Forskere: Læger bør udskrive vibratorer på recept
Det er et forskningsfelt med et stort potentiale, men der er brug for yderligere undersøgelser, siger dansk overlæge.
Vibrator recept lægen sundhed kroppen inkontinens bækkenbund orgasme

Ny forskning peger på mange fordele ved regelmæssig brug af vibrator - blandt andet mindre inkontinens og øget muskelstyrke i bækkenbunden. Brugen af vibrator kan desuden reducere tiden, det tager for en kvinde at opnå en orgasme. (Foto: Shutterstock)

Ny forskning peger på mange fordele ved regelmæssig brug af vibrator - blandt andet mindre inkontinens og øget muskelstyrke i bækkenbunden. Brugen af vibrator kan desuden reducere tiden, det tager for en kvinde at opnå en orgasme. (Foto: Shutterstock)

Vibratorer er ikke bare sjovt sexlegetøj.

Faktisk ser de sundhedsmæssige fordele ud til at være så gode, at læger - især specialister i kvinders kønsorganer og bækkenbund - bør udskrive vibratorer på recept til deres kvindelige patienter.

Det mener i hvert fald en gruppe forskere fra Cedar-Sinai Medical Center, USA.

De præsenterede deres fund og anbefaling på en konference arrangeret af den amerikanske forening for urologer tidligere på året og publicerede i den forbindelse et abstract - et resume - af deres forskning i tidsskriftet The Journal of Urology.

I abstractet skriver de, at det ud fra en litteraturgennemgang ser ud til, at der er flere sundhedsmæssige fordele for de kvinder, der regelmæssigt bruger en vibrator.

Tidligere forskning har allerede vist, at regelmæssig onani har en positiv påvirkning på kvinders sundhed - både fysisk og psykisk. Vibratorer som hjælpemiddel er til gengæld ikke blevet undersøgt videnskabeligt før nu.

Men nu mener forskerne altså, at tiden er kommet til, at vibratorer bliver betragtet som et medicinsk terapimiddel.

Dansk forsker: Vigtigt studie

Ifølge Trine Jakobi Nøttrup, klinisk lektor ved Københavns Universitet, er det spændende at undersøge de sundhedsmæssige effekter af vibratorer.

»Det er rigtig vigtigt, at vi får mere viden om vibratorer,« siger Trine Jakobi Nøttrup, der også er ph.d. og overlæge ved Afdelingen for Kræftbehandling, Klinik for Underlivskræft og Kræft i Hjernen, på Rigshospitalet.

»Det her område mangler at blive belyst rigtig godt - især i forhold til smerter i kvinders kønsorganer, som faktisk er et underbelyst område,« konstaterer overlægen.

Mange vibratorer kan bruges på andre områder af kroppen end kønsorganerne, fortæller hun:

»Så måske kan man få en positiv effekt - også hos patienter, som har mange smerter i kønsorganerne eller har gennemgået større operationer eller andre behandlinger på netop deres kønsorganer. Så det er interessant at se, om det er det, der ligger under det her.«

Flere sundhedsfordele ved vibrator

Studiets førsteforfatter, ph.d. i obstetrik og gynækologi Alexandra Dubinskaya, siger til Newsweek, at det stadig er lidt tabuiseret at tale om onani og vibratorer.

Derfor gik hun i gang med en systematisk litteraturgennemgang af medicinske databaser for at finde de studier, der allerede var blevet lavet, med fokus på netop dét.

Sammen med sine kolleger ledte hun efter studier, der inkluderede bestemte nøgleord som ‘vibrator’ eller ‘sex-legetøj’.

I alt fandt de 558 studier, men det var kun 21 af dem, der levede op til forskernes kriterier, og som de derfor baserede deres analyse på.

Studierne viser, at der er flere fordele ved regelmæssig brug af vibrator. Blandt andet at det forbedrer det overordnede helbred af bækkenbunden, reducerer smerte i de ydre kønsorganer og fører til forbedringer i den generelle seksuelle sundhed.

Det ser også ud til, at vibratorer fører til mindre inkontinens og øget muskelstyrke i bækkenbunden.

sexus sexlegetøj Danmark vibrator dildo statistik

I 2018 udkom der en rapport fra Projekt SEXUS, der er den hidtil største befolkningsundersøgelse af danskernes sexliv. Her blev 62.675 danskere i alderen 15 til 89 adspurgt om deres seksuelle liv - heriblandt deres brug af sexlegetøj. Rapporten viste dog ikke, hvor mange danske kvinder der ejer eller bruger en vibrator. (Grafik: Projekt SEXUS)

Studierne viser desuden, at brugen af vibrator reducerer tiden, det tager for en kvinde at opnå en orgasme - og at det derudover også hjælper med at opnå flere orgasmer.

Alexandra Dubinskaya er ikke overrasket over resultaterne.

»Det er min overbevisning, at der er mange andre fordele ved brug af vibratorer, som vi sandsynligvis ikke kender til endnu,« siger hun til Newsweek.

Tidligere studier har vist en sammenhæng mellem at opnå regelmæssige orgasmer og reducering af stress og en forbedring af generel seksuel sundhed. Forskerne mener derfor, at det kan have flere fordele at bruge en vibrator.

For mange ubekendte

Men det er vigtigt at understrege, at det endnu kun er et abstract, der er offentliggjort, påpeger Trine Jakobi Nøttrup.

»Jeg kan se, de har trawlet en masse studier igennem, men jeg kan ikke se de studier, som forskerne baserer deres analyse på,« siger hun og tilføjer:

»Så jeg er ikke overbevist om, at der er viden nok endnu til at udskrive en vibrator på recept.«

Blandt andet er det ikke tydeligt, hvordan og hvor ofte patienterne i studierne har brugt vibrator, hvor god kvaliteten er af de studier, analyserne er baseret på, og hvor kritisk forskerne er gået til dem.

»Der er for mange ubekendte til, at jeg synes, man kan anbefale det,« siger Trine Jakobi Nøttrup.

»Men hvor er det vigtigt, at nogle tager det her alvorligt og ser på det, som i den generelle befolkning bliver kaldt sexlegetøj, men som i vores øjne er et seksuelt hjælpemiddel, som måske kan forbedre oplevelsen af seksualitet, hvis det bliver brugt korrekt og uden præstationspres,« tilføjer hun.

Det er altså forskningsområde, der er potentiale i. Men der er brug for yderligere undersøgelser af det, understreger hun.

Og det er Alexandra Dubinskaya egentlig enig i, kan man læse i Newsweek. Her påpeger hun selv, at det skal undersøges nærmere, hvilken effekt vibratorer har for kvinders seksuelle sundhed; både fordele og potentielle ulemper.

Der mangler også forskning i, om forskellige typer af vibratorer giver forskellige sundhedseffekter, siger hun til Newsweek:

»Forskellige vibratorer har forskellige egenskaber: Type, hastighed og intensitet af vibrationer. De varierer også i anvendelsesvejen: Indvendig vibration i for eksempel vagina versus ekstern. Efterhånden som flere undersøgelser udføres, ville den specifikke fordel ved forskellige designkarakteristika blive bedre forstået.«

Derfor anbefaler forskerne også, at det bliver udforsket endnu mere, hvilken effekt vibratorer har på seksuel sundhed.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker