Mundbind: Alt om ansigtsmasker og forskernes tips til at bruge dem bedst
Mundbind er blevet en fast del af vores hverdag, men hvilket skal du vælge, og hvad viser forskningen? Vi giver dig et overskueligt overblik over, hvordan, hvornår og hvorfor du bør bruge mundbind.
Mundbind covid corona guide opsamling

Mundbind er blevet en del af vores hverdag. (Foto: Shutterstock)

Mundbind er blevet en del af vores hverdag. (Foto: Shutterstock)

Smittetallene stiger igen, og Danmark står over for en potentiel anden bølge af COVID-19, hvis vi ikke passer på.

Når COVID-19 smitter gennem luften, sker det, fordi virussen bliver transporteret via mikroskopiske, luftbårne dråber, som vi spreder, når vi taler, hoster eller nyser.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen nu - foruden at holde afstand og spritte af - at man bærer mundbind i visse situationer. Det er ligefrem lovpligtigt, når man rejser med offentlig transport.

Hvis du slet ikke kan finde hoved og hale i mundbindene, eller hvis du blot er i tvivl om en ting eller to, så har vi her serveret al den bedste forskningsbaserede viden om mundbind på et sølvfad.

Hvorfor skal jeg gå med mundbind?

Måske undrer du dig over, hvorfor vi skal til at bruge mundbind nu, når det ikke blev anbefalet under Danmarks nedlukning, hvor smittetallene var værst?

Svaret er:

»Der er sket en ændring i vores viden om mundbind og coronavirussen generelt i dag, sammenlignet med marts,« pointerer Jens Lundgren, overlæge og professor infektionsmedicin på Rigshospitalet og Københavns Universitet, i artiklen Corona: Argumenterne for mundbind vokser - hvornår skal vi bruge dem?.

Det er særligt en række nye studier fra udlandet, som tyder på fald i smittetal, når mundbind er i brug. 

Laboratorieforsøg er desuden kommet frem til, at mundbind og masker kan reducere mængden af viruspartikler med op til 90 procent. 

Vi savner dog stadig flere store randomiserede forsøg med brug af mundbind ude i virkeligheden. Læs mere et meget omtalt dansk lodtræknignsforsøg i boksen i bunden af artiklen. 

En af grundene til, at forskere og myndigheder vurderer, at mundbind virker, er, at risikoen for at blive smittet stiger, afhængigt af hvor mange viruspartikler man indånder.

»Du bliver ikke smittet, hvis du kun inhalerer én viruspartikel, men det er koncentrationen af virus, der er vigtig, og det kan mundbind være med til at minimere,« siger Jens Lundgren i artiklen.

I artiklen Rød, gul eller grøn? Disse situationer er mest corona-risikable har Videnskab.dk bragt et grafisk overblik over, hvilke situationer der potentielt set kan være mest risikable i forhold til smitte med coronavirus. Grafikken bygger på en ny analyse i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal, men husk, at grafikken kun kan bruges som tommelfingerregel.

Corona smitte graf aktiviteter afstand risiko ansigtsmaske

Mobilbrugere: Klik på billedet for at zoome ind på grafikken. Hvilke situationer er mest corona-risikable? Skemaet stammer fra dette studie i British Medical Journal og er oversat/modificeret af Videnskab.dk. Et grønt felt betyder IKKE, at der er nul smittefare, men at situationen er mindre risikabel end de røde og orange felter. 

Hvilken slags mundbind er mest effektivt?

Et mundbinds effektivitet afhænger af, hvor godt det forhindrer de smittebærende dråber fra at sprede sig vidt og bredt.

Forskere fandt frem til, at kirurgiske engangsmundbind klart er bedst til at stoppe spredning.

Men hvis du ikke bruger et mundbind af medicinsk/kirurgisk kvalitet, er et stofmundbind det næstbedste valg, og jo flere stoflag desto bedre, viser forskning udgivet i tidsskriftet Thorax.

I et nyt australsk studie, der er blevet beskrevet på Videnskab.dk, har et forskerhold sammenlignet, hvor effektive forskellige mundbind er til at afværge spredning af luftbårne dråber, når vi taler, hoster eller nyser. Så effektivt afværger de forskellige masker spredningen af smitte. (Video: YouTube/The Conversation)

Du kan læse mere om forskernes forsøg med forskellige typer mundbind i artiklen Hvilken slags mundbind virker bedst? Forskere filmede host og nys.

Hvordan ved jeg, om mit mundbind rent faktisk virker?

Det vigtigste er selvfølgelig, at ens mundbind virker. Ellers kan det jo være ligemeget, om man har det på eller ej.

Alt efter, hvilken type mundbind man har, skal man se efter forskellige ting:

  • Med engangsmundbind skal man se efter CE-mærket. Det viser, at mundbindet er fremstillet efter kirurgisk standard med hensyn til filtreringsgrad og åndbarhed.
  • Med stofmundbind er det vigtigt, at der er flere lag stof, som udgangspunkt tre, og en høj trådtæthed. Tætvævet stof er bedre end stof, du kan se lys igennem. Hvis stoffet er gennemsigtigt, er der stor risiko for, at luftbårne dråber og aerosoler kan trænge igennem mundbindet.

I artiklen Hvordan ved jeg, om mit mundbind rent faktisk virker? kan du læse mere om, hvordan du selv kan teste dit mundbind derhjemme. Du kan også se videoen her:

Hvis du kan puste et stearinys ud med mundbind på, yder det ikke den nødvendige beskyttelse imod luftbårne dråber. (Video: YouTube)

Hvordan vælger jeg det bedste stofmundbind?

Engangsmundbind kan være dyre på sigt, er formentlig ikke særlig klimavenlige og er ikke nødvendigvis altid lige til at få fat på. Og så er de heller ikke særlig chic.

Hvis man ønsker at bruge efter et genanvendeligt stofmundbind, uanset årsagen, er der nogle ting man skal være opmærksom på:

Mundbindet skal, som sagt, have minimum tre lag stof, da hvert lag beskytter mod luftbårne dråber:

  • Det yderste lag skal være vandafvisende, gerne polyester. 
  • Det inderste lag skal være behageligt og fugtabsorberende, for eksempel tætvævet bomuld. 
  • Det midterste lag er en slags ekstra filter og kan være lavet af polypropylen, som også kirurgiske masker er fremstillet af.

stofmundbind ansigtsmaske rengøring mundbind

Hvordan finder man den bedste stofmaske? Her er en hurtig guide til, hvad du skal være opmærksom på. (Grafik: Thøger Kannegaard Junker)

Masken skal selvfølgelig også passe til ens ansigt og lukke tæt omkring næsen og kinderne. 

Her er det en god idé at købe et mundbind med en justerbar 'bro' af metal over næseryggen, som du kan forme, så mundbindet slutter tæt. Hvis du laver dit eget mundbind, kan du bruge en poselukker (eksempelvis fra en pose med brød) eller en piberenser i den øverste kant. 

I artiklen Nu anbefaler Sundhedsstyrelsen (også) stofmundbind: Sådan vælger du det bedste kan du læse mere udførligt, hvordan du laver dit eget stofmundbind - og hvorfor du skal undgå halsedisser og masker med ventiler.

Husk desuden, at et stofmundbind ikke giver garanti for, at du ikke smitter eller bliver smittet. Stofmundbind skal ses som et våben i den kollektive kamp for at holde smittetrykket nede på samfundsniveau.

Hvordan gør jeg mit stofmundbind rent?

Hvis man har et genanvendeligt stofmundbind, skal det selvfølgelig vaskes efter brug. Sundhedsstyrelsen anbefaler 60 grader i vaskemaskinen, men står man uden sådan en, findes der alternativer.

Man kan vaske masken i håndvasken. Først skal den have sæbe eller vaskemiddel og vaskes, som man ville enhver anden ting. Derefter har man to muligheder, enten:

  • at koge masken i vand i 1 minut
  • eller at lægge masken i blød i klorholdigt vand (0,1 procent) i 1 minut, hvorefter kloren skal vaskes ud af masken (den er giftig!)

Hvis du ikke føler for håndvasken, kan du også damprense masken i en ovn eller mikrobølgeovn. Instrukserne til dette finder du i artiklen, men pas på: hvis masken bliver for varm, kan det beskadige materialet, og hvis masken indeholder ståltråd, kan der gå ild i den!

Læs mere i artiklen Sådan rengør du bedst dit stofmundbind - og dette skal du være opmærksom på.

Undgå, at brillerne dugger - og andre gode tips til brug af mundbind

Mange oplever, at mundbind både kan være ubehageligt og frustrerende at have på. Især hvis man bærer briller eller solbriller, da ens åndedræt kan dugge brilleglassene til.

Sundhedsfagligt personale har døjet med mundbinds-problemer i årtier, og de deler deres gode erfaringer:

Undgå briller, der dugger:

  • Sæbe eller barberskum reducerer risikoen for dug på brilleglassene. Vask brillerne med vand og sæbe (eksempelvis opvaskemiddel), og tør dem med en mikrofiberklud. Eller påfør et tyndt lag barberskum på indersiden af brilleglasset, og tør det så forsigtigt af. 
  • Du bør desuden sikre dig, at mundbindet slutter helt tæt for at mindske risikoen for duggede briller. Et tip er her at bruge kirurgisk tape, som er specielt fremstillet til brug på huden. Du kan købe hudvenligt kirurgisk tape på apoteket eller online.

Læs mange flere tips og tricks til at mindske generne ved brug af mundbind - for eksempel hvordan man undgår, at elastikkerne bider bag ørerne efter noget tid - i artiklen 13 tips til brug af mundbind: Sådan undgår du åndenød, dug på brillerne, eller at ørerne gør ondt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk