Nyt casestudie: Bomuld fra vatpinde var tilsyneladende skyld i akut indlæggelse

Annonce:

Tyer du til de traditionelle vatpinde, når du skal rense ører? Så er der særlig god grund til at læse med her.

Et nyt casestudie viser nemlig, at vatpinden – eller bomulden herfra – kan have været årsagen til, at en 31-årig mand fik flere anfald og var desorienteret i en længere periode.

Det skriver Sciencealert på baggrund af et studie, der er udgivet i BMJ Journals.

Den 31-årige mand blev hastet til hospitalet, da han oplevede flere anfald, træthed og generelt havde været desorienteret i flere uger, hvorfor han ligeledes havde svært ved at huske sit eget navn. En efterfølgende CT-skanning af mandens kranie klarlagde, at der sad bylder omkring hjernevævet.

Ifølge Sciencealert var han blevet inficeret med bakterien ‘pseudomonas aeruginosa’, hvilket betød, at manden led af ‘nekrotiserende otitis externa’ – en sjælden og smertefuld ørgangsinfektion.

LÆS OGSÅ: Lad være at fjerne ørevoks med vatpinde

Annonce:

Men hvordan har den bakterie fundet vej til den 31-årige mands hjernevæv?

Det spørgsmål blev besvaret med en fysisk undersøgelse. I mandens øregang gemte sig nemlig en mindre bomuldskugle fra en vatpind, som ifølge studiet menes at være den store synder. Det er ikke til at sige, hvor lang tid bomulden har befundet sig i mandens hoved, men den kan potentielt have siddet der i flere år, fremgår det på Sciencealert.

Og infektionen kan ifølge lægerne bag studiet forklares med, at bakterier finder vej til øregangen, når der anvendes en vatpind til at rense ører med.

»Brugen af vatpinde med bomuld er meget normal, men det har længe været anerkendt, at det kan forårsage flere komplikationer, herunder traumer og trommehinderuptur (bristning), ligesom det kan samle ørevoks, infektioner og tilbageholdelse af bomuld i øregangen«, udtaler en af lægerne bag studiet, som Sciencealert refererer til.

Den 31-årige mand er i dag blevet rask efter en 8-ugers behandling med antibiotika, og synderen i skikkelse af en mindre bomuldskugle er ligeledes blevet fjernet.

I studiet opfordrer lægerne til, at man dropper at rense ører med vatpinde i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Store ører kompenserer for høretab

Annonce:

LÆS OGSÅ: Kvinde vågnede op med kakerlak i øret – det tog hende ni dage at få den ud

nan

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts