Salget af trådløse høretelefoner buldrer afsted. Alene i 2020 solgte Apple angiveligt hele 100 millioner sæt AirPods.
Nu hvor vi ikke er besværede af diverse ledninger, når vi lytter til musik eller podcasts på vores telefoner og andre enheder, er der større sandsynlighed for, at vi har høretelefonerne fast forankret i ørerne i længere perioder.
Det kan resultere i, at ørerne føles mere klistrede eller voksagtige. Er det almindeligt? Og hvad sker der med vores ører, når vi har høretelefoner på?
Selvom trådløse høretelefoner er forholdvis nye på markedet, er der en stor mængde forskning, der har set på langvarig brug af høreapparater, som i mange tilfælde udløser en lignende mekanisme.
Ud fra denne forskning ser det ud til, at langvarig brug af in-ear-enheder kan forårsage problemer med ørevoks.
Hvilken funktion har ørevoks?
Produktionen af ørevoks (også kaldet cerumen) er en normal proces hos mennesker og mange andre pattedyr. Der skal altid være et tyndt lag voks nær åbningen af øregangen.
Denne voks er et vandtæt og beskyttende sekret. Det medvirker til at fugte huden i den ydre øregang og fungerer som en beskyttende mekanisme, som afværger infektion, og er en barriere mod insekter, bakterier og vand.
Våd ørevoks er brun og klistret, mens den tørre ørevokstype er mere hvid.
Faktisk er ørevoks så god en barriere, at det i 1800-tallet angiveligt blev brugt som en effektiv salve mod sprukne læber.
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.
Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
Naturligt forekommende substans
Ørevoks er et naturligt forekommende substans, der bliver produceret i den ydre del af øregangen. Det er skabt af sekreter fra olie- og svedkirtlerne, der er blevet udskilt af hårsækkene, som derefter fanger støv, bakterier, svamp, hår og døde hudceller for at danne voksen.
Den ydre øregang kan ses som et rulletrappesystem, hvor voksen altid bevæger sig udad, hvilket forhindrer ørerne i at blive fyldt med døde hudceller.
Denne transport af ørevoks er også hjulpet af kæbernes naturlige bevægelser. Når først ørevoksen når det yderste af øret, falder den simpelthen ud.
Sådan kan høretelefoner påvirke ørerne
Øret er selvrensende og udfører bedst sin funktion uden at blive forstyrret. Men alt, der blokerer den normale progression af ørevoks i bevægelse, kan forårsage problemer.
Normal brug af in-ear-enheder forårsager almindeligvis ikke problemer, men længerevarende brug af høretelefoner, som hvis man lader dem sidde i ørene hele dagen, kan:
- Komprimere ørevoksen, så den bliver mindre flydende og sværere for kroppen at udstøde naturligt
- Komprimere ørevoksen i så stort et omfang, at kroppen fremkalder betændelse. Det resulterer i, at hvide blodlegemer migrerer til området, hvilket øger antallet af celler i blokaden
- Påvirke luftstrømmen og standse udtørring af våd ørevoks. Når ørevoks er klæbrigt i længere perioder, fremmer det opbygning
- Fange og ophobe sved og fugt i ørerne, hvilket øger risikoen for bakterie- og svampeinfektioner
- Skabe en barriere for den naturlige udstødning af ørevoks, hvilket i sidste ende kan stimulere sekretkirtlerne og øge produktionen af ørevoks
- Reducere den samlede ørehygiejne, hvis høretelefonernes puder ikke er renset ordentligt eller er kontamineret af bakterier eller smitsomme bakterier
- Beskadige hørelsen, hvis lydstyrken er indstillet for højt

Kan forårsage problemer med hørelsen
Hvis ophobningen akkumuleres, kan overdreven ørevoks forårsage problemer med hørelsen såvel som andre symptomer som smerte, svimmelhed, tinnitus, kløe og vertigo.
Hvis du har brug for at lytte til noget i længere tid, kan det hjælpe lidt at bruge over-ear høretelefoner.
De giver en lidt øget luftgennemstrømning sammenlignet med in-ear-øretelefoner. Det er dog ikke lige så godt som at lade ørerne ‘få luft’, og de kan stadig forårsage ophobning af ørevoks.
Fordi de sidder uden for øregangen, er over-ear-hovedtelefoner også mindre tilbøjelige til at forårsage komprimering af ørevoks eller introducere bakterier eller patogener til øregangen.
Intet mindre end din albue
I de fleste tilfælde er det bedst bare at lade ørevoksen være. Det anbefales ikke at bruge vatpinde, da det kan tvinge ørevoksen tilbage i øregangen.
Et godt råd lyder: Stik ikke noget ind i øret, som er mindre end din albue – med andre ord, stik ikke noget som helst i øret.
Andre traditionelle metoder, som olivenoliedråber eller ørelys, kan også have en negativ effekt – de gavner i hvert fald ikke.
Hvis du er plaget af ørevoks eller relaterede høreproblemer, kan din praktiserende læge hjælpe have en række behandlingsmuligheder eller henvise dig til en ørelæge, hvis det kræver længerevarende behandling.
I første omgang vil lægen kigge ind i øret med et specielt instrument (et såkaldt otoskop) for at se omfanget af blokaden eller dysfunktionen.
I mellemtiden er øret i stand til en vidunderlig selvrensende proces , og vi bør gøre vores bedste for at lade det ske naturligt.
I de fleste tilfælde er det helt okay at bruge øretelefoner, men det kan stadig være en rigtig god idé at være opmærksom på, hvor lang tid du har dem på.
Og sørg endelig for altid at holde lydstyrken på et sikkert niveau.
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.
\ Kilder
- Charlotte Phelps’ profil (Bond University, Australien)
- Christian Moros profil (Bond University, Australien)
- “Cerumen Impaction Removal”, StatPearls Publishing (2021). PMID: 28846265.
- “Ear wax”, BMJ Clinical Evidence Summaries (2015). PMID: 25738938
- “Physiology, pathophysiology, and anthropology/epidemiology of human earcanal secretions”, Journal of the American Academy of Audiology (1997). PMID: 9433685
- “Does Hearing Aid Use Increase the Likelihood of Cerumen Impaction?”, Journal of Audiology & Otology (2015). DOI: 10.7874/jao.2015.19.3.168
- “Cerumen Impaction: Diagnosis and Management”, American Family Physician (2018). PMID: 30277727
- “Cerumen Impaction”, American Family Physician (2007). PMID: 17555144
- “How to care for moist ears”, The Hearing Journal (2010). DOI: 10.1097/01.HJ.0000369569.29420.7a
- “Earwax Impaction: Symptoms, Predisposing Factors and Perception among Nigerians”, Journal of Family Medicine and Primary Care (2014). DOI: 10.4103/2249-4863.148116
- “Sports audiology: Ear hygiene practices of gym users who wear earphones”, South African Journal of Communication Disorders (2021). DOI: 10.4102/sajcd.v68i1.794