Sådan påvirker din mad klimaet
Læs her, hvorfor maden er med til at skabe global opvarmning, og se, hvor mange drivhusgasser de enkelte fødevarer egentlig udleder.
Mad påvirke kllimaet

Det betyder meget for klimaet, hvilke varer du hiver ned fra supermarkedets hylder. I denne artikel får du klimavenlige kostråd. (Foto: Shutterstock)

Det betyder meget for klimaet, hvilke varer du hiver ned fra supermarkedets hylder. I denne artikel får du klimavenlige kostråd. (Foto: Shutterstock)

Det er ikke kun, når du glemmer at slukke lyset eller kører en tur i bilen, at du belaster klimaet.

Når du putter æg, mælk, kød og andet mad i indkøbskurven, er du også med til øge den globale opvarmning. Faktisk står fødevareforbruget for 20-25 procent af en gennemsnitsdanskers CO2-regnskab.

Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden. Hvad siger videnskaben? Hvad kan man gøre hjemme fra sofaen?

Du kan få gode råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler og debattere måder at redde verden på.

Det skyldes, at gasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas (N2O) slipper ud i atmosfæren under produktionen af fødevarer.

Disse gasser kaldes drivhusgasser, fordi de fungerer ligesom glasfladerne i et drivhus, der lader solstrålerne udefra passere ind i drivhuset, samtidig med at glasset forhindrer varmen i at forlade drivhuset igen.

På samme måde opfanger drivhusgasserne i atmosfæren langbølget varmestråling fra Jordens overflade og sender denne varmeenergi tilbage mod Jorden, hvilket får temperaturen til at stige.

Jo flere drivhusgasser atmosfæren indeholder, jo varmere bliver klimaet på Jorden.

Lattergas og kobøvser på marken

En del af CO2-udslippene forårsaget af fødevareproduktion skyldes forbrug af fossil energi i form af:

 • Brændstof - f.eks. til traktorens arbejde på marken og til transport af fødevarer til lands, til vands og i luften.
 • Strøm - f.eks. til maskiner, til kunstgødningsfabrikker, til emballagering, til forarbejdning og til opbevaring af produkter i kølehaller.

Derudover skabes der i landbruget andre udledninger, der ikke er knyttet til energiforbrug i produktionen. Disse udslip sker oftest ved:

 • Kvælstofomsætning i jorden, hvor en del af gødningen bliver frigivet som lattergas. Lattergas er en 298 gange stærkere drivhusgas end CO2.
 • Kobøvser, der indeholder metan, hvis drivhuseffekt er 25 gange større end CO2. Metan kommer også fra oversvømmede rismarker og fra gyllebeholdere.
 • Skovrydning for at gøre plads til mere landbrug, hvor dyrkede planter oplagrer mindre CO2 i jord og vegetation end de fældede træer gjorde førhen.
 • Lavbundsjorde, der tidligere har været moser, søer eller enge, men som bliver tørlagt og opdyrket, så kulstof (C) i jorden bliver blotlagt og kommer i kontakt med ilt (O2), så der dannes CO2.

I sidste ende bruger forbrugerne også energi til transport ved indkøb og tilberedning af måltider, ligesom bortskaffelse af emballage også påvirker miljøet.

LÆS OGSÅ: Kæmpestudie: Mad-revolution påkrævet, hvis vi skal redde verden

Forskere udregner fødevarers vej fra vugge til grav

Illustrationen herunder er en såkaldt 'livscyklusvurdering' - noget, forskerne benytter for at regne ud, hvor meget maden belaster klimaet.

Gennem livscyklusvurderingen ser forskerne på hver enkelt fødevares vej fra 'vugge til grav' - og medtager alle miljøeffekter undervejs.

klimavenlig mad hvad skal du købe

(Illustration: LCA Food Database)

For en liter mælks vedkommende kigger man dels på, hvor meget produktionen på selve gården har påvirket klimaet - eksempelvis gennem forbrug af strøm til malkemaskiner, benzin til traktorer og køernes metan-holdige bøvser.

Derudover medregner man også produktionen og transporten af input til landbrugsbedriften såsom kunstgødning og importeret foder.

