For nylig fik en overskrift læsere verden over til at spærre øjnene på:
Arkæologer har fundet en 2.000 år gammel romersk dildo.
Den 16 centimeter lange penisformede trægenstand blev først fundet ved det romerske fort Vindolanda i Northumberland, Storbritannien i 1992.
Dengang vurderede arkæologerne, at trægenstanden var et redskab til at stoppe strømper med – sandsynligvis fordi den blev fundet ved siden af tøj og forskellige rester efter håndarbejde.
Efter en række ‘meget interessante diskussioner’ har forskerne imidlertid ombestemt sig: Det egentlige formål med redskabet var knap så praktisk og en del mere pikant.
Symbol på styrke i det gamle Rom
»Jeg må indrømme, at en del af mig synes, det er lidt indlysende, at det er en penis«, siger Rob Collins, seniorlektor i arkæologi ved Newcastle University og medforfatter på studiet til The Guardian. Han fortsætter:
»Jeg ved ikke, hvem der oprindelig skrev det ind i kataloget. Måske var det én, der var forlegen eller ikke troede, at romerne ville lave sådan nogle fjollede ting.«
Fallos var et magtfuldt symbol på styrke i det gamle Rom, brugt til at påkalde frugtbarhed og afværge ondskab.
Alligevel er forskere forbeholdne over for at erklære, at fallosobjektet udelukkende blev brugt til dekorative formål – primært fordi det var bemærkelsesværdigt glattere omkring spidsen, hvilket tyder på, at det var blevet brugt en hel del til et uafklaret formål i sin tid.

Ældste kendte dildo er mindst 28.000 år gammel
Selvom overskriften chokerede mange, ved personer, der er mere fortrolige med forhistoriske civilisationers sexliv, at denne 2.000 år gamle dildo kun er en lille brik i sexlegetøjets og hjælpemidlernes lange historie.
I de menneskelige opfindelsers historie er dette ét af de ældste og mest holdbare redskaber. Efter vores nuværende skøn er den ældste kendte dildo mindst 28.000 år gammel.

Den blev fundet af et team af forskere fra Universitet i Tübingen i 2005, da de udforskede den berømte Hohle Fels-grotte i nærheden af Ulm, Tyskland.
Efter at have samlet alle 14 fragmenter stod de tilbage med et 20 centimeter lang, 3 centimeter bredt siltsten-objekt, som ville blive genstand for tilsvarende arkæologisk debat.
Objektets karakteristiske form og de indgraverede ringe omkring spidsen er »en symbolsk repræsentation af de mandlige kønsorganer«, bemærkede forskningslederen Nicholas Conard.
Forskerne bemærkede desuden, at objektet var glatpoleret yderst på skaftet, hvilket tyder på, at genstanden var blevet brugt en del.
Mange fund fra den antikke verden
Selvom denne siltstens-fallos angiveligt er det ældste formodede sexlegetøj, er det langt fra det eneste fund fra den antikke verden.
Arkæologiske fund i Eurasien har afsløret eksistensen af formodede dildoer, der kan dateres tilbage til mellem 40.000 og 10.000 år før vores tidsregning.
En mesolitisk lokation i Motala, Sverige, afslørede en 4.000-6.000 år gammel model, mens lignende objekter er fundet i Pakistan fra samme periode.
I Tyrkiet har man identificeret skulpturer af kønsorganer, der kan dateres tilbage til det 6. århundrede før vor tidsregning.
Forfatteren og sex- og kønshistorikeren Hallie Liebermans forskning indikerer, at dobbelte dildoers historie strækker sig mindst 13.000-19.000 år tilbage.
Et fællestræk i mange af disse fund er den falliske form, graverede ringe og glatte spidser, der indikerer en form for brug.
Bibelske dildoer og klassisk legetøj
Vores viden om dildoer er ikke kun begrænset til sjove arkæologiske fund. Vi kan se evidens på dildoer i kunst og litteratur fra den antikke verden.
Dildoer indtager en fremtrædende rolle i Aristophanes’ komiske skuespil Lysistrata (411 før vor tidsregning).
I et forsøg på at afslutte den peloponnesiske krig beordrer Lysistrata kvinderne i de stridende byer til at nægte deres mænd og elskere alle seksuelle relationer, indtil mændene forhandler fred.
For at afværge, at kvinderne selv bliver seksuelt frustrerede, befaler hun dem i mellemtiden at tilfredsstille deres behov ved brug af: »[…] otte-fingrede læderdildoer… som en slags kød-erstatning for vores stakkels kusser.«
\ Læs mere
Litterær reference til dildoer i Det Gamle Testamente?
Men første gang, en dildo dukker op i litteraturen, kan meget vel være langt før selv det antikke Grækenland. Faktisk menes den første litterære reference til dildoer at finde sted i Det Gamle Testamente.
I Ezekiels Bog, kapitel 16, vers 17 irettesætter Gud Jerusalems folk, fordi de ‘tog guldet og sølvet’, som han har givet dem, og fremstillede ‘falliske billeder og bedrev utugt med det’.
Ifølge en video af Dan McClellan, teolog og skriftoversætter, er det originale verbum, der bruges til at beskrive denne utugt, ‘zanah’, som ofte bruges i metaforisk forstand i den hebraiske bibel som reference til tilbedelsen af andre guddomme – symbolsk at begå utroskab mod Israels Gud.
Selvom denne passage kan læses som metaforisk utugt med ‘falliske billeder’, siger han, at det også er meget plausibelt, at denne passage kan fortolkes bogstaveligt.
Ezekiels Bog byder på en række temmelig chokerende seksuelle øjeblikke, så det er ret sandsynligt, at Israels folk blev afbildet som utugtige med dildoer for at illustrere, hvor fordærvede de var blevet.
Skrumpet med alderen
Når vi tager højde for dildoens lange historie, betyder det så noget, at de gamle romere også udforskede alle de glæder, som sexlegetøj har at byde på?
Det gamle Rom har ofte overrasket os med stort seksuel frisind. Turister flokkes til den antikke havneby ved Napoli-bugten, Pompeji, for blandt andet at beundre de mange peniser, der er hugget ind i vægge og fortove, udforske ruinerne efter de mange bordeller og se den meget erotiske kunst, der har overlevet på væggene.
Men på trods af alle historierne og beviserne på chokerende tilbøjeligheder til soveværelset har vi endnu ikke fundet en romersk dildo i naturlig størrelse – indtil nu.
Det er den første opdagelse nogensinde af en træfallos i denne oase af formodet erotisk frisind.
Den er også bemærkelsesværdig, fordi trægenstande sjældent overlever. Selvom denne fallos i dag måler 16 centimeter, var den sandsynligvis engang meget større og er siden skrumpet med alderen.
Til seksuel nydelse eller tortur?
Vi skal også huske på, at objektets kategorisering som dildo ikke nødvendigvis er lig med, at den var produceret til seksuel frigørelse og nydelse.
Som Rob Collins fortæller:
»Nogle gange blev de (dildoerne, red.) ikke brugt til nydelse … de var måske torturredskaber, så jeg er meget forbeholden ved at bruge udtrykket sexlegetøj. Jeg håber, det er dét, den blev brugt til. Det er den mest spændende og fascinerende mulighed.«
Mens juryen stadig er ude, er den 16 centimeter lange fallosformede genstand i det mindste blevet fritaget for klassificeringen som et redskab til at stoppe strømper med.
I betragtning af alt, hvad vi ved om sexlegetøjets historie, og alt, hvad vi ved om de gamle romeres sexliv, vil netop denne fallos sandsynligvis snart finde sin egen plads i dildoers 28.000 år lange historie.
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.