Københavnerne er tossede med at cykle. Det ved du måske allerede, men vidste du også, at alt det cykelhysteri redder mange tusinde liv årligt?
Det viser en ny europæisk undersøgelse, der netop er publiceret i Preventive Medicine.
Om vi vælger cyklen eller et andet transportmiddel, hænger nemlig sammen med, hvor meget cykelsti der er tilgængelig. Det skriver Barcelona Institute for Global Health, ISGlobal, i en pressemeddelelse.
Med en større mængde af cykelsti alene kan man få op til 24,7 procent – cirka hver fjerde borger i Europas byer – til at vælge cyklen på deres daglige tur til og fra arbejde, ifølge undersøgelsen, der er en del af det store europæiske PASTA-projekt (det hedder det: Physcial Activity through Sustainable Transport Approaches).
LÆS OGSÅ: Hvorfor er der altid modvind på cykelstierne?
Og en sådan forøgelse i alle de større byer i Europa vil på den måde kunne forhindre 10.000 dødsfald årligt i sundhedsfordele, konkluderer studiet.
Sammenligner vi tallene med København, står den danske hovedstad i den grad som en lysende stjerne på den europæiske cykelhimmel.
Ifølge Vejdirektoratets seneste rapport fra 2016 tager hele 45 procent af københavnerne nemlig cyklen på vej til arbejde eller uddannelse.
Den nye undersøgelse har brugt data fra 167 europæiske byer, og kigget nærmere på, hvor mange menneskeliv der kan reddes årligt i hver enkelt by, hvis de havde cykelstier på alle gader.
De byer, der kunne redde flest menneskeliv årligt var:
- London: 1.210
- Rom: 433
- Barcelona 248
»Dette er det første studie, der evaluerer potentielle sammenhænge mellem længden af cykelnetværk, cyklister og sundhedsfordele på tværs af europæiske byer, og de overgår de skadelige effekter af luftforurening og trafikulykker,« siger Natalie Mueller, der er ph.d.-stipendiat hos ISGlobal og hovedforfatter på studiet, i pressemeddelelsen.
LÆS OGSÅ: Bycykler styrker folkesundheden
LÆS OGSÅ: Cykelhjelme er ikke så effektive, som vi tror
ams