I 2016 meldte en gruppe amerikanske diplomater i Cuba om, at de oplevede symptomer som hovedpine, kvalme og svimmelhed.
Ingen kunne pege på en årsag til tilstanden, som blev døbt Havana-syndromet, og som Videnskab.dk har skrevet om i artiklen Mikrobølger som våben: Kan de være skyld i, at amerikanske diplomater blev syge?
Og nu er den gal igen! Senest har den amerikanske ambassade i Colombia meldt, at medarbejdere er ramt af syndromet, ligesom det tidligere har været tildfældet på ambassader i Wien og Berlin.
CIA har – som taget ud af en spionfilm – mistænkt russerne for at stå bag, og det amerikanske National Academy of Sciences har i en rapport peget på et angreb med mikrobølger som en mulig forklaring.
Men skal vi måske hellere klappe konspirations-hesten og overveje, om det i virkeligheden kan være diplomaternes egen hjerne, som fremkalder de symptomer, som opleves ved Havana-syndromet?
Videnskab.dk’s hjernepodcast Brainstorm ser i denne uge nærmere på den såkaldte nocebo-effekt.
\ ‘Brainstorm’ er Videnskab.dk’s projekt om hjernen
I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.
I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.
Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Negative forventninger kan fremkalde symptomer
Du kender måske placeboeffekten – altså, når vores positive forventninger til det, vi tror, er et lægemiddel, giver en effekt, selvom der i virkeligheden bare er tale om en uvirksom kalktablet.
Men kender du også nocebo-effekten?
Nocebo er placeboeffektens onde tvilling, og det er den, der er på spil, når negative forventninger fremkalder sygdomsfølelse.
Kan det så være nocebo udløst af en forventning om muligvis at være udsat for et angreb med eksempelvis mikrobølger, der er årsag til, at nogle diplomater føler sig sløje?
Det er meget muligt, forklarer Lene Vase, der er professor i ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.
Hun fortæller, at man i dobbeltblindede forsøg af lægemidler, hvor man på forhånd har informeret både dem, der modtager lægemidlet, og kontrolgruppen om de mulige bivirkninger, har set, at mange i kontrolgruppen fortæller, at de har oplevet præcis de bivirkninger, de er blevet informeret om – selvom de slet ikke har indtaget et lægemiddel, men blot en kalkpille.
Der er altså meget, der tyder på, at vores forventninger kan spille os et puds og ligefrem føre til, at vi føler os syge. Men det er svært at sige med sikkerhed, om det udelukkende er noceboeffekten, der fremkalder symptomerne, forklarer Lene Vase i podcasten.
Hvad nu hvis…
I ugens afsnit af Brainstorm kan du blive meget klogere på både noceboeffekten og Havana-syndromet.
Podcastværterne Jais og Asbjørn undersøger blandt andet, om det er mediernes omtale af angrebene, der har udløst en mulig noceboeffekt i de amerikanske diplomater.
Desuden får de en vurdering fra hjerneforsker Troels Wesenberg Kjær, der er klinisk professor på Københavns Universitet, af, om det er teoretisk muligt at gøre skade på hjernen ved hjælp af en strålekanon, der skyder med mikrobølger eller ultralyd.
Lyt til afsnittet af Brainstorm øverst i artiklen eller lige der, hvor du normalt lytter til fede podcasts!
\ Læs mere
\ Sådan abonnerer du på Brainstorm (Nyeste version)
Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.