På samme måde indregnes de processer, der kommer, efter at produkterne forlader gården - f.eks. transport til og bearbejdning på mejeriet, emballagering, transport til supermarkedet og hjemmet, opbevaring og anvendelse i husholdningen samt bortskaffelse af den tomme mælkekarton. 

Mad i CO2-regnskabet

Da danskerne er et af verdens mest kødspisende folkefærd, fylder fødevarerne en stor del, når danskernes personlige klimabelastning gøres op.

Al den mad, som en almindelig dansker køber i løbet af et år, er således skyld i udledning af drivhusgasser svarende til omkring 3 ton CO2.

Dermed udgør maden 20-25 procent af en gennemsnitlig forbrugers CO2-regnskab.

For hele den danske befolkning løber madforbrugets klimabelastning samlet set op i over 15 mio. ton CO2 om året.

Det er dobbelt så meget som de danske personbiler, der årligt udleder 7,4 mio. ton CO2.

Forskere regner med, at 25-30 procent af verdens menneskeskabte CO2-udledninger skyldes forbruget af mad.

Så meget belaster fødevarerne klimaet

I tabellen herunder kan du se en række almindelige fødevarers klimaaftryk fra produktionen af 1 kg af den pågældende fødevare. Tallene stammer fra Fødevareministeriets klimakogebog.

Den enkelte fødevares klimabelastning er angivet i kg CO2-ækvivalenter, samt hvor langt en almindelig personbil skal køre for at påvirke klimaet lige så meget.

Fødevarer mad co2-aftryk

Enheden CO2-ækvivalenter er man kommet frem til ved at lægge fødevarens udledning af drivhusgasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas' (N2O) sammen og regne ud, hvor stort et udslip af CO2, der vil give den samme effekt på den globale opvarmning. 1 kg metan svarer til drivhuseffekten af 25 kg CO2 og 1 kg lattergas svarer til 298 kg CO2.

LÆS OGSÅ: Din mad kan blive tre gange så klimavenlig

Kød er værst for klimaet

Animalske produkter som kød, smør, ost og fløde belaster klimaet mest. Det skyldes, at dyrene i deres levetid når at spise mange gange deres egen vægt i foder fra planter, som i sig selv også har været klimabelastende at dyrke.

Et kilo oksekød ligger helt i top med en klimapåvirkning svarende til knap 20 kg CO2, fordi drøvtyggerne også producerer metan, når de fordøjer deres foder.

Til sammenligning udleder en almindelig dansk personbil 200 gram CO2 pr. kilometer, mens en energisparepære udleder 7 gram CO2 pr. time.

Lokale varer forurener mindst

Transport af fødevarerne spiller også ind. Transport med fly er klart mest klimabelastende, mens der ikke slipper ret meget drivhusgas ud pr. fødevare, når transporten foregår med skib fra selv meget fjerne egne.

Transporten kan udgøre op til 15 procent af de animalske produkters udledning og 65 procent af grøntsagers klimabelastning. Derfor anbefales det ofte, at man køber lokalt producerede fødevarer.

En undtagelse er dog tomater, hvor det er mest klimavenligt at købe dem fra Sydeuropa, selvom de er blevet kørt herop i lastbil. Det skyldes, at der udledes flere drivhusgasser, når fossilt brændstof bruges til at belyse og varme tomater i danske drivhuse.

LÆS OGSÅ: Sådan skal du spise for at spare på vandet og hjælpe klimaet

Klimavenlige kostråd

Hvis du vil spise klimavenligt, kan du følge disse råd:

 • Spis årstidens danske fødevarer.
 • Spis lokalt producerede fødevarer.
 • Spis mere frugt og grønt og mindre kød og mejeriprodukter.
 • Spis kød fra gris og fugl i stedet for lam og ko.
 • Spis sild og makrel frem for torsk og rejer.
 • Spis kartofler og pasta frem for ris som tilbehør.

Få inspiration til klimavenlige opskrifter i Fødevareministeriets klimakogebog.

Spis mindst fra toppen og mest fra bunden, hvis du vil spise klimavenligt. (Illustration: DTU)

Masser af artikler om mad og klima

Hvis du vil læse mere om mad og klima, bugner Videnskab.dk's arkiver af spændende artikler - se bare her:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk