KORT NYT FRA UDLANDET:
Forskerne har længe vidst, at der blandt andet er genetisk forskel på, hvor gammel en pige er, når hun går i pubertet. Men nu har forskere fra Rigshospitalet påvist, at en specifikt gen spiller en stor rolle for timingen af pubertetsstart. Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.
Ændringer i genet kan forårsage, at nogle piger går syv måneder senere i pubertet end andre piger. Undersøgelsen er lavet af forskere ved Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion, med læge Casper Hagen og professor Anders Juul i spidsen. Det pågældende gen er afgørende for, hvordan æggestokkene modnes.
»Æggestokkene hos piger med en særlig genetisk variation er antageligt langsommere til at modnes, selvom de bliver stimuleret på samme måde, som hos andre piger. Derfor tager det længere tid for pigerne at danne det kvindelige kønshormon, der skal til, for at brysterne udvikles og puberteten går i gang,« forklarer professor Anders Juul i pressemeddelelsen.
Forskerne har undersøgt 964 københavnske skolepiger. Pigerne er blevet undersøgt for tegn på pubertet, og har desuden fået taget en blodprøve, der er blevet analyseret for særlige genetiske variationer.
Forskningen udkommer i dag i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.
Læs også:
P-piller gør kvinders æggestokke mindre
Skandinaver er mindst bange for at gå til læge ved mistanke om kræft
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp