Forskere støttet af Coca-Cola: Kostråd om sukker mangler evidens
Kostrådene, der omhandler indtaget af sukker, mangler videnskabeligt grundlag, konkluderer forskerne bag en ny gennemgang af forskningen på området. Det er bestemt ikke gået ubemærket hen.
sukker kostråd ernæring forskning politisering uhæderlig uenighedstrid industrifrugtsukker glukose

Hvor skadeligt er sukker egentlig? Det er der meget stor uenighed om. (Foto: Shutterstock)

Hvor skadeligt er sukker egentlig? Det er der meget stor uenighed om. (Foto: Shutterstock)

Den norske sundhedsstyrelses kostråd anbefaler, at nordmændene reducerer indtaget af tilsat sukker, så det udgør mindre end 10 procent af det daglige kalorieindtag.

Det lyder jo rimeligt nok. 

Rådet om at reducere sukkerindtaget stemmer også overens med mange andre landes kostanbefalinger.

Men hvor godt videnskabeligt forankret er disse anbefalinger egenligt?

Kritikken ramt af kritik

Det spurgte Jennifer Erickson fra University of Minnesota og hendes kolleger sig selv om, og efterfølgende gennemgik de dokumentationen for ni forskellige retningslinjer om indtaget af sukker.

Konklusionen er, at det videnskabelige grundlag for anbefalingerne er af meget dårlig kvalitet. 

Der er ikke meget grundig dokumentation, som understøtter de grænser, som er blevet sat, skriver Jennifer Erickson og hendes team i deres nye studie, som er publiceret i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

I samme udgave kan man også læse en højlydt protest fra andre forskere.

Det nye studie er finansieret af branchen og bør ikke tages alvorligt, hævder de.

Sukker farligt strid forskere anbefalinger evidens

Mange børn vil måske være glade for det nye studies konklusioner om, at det videnskabelige grundlag for anbefalingerne om, at vi skal holde os fra sukker, er af meget dårlig kvalitet. (Foto: Shutterstock) 

Det videnskabelige grundlag er for dårligt

Jennifer Erickson og hendes kollegaer tog udgangspunkt i variationerne i de forskellige officielle kostråd.

Nogle anbefaler, at mindre end 10 procent af det daglige kalorieindtag bør komme fra tilsat sukker, mens andre er nede på fem procent. Enkelte er helt oppe på 25 procent.

Retningslinjerne angiver også forskellige årsager til, at vi bør undgå sukker, skriver forskerne, der mener, at netop det skaber forvirring. For hvad er rigtigt?

Efter at have undersøgt sagen, konkluderer de derfor, at vi ikke ved det nøjagtigt. Det videnskabelige grundlag er simpelthen for dårligt.

Dermed kan man altså stille spørgsmålstegn ved de eksisterende kostråd om indtaget af sukker, mener forskerne, som ikke desto mindre understreger, at resultaterne bestemt ikke er et argument for at gå grassat i slikbutikken.

Sukker er stadig tomme kalorier. Men hvor sundt, det er helt at undgå sukker, afhænger af, hvad man spiser i stedet, forklarer forskerne i en pressemeddelelse fra McMaster University.

Uhæderlig industri

Dean Schillinger og Cristin Kearns er i en kommentar i Annals of Internal Medicine meget kritiske over for gennemgangen.

sukker kostråd ernæring forskning politisering uhæderlig uenighedstrid industrifrugtsukker glukose

Der er overbevisende dokumentation for, at sukker giver huller i tænderne, og for at indtaget af sukkerholdige drikke sandsynligvis øger risikoen for fedme. Men resten er meget usikkert. (Foto: Shutterstock)

Det er ikke så mærkeligt, for både Dean Schillinger og Cristin Kearns har tidligere undersøgt tvivlsomme forbindelser mellem sukkerindustrien og forskningen.

Deres forskning peger på, at industrien forsøger at vende opmærksomheden væk fra sukkerets mulige skadelige effekter. 

Ligesom de mener, at studier, som er finansieret af sukkerindustrien, ofte ender med resultater, som er positive stemt i forhold til sponsorerne.

»Forskningen er politiseret«

Jennifer Erickson og hendes teams studie er sponseret af ILSI North America; en brancheorganisation, som blandt andet repræsenterer Coca-Cola Company, Dr Pepper Snapple Group, Mars Inc. og Nestle.

Det fremgår klart af artiklen, hvori det også bliver angivet, at to ud af de fem forskere bag studiet har tilknytning til fødevareindustrien.

Dean Schillinger og Cristin Kearns mener, at det giver god grund til at betvivle resultaterne. 

De kritiserer også de metoder, som Jennifer Erickson og hendes kollegaer har brugt, og mener, at deres undersøgelse udelader vigtige punkter.

»Vi mener, at denne gennemgang er et eksempel på politiseringen af forskningen. Politiseringen sker, når en aktør overdrevent fremhæver forskningens iboende usikkerhed for at så tvivl om den videnskabelige konsensus,« skriver de i kommentaren.

Sukker farligt strid forskere anbefalinger evidens

Inden du går sukker-amok, skal du være opmærksom på, at forfatterne bag det nye studie ikke konkluderer, at sukker er sundt. De kommer derimod med dokumentation for, at vi har brug for bedre forskning på feltet. (Foto: Shutterstock)

»Behov for bedre forskning«

Schillinger og Kearns mere end antyder, at det prestigefyldte tidsskrift Annals of Internal Medicine bør holde sig for god til at publicere denne slags artikler.

Tidsskriftet forsvarer beslutningen om at publicere forskningsresultaterne ved, ifølge Time, at skrive:

»Forfatterne konkluderer ikke, at sukker er sundt. De kommer derimod med dokumentation for, at kostrådene om sukker er dårligt funderede, og at vi har brug for bedre forskning på feltet.«

Det er nok en god idé, uanset hvor meget vægt man tillægger det nye studie.

Et kig på det videnskabelige vidensgrundlag for de norske sundhedsmyndigheders kostråd viser, at der ikke findes meget evidens for, at sukker er skadeligt.

Der er overbevisende dokumentation for, at sukker giver huller i tænderne, og for at indtaget af sukkerholdige drikke sandsynligvis øger risikoen for fedme. Ellers er meget usikkert.

I de senere år har en del forskning indikeret, at fruktose – som også er en del af almindelig sukker – kan skade helbredet.

Enkelte forskere mener, sukker næsten kan sammenlignes med gift. Andre mener, at det er at gå for vidt. Der er altså ingen grund til at være skråsikker.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk