Danske piger i alderen 12-18 år kan gratis få en HPV-vaccination, mens deres jævnaldrende drengevenner skal betale flere tusinde kroner for at beskytte sig mod HPV-virus.
I et nyt studie har danske forskere for første gang undersøgt de HPV-vaccinerede drenge, og undersøgelsen afslører, at under én procent af unge, danske mænd lod sig vaccinere i perioden 2006-2013.
Samtidig viser studiet, at de drenge, som vaccineres, typisk kommer fra velstillede og veluddannede familier og særligt ofte er sønner af læger og sygeplejersker, fortæller Susanne Krüger Kjær, som er en af forskerne bag det nye studie.
\ HPV og kræft
Human papillomavirus (HPV) er en virus-type, som overføres seksuelt.
Livmoderhalskræft er en dødelig kræftform, som skyldes en kronisk infektion HPV.
Kræft i penis er en sjælden kræftform, hvor det skønnes at op imod 40-50 pct. af alle tilfælde kan skyldes HPV.
Analkræft er en relativt sjælden kræftform, men cirka 90 procent af alle tilfælde skyldes infektion med HPV.
Kræft i mundsvælget er i knap 70 procent af tilfældene relateret til HPV. Kræftformen rammer især mænd og har været i kraftig vækst i de senere årtier.
Kilder: Christian von Buchwald & Kræftens Bekæmpelse
»Vi fandt ud af, at det kun er relativt få drenge, som har fået vaccinen. Sønner af immigranter havde den laveste sandsynlighed for at være vaccineret. Samtidig spillede socioøkonomiske faktorer som løn og uddannelse også en ret stor rolle for, om drengene havde fået vaccinen eller ej,« siger Susanne Krüger Kjær, som er professor ved Rigshospitalet og forskningsleder ved Center for Kræftforskning hos Kræftens Bekæmpelse.
Skal drenge HPV-vaccineres?
Den nye undersøgelse giver fornyet skyts til debatten om, hvorvidt det er diskriminerende, at drenge ikke tilbydes gratis HPV-vaccine ligesom piger.
HPV-vaccinen blev oprindeligt indført som et led i kampen mod livmoderhalskræft, som naturligt nok kun rammer kvinder.
Men en stigende mængde forskning har imidlertid peget på, at HPV-vaccinen også beskytter mod kræftformer, som rammer mænd. Susanne Krüger Kjær påpeger, at lande som USA, Australien, Østrig og Canada allerede giver HPV-vaccination til både drenge og piger som en del af deres vaccinationsprogrammer.
»Det er langt fra optimalt, at vi i Danmark ser denne her ulighed i, hvem der bliver vaccineret. Specielt, fordi færre og færre danske piger bliver vaccineret i øjeblikket,« siger Susanne Krüger Kjær.
Læger og sygeplejersker vaccinerer sønner
Den nye undersøgelse viser, at i alt 6.253 drenge og unge mænd i alderen 9-26 år lod sig HPV-vaccinere i perioden 2006-2013 – det svarer til 0,8 procent af alle drenge og unge mænd i aldersgruppen.
I forskellige registre fandt forskerne også andre oplysninger om drengene, og de kiggede blandt andet på mødrenes uddannelse, indkomst og etniske baggrund.
»Sønner af mødre, som var læger eller sygeplejersker, havde meget større sandsynlighed for at være vaccineret end sønner af mødre med andre høje uddannelser. Jeg tror, det skyldes, at læger og sygeplejersker måske har lettere adgang til viden om HPV-vaccinen, så de er mere oplyste om alle de forskningsresultater, som viser, at drenge også kan have gavn af vaccinen,« siger Susanne Krüger Kjær.
Forsker »dybt skuffet« over drenges manglende HPV-vaccination
En af de læger, som har ladet sin egen søn vaccinere, er klinikprofessor og overlæge Christian von Buchvald fra Øre- næse- halskirurgisk og audiologisk klinik på Rigshospitalet.
Han fortæller, at han er »dybt skuffet« over at læse i den nye undersøgelse, at kun 0,8 procent af andre unge mænd bliver vaccineret – især fordi hans egen forskning har vist en voldsom stigning i antallet af patienter med kræft i mundsvælget.
Kræftformen rammer især mænd, og Buchwalds forskning har vist, at mundsvælgkræft i dag er lige så udbredt som livmoderhalskræft.
»Vi ved, at mundsvælgkræft i rigtig mange tilfælde er forårsaget af netop de typer af HPV-virus, som vaccinen beskytter imod. Det er ikke mig, der skal bestemme, om man skal give vaccinen til drengene, men jeg kan bare sige, at vi er nødt til at gøre noget, når vi ser så alarmerende en stigning i antallet af tilfælde af kræft i mundsvælget,« siger Christian von Buchwald.
\ HPV-vaccinen
Der findes over 100 forskellige typer af HPV-virus. Der er to forskellige HPV-vacciner på markedet, som begge beskytter mod typerne HPV 16 og HPV 18.
HPV 16 og 18 er årsag til cirka 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
Infektion med HPV-type 16 og 18 kan også medføre kræft i mundsvælget (mandlerne), endetarmsåbningen (anus) og penis.
Hos mænd er der dokumenteret forebyggende effekt af HPV-vaccinen mod forstadier til kræft i endetarmsåbningen (analkræft) og kønsvorter.
Det er ikke direkte bevist, at HPV-vaccination beskytter mod HPV-relateret kræft i mundsvælget, men forskere forventer, at det vil kunne bevises, når de vaccinerede drenge og piger ”bliver gamle nok”’ til at udvikle kræftformen.
Kilder: Christian von Buchwald & Kræftens Bekæmpelse
Ingen flokimmunitet
Et udbredt argument for kun at give HPV-vaccinen til piger er, at når tilstrækkeligt mange piger bliver vaccineret, bliver drengene automatisk også beskyttet. HPV-virus overføres nemlig ved seksuel kontakt, men hvis pigerne er vaccinerede og dermed ikke kan smittes med HPV, så stopper man samtidig spredningen af virusset til heteroseksuelle drenge – det kaldes for flokimmunitet.
»Problemet er, at man skal op på at have 80 procent af alle piger vaccinerede for at opnå flokimmunitet. Det tal er vi slet ikke oppe på i øjeblikket,« siger Christian von Buchwald.
Tidligere tog langt flere danske piger imod tilbuddet om en gratis HPV-vaccine, men i de senere år har tilslutningen til HPV-programmet været drastisk faldende. Det skete, efter at en række piger stod frem i medierne og fortalte om meget invaliderende symptomer, som, de mener, skyldes bivirkninger fra vaccinen.
»Der er opstået en opfattelse af, at en stor andel af de piger, der er blevet vaccineret mod HPV, er blevet syge af vaccinen. Det er ikke rigtigt. Over 600.000 er blevet vaccineret og 99,8 procent af dem, har ikke haft nogen symptomer. Det betyder bestemt ikke, at man ikke skal tage de piger, som er syge, alvorligt. Men det er rigtig vigtigt, at man også ser på det samlede billede og ikke glemmer, de alvorlige sygdomme, som ligger til grund for, at myndighederne har valgt at anbefale at få vaccinen,« siger Susanne Krüger Kjær.
Den seneste opgørelse fra Statens Seruminstitut viser et markant fald i antallet af piger, som lader sig vaccinere mod HPV. Indtil videre er kun 21 procent af piger født i 2004, dvs. piger der blev 12 år i 2016, blevet vaccineret. For tidligere årgange har det samme tal været oppe over 90 procent.