Forsker: Spis mindre kød, og giv penge til de rigtige
Her giver en engelsk forsker i bæredygtighed konkrete råd til, hvad du bør fokusere på, hvis du vil gøre en forskel for verden hjemme fra lænestolen.
Klima, CO2, udledning, forsker, red verden, løsninger, råd, hvad kan man gøre, hjælp, spis mindre kød

Topprioritet for verden lige nu bør være hurtigt at nedbringe vores udledning af CO2, mener Hannah Ritchie, der er forsker ved University of Oxford.

Topprioritet for verden lige nu bør være hurtigt at nedbringe vores udledning af CO2, mener Hannah Ritchie, der er forsker ved University of Oxford.

Hvis du virkelig vil gøre en forskel for verden, skal du fokusere på at redde alle mulige andre arter på Jorden end mennesket.

Sådan lyder det fra Hannah Ritchie, der forsker i bæredygtighed og global udvikling ved det ansete University of Oxford i England. Hun indsamler også tal og fakta til projektet Our World in Data.

Stort tema i gang


I en serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden. Hvad siger videnskaben?

Du kan få gode råd til at redde verden i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan debattere måder at redde verden på.

Planeten har været presset før. Den skal nok klare sig. Mennesker har oplevet store udfordringer før og skal over en bred kam nok omstille sig.

Men dyr, planter og andre organismer bliver presset fra alle fronter af vores forbrug, af klimaforandringer og miljøproblemer.

Derfor er det først og fremmest de problemer, du bør gøre en indsats for at løse, hvis du vil redde verden, mener Hannah Ritchie. (Du kan læse meget mere om verdens udfordringer i artiklen Har verden brug for at blive reddet?)

Hvis du ikke lige kan overskue at melde dig ind i politik eller binde dig fast til et træ i Amazonas for at prøve at forhindre rydning af regnskoven, får du her tre konkrete råd til, hvordan du kan bidrage til en bedre verden hjemme fra dagligstuen.

1. Spis mindre kød. Flyv mindre.

»Spis mindre kød, eller erstat oksekød med kylling. Det er nok det simpleste, et individ kan gøre, som har størst betydning for klimaet. Spis mindre kød, og flyv mindre,« konstaterer Hannah Ritchie.

Hvis du tvivler på, om forskeren har en pointe i, hvor meget det gavner verdens CO2-udledning at sætte ind på fødevareområdet, er der rigeligt med artikler om videnskab, du kan dykke ned i for at få mere viden.

Eksempler er:

Mange Facebook-brugere i gruppen Red Verden giver udtryk for samme holdninger som Hannah Ritche.

Få gode råd til hverdagen fra mange andre gode forskere via artiklen Sådan kan du redde verden hjemme fra lænestolen.

Du kan selv debattere, udveksle ideer og få gode råd til at redde verden i Videnskab.dk's frit tilgængelige Facebook-gruppe om emnet. Meld dig ind i dag!

2. Giv penge til de rigtige

»Ser man ud over miljøet og mere bredt på global udvikling, kan folk gøre en masse ved at give penge til velgørenhed. Men det er overvældende med alle mulighederne. Hvor opnår man det bedste resultat? Vi anbefaler en virkelig god organisation: GiveWell,« siger Hannah Ritchie.

»GiveWell laver forskning i en række NGO’er og andre, som ikke arbejder for profit, og ser på, hvor dine penge rækker længst. Det er også en hjælp til at gøre en forskel, lige hvor du vil,« fortæller hun.

GiveWell angiver blandt andet, når bidrag til de undersøgte organisationer er fradragsberettigede i Danmark. Læs mere i faktaboksen.

GiveWell

GiveWell oplyser til Videnskab.dk, at de forsøger at finde frem til de organisationer, som er omkostningseffektive, transparente, mangler penge, og som har videnskabelig evidens i ryggen for, at de har en effekt.

Fokusområder er sundhed og fattigdom. De bedste i denne forstand arbejder i verdens fattige egne, typisk i lande syd for Sahara og i Asien.

Donationer til visse anbefalede organisationer er fradragsberettigede i Danmark.

3. Følg den reelle udvikling i data om verden

Som et tredje punkt anbefaler Hannah Ritchie, at du følger Gapminders arbejde.

Gapminder er en svensk fond, der blev etableret af afdøde professor Hans Rosling og to af hans familiemedlemmer. (Du kan læse mere om Hans Rosling i artiklen 5 ting, vi kan lære af Hans Rosling.)

Fonden indsamler data om verdens udvikling og forsøger at præsentere dem, så alle kan følge med.

Du kan se eksempler på Gapminders arbejde i andre artikler på Videnskab.dk (1, 2, 3) eller på Gapminders hjemmeside.

»De fleste har et skævt billede af verden og ved ikke, hvordan den ændrer sig. Derfor er mit tredje råd at lægge mærke til, hvordan trends i verden ændrer sig – og så gøre, hvad du kan for at sprede budskabet,« siger Hannah Ritchie.

»Jeg tror, at når man taler om at redde verden, så føler de fleste mennesker sig hjælpeløse, fordi de føler, at de ikke kan skabe nogen fremgang. At verden falder fra hinanden.«

»Men når man ser på data, ser man med det samme: 'Wow, en fremgang, der finder sted'. For mig er det virkelig inspirerende og motiverende,« lyder begrundelsen for at henvise til Gapminders arbejde.

Kom ud og læg pres på for en bedre verden

Hannah Ritchie mener grundlæggende, at verden overordnet set bliver bedre og bedre og måske endda er i sin bedste periode i historien.

Ikke desto mindre opfordrer hun samtidig til at lægge endnu mere pres på for at skabe ændringer, end hvad der kan lade sig gøre hjemme fra dagligstuens behagelige møbler.

»Vi har brug for at skabe en dramatisk anderledes, bæredygtig udvikling i retning af et bedre klima, hvis den gode udvikling skal fortsætte,« bemærker hun. 

»Individuelt kan du bidrage ved at lægge pres på regeringer og beslutningstagere, så de laver ændringer. Men det er nok begrænset, hvor stor effekt man kan have på det område fra sofaen.«

LÆS OGSÅ: Sådan redder du verden hjemme fra lænestolen

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.