Én af de seneste TikTok-trend er at lytte til såkaldt ‘Brown Noise‘ (brun støj, red.).
Ifølge TikTok har det adskillige fordele – blandt andet kan det angiveligt få os til at slappe af og hurtigt falde i dyb søvn.
At få for lidt søvn eller decideret insomni er noget, som mange døjer med, så det er ikke så underligt, at mange af os leder efter en måde at forbedre vores søvn på.
Men kan brun støj hjælpe? Hvis ja, hvordan?
Og hvad er brun støj overhovedet?
Er brun støj ligesom hvid støj?
Brun støj, den bedre kendte hvide støj og endda pink støj er eksempler på såkaldte soniske nuancer (et begreb, der er forbundet med frekvensspektrummet eller teorien om The Colors of Noise, red.).
Brun, hvid og pink støj er alle ‘konstante’ lyde med minimal lydvariation – med høje, lave og skiftende hastigheder – sammenlignet med lyde som musik eller en person, der læser højt.
Det, der adskiller brun støj fra hvid eller pink støk, er tonehøjden (også kaldet frekvensområdet).
- Hvid støj er lyde, som bruges til at maskere andre lyde, som forekommer naturligt i dine omgivelser, og som er ens på tværs af alle frekvenserne. Hvid støj inkluderer lav-, mellem- og højfrekvens og lyder som radiostøj.
- Pink støj minder om hvid støj, men med reducerede høje frekvenser. Den er højere i den lavfrekvente ende af spektret og svagere i den højfrekvente ende, og den minder om regn, der falder.
- Brun støj er endnu kraftigere og dybere i den lavfrekvente ende af spektret uden de højfrekvente lyde i pink og hvid støj. Brun støj er dybere og minder om en brusende flod eller hård brænding.
Hvorfor hjælper støj nogle af os med at sove?
Nogle mennesker er mere følsomme over for ydre stimuli end andre. Det inkluderer menneskelig berøring (som kram), stærke lugte, koffein, skarpt lys og støj.
Derfor kan nogen af os kan finde en lyd beroligende eller afslappende, mens andre finder den distraherende og irriterende.
Flere teorier kan forklare, hvorfor nogle mennesker har gavn af soniske nuancer.
- Distraktion og afslapning
Støj kan distrahere fra overdreven overtænkning eller bekymring. Forskning viser, at musik kan hjælpe os til at slappe af mentalt, hvilket kan forbedre søvnen.
Men hvis tankerne stadig kredser om bekymringerne, eller hvis de virkelig trænger sig på, er støj alene ikke nok til at distrahere en hjerne på overarbejde.
- Lydmaskering
Vores hjerne fortsætter med at behandle eksterne lyde, mens vi sover, og høj støj kan vække os.
Men maskering gennem konstant baggrundsstøj ’overdøver’ isoleret høj støj. I en stille by på landet vil den samme bilalarm eller hunde-gøen lyde meget højere og udgøre en større risiko for at vække os end i en travl bymidte.
- Klassisk betingning
Klassisk betingning er en måde at lære på og kan forklare, hvordan vi reagerer på støj, selvom vi sover. Hvis støjen er afslappende, kan støj samtidigt med søvn forbedre evnen til at falde – og forblive – i søvn.
På denne måde er støj en forstærkende stimulans til god søvn. Hvis støjen er generende, hæmmer den søvnen og er en forstærkende stimulans til afbrudt søvn.
- Auditiv stimulering
Auditiv stimulation er ikke specifik for hverken pink, hvid eller brun støj, men indebærer, at lavfrekvente toner afspilles i et forsøg på at ‘booste’ visse søvnstadier (for eksempel dyb søvn), og måske forbedre søvnkvaliteten.
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet & Region H.
Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
Så har TikTok ret? Virker brun støj?
Forskerne har ikke specifikt undersøgt brun støjs effekt på søvnen. Der er dog begrænset forskning i effekten af hvid eller pink støj.
Nogle studier indikerer, at hvid og pink støj kan hjælpe os med at falde i søvn hurtigere og forbedre søvnkvaliteten, men det er ikke forskning af høj kvalitet.
Forskningen peger desuden på, at auditiv stimulation kan forbedre hukommelsen hos unge, raske mennesker, og at auditiv stimulering ved hjælp af pink støj kan øge slow-wave søvn (dyb søvn) hos ældre mennesker.
Kun få studier har direkte undersøgt, hvordan forbedret søvn ved hjælp af støj gavner vores humør og funktionalitet i dagtimerne. I sidste ende er det de fordele, de fleste af os gerne vil opnå ved en god nats søvn.
Hvornår skal man søge hjælp?
Hvis du igennem længere tid har svært ved at falde eller blive ved med at sove, hvis du vågner for tidligt og føler dig uoplagt i løbet af dagen, bør du undersøges af en læge.
Din praktiserende læge kan diagnosticere, tilbyde behandlingsmuligheder eller henvise dig til behandling, hvis det er nødvendigt.
Afslapning og støj kan forbedre din søvn. Imidlertid er evidensbaserede teknikker, som kognitiv adfærdsterapi for søvnløshed ved en uddannet sundhedsekspert, generelt påkrævet for at løse årsagen til dine søvnproblemer.
Denne terapi foregår normalt hos en psykolog over fire til fem sessioner. Behandlingen, som involverer at adressere tanker og adfærd omkring søvn, ser på, hvorfor søvnproblemerne kan have udviklet sig, og hvordan man kan afhjælpe dem.
Korrekt behandling af søvnproblemer med evidensbaserede metoder, og før de udvikler sig til et kronisk problem – og ikke at sætte sin lid til anbefalinger på TikTok – vil i sidste ende føre til bedre søvn på lang sigt.
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.
\ Læs mere
\ Kilder
- Gemma Paechs profil (University of Newcastle, England)
- Gorica Micics profil (ResearchGate)
- “Sleep health of Australian adults in 2016: results of the 2016 Sleep Health Foundation national survey”, Sleep Health (2017). DOI: 10.1016/j.sleh.2016.11.005
- “Elucidating the relationship between noise sensitivity and personality”, Noise & Health (2015). DOI: 10.4103/1463-1741.155850
- “The music that helps people sleep and the reasons they believe it works: A mixed methods analysis of online survey reports”, PLoS One (2018). DOI: 10.1371/journal.pone.0206531
- “Boosting Recovery During Sleep by Means of Auditory Stimulation”, Frontiers in Neuroscience (2022). DOI: 10.3389/fnins.2022.755958
- “Auditory Closed-Loop Stimulation of the Sleep Slow Oscillation Enhances Memory”, Neuron (2013). DOI: 10.1016/j.neuron.2013.03.006
- “Noise as a sleep aid: A systematic review”, Sleep Medicine Reviews (2021). DOI: 10.1016/j.smrv.2020.101385
- “Auditory stimulation of sleep slow oscillations modulates subsequent memory encoding through altered hippocampal function”, Sleep (2019). DOI: 10.1093/sleep/zsy240
- “Auditory deep sleep stimulation in older adults at home: a randomized crossover trial”, Communications Medicine (2022). DOI: 10.1038/s43856-022-00096-6