Sponseret af Danish Science Factory

Videnskab.dk samarbejder med Danish Science Factory.

Børn, der bliver kørt til skole, koncentrerer sig dårligere
Hvis børn selv går eller cykler til skole, kan de bedre holde fokus på undervisningen. Det viser en stor test af næsten 20.000 danske skolebørn.

En rask cykeltur til skole klarer hjernen, så barnet kan holde koncentrationen hele formiddagen. (Foto: Colourbox)

En rask cykeltur til skole klarer hjernen, så barnet kan holde koncentrationen hele formiddagen. (Foto: Colourbox)

Hvis børn selv går eller cykler til skole frem for at blive kørt i bil af forældrene, koncentrerer de sig bedre – og virkningen holder hele formiddagen.

Det er en af de væsentligste konklusioner fra et storstilet projekt 'Masseeksperimentet 2012', hvor 19.382 skoleelever i alderen fra 5 til 19 år har deltaget.

Masseeksperimentet 2012 satte sig for at undersøge sammenhængen mellem kost, motion og koncentrationsevne, og blandt de mange resultater stak især ét ud: Børn koncentrerer sig dårligere, hvis de ikke får rørt sig på vej til skole.

Langtidsholdbar motion

Eleverne skulle svare på spørgsmål om deres motionsvaner og udføre en simpel koncentrationstest, hvor de skulle samle et puslespil med et ansigt. 

De elever, der blev transporteret til skole i bil eller med offentlig transport, klarede testen dårligere end de elever, som på den ene eller den anden måde foretog turen selv.

»Det er rigtig interessant, at den motion, det giver at transportere sig selv til skole, afspejles i den koncentrationsevne, man har ca. fire timer senere på dagen. De fleste kender den friskhed, man føler efter at have brugt sin krop. Men det er overraskende, at virkningen holder så længe,« siger professor Niels Egelund, Aarhus Universitet, der har haft ansvaret for undersøgelsen.

Masseeksperimentet var en del af den store årlige Dansk Naturvidenskabsfestival i september.

I år blev Masseeksperimentet udført af forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet i samarbejde med Forskningscenter OPUS og Dansk Naturvidenskabsformidling.

Frokost øger koncentrationen

Ud over ovenstående undersøgte Masseeksperimentet også, hvilken indflydelse morgenmad, mellemmåltider og frokost har på koncentrationen.

Resultaterne her viste, at det at spise sin mad i skolen har en positiv effekt på koncentrationen. En væsentlig iagttagelse i tider, hvor bl.a. teenagere i grundskolen ikke altid spiser regelmæssigt eller sundt i skoletiden.

Resultaterne fra Masseeksperimentet 2012 blev præsenteret fredag d. 23. november ved en konference i regi af Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet.

OPUS, 'Optimal trivsel, udvikling og sundhed for danske børn gennem en sund Ny Nordisk Hverdagsmad', løber  til 2013 og har til formål at øge børnesundheden i Danmark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk