Det er et kapløb mod tiden, når Ditte ser en slags flimrende sitrende zigzag-figur i sit synsfelt. Det er et signal om, at migrænen kommer i en galoperende fart, og inden for en halv time får hun voldsom kvalme og jagende smerter i højre side af hovedet og nakken.
»Jeg skal hjem med en taxa i en fart, trække gardinerne for, tage en sovemaske på og forsøge at sove det væk,« beskriver Ditte, som i denne uges udgave af Brainstorm fortæller om sine migræneanfald.
Selvom Ditte kun rammes én til to gange om året af migræne, tager hun det alvorligt, når hun kan mærke, at der er et anfald på vej – og det er godt, mener Jes Olesen, som er professor på Københavns Universitet, overlæge og grundlægger af Dansk Hovedpinecenter.
Han oplever, at mange migrænepatienter holder sygdommen for sig selv og undlader at opsøge læge.
»I skal ikke være generte for at presse jer på. Det er helt legitimt. I har en sygdom, som er meget ubehagelig og har store sociale konsekvenser. I har ret til at få en ordentlig behandling,« lyder opfordringen fra professoren.
Selvom migrænes ry er blevet forbedret i nyere tid, lider migræne stadig en stigmatiseret tilværelse i Danmark, fortæller Jes Olesen. Hør hvorfor i denne uges udgave af Brainstorm: