P-piller gør kvinders æggestokke mindre
Ny dansk forskning viser, at kvinder, som tager p-piller, har omkring 47 procent mindre æggestokke, end kvinder, som ikke tager piller for at forhindre graviditet. Pillerne gør det samtidigt svært at afgøre, hvor frugtbar kvinden er.

Kvinder, som spiser p-piller har mindre æggestokke, end kvinder, som ikke gør det, viser et nyt studie. Det er især unge kvinder, som ser ud til at blive påvirket. (Foto: Shutterstock)

Kvinder, som spiser p-piller har mindre æggestokke, end kvinder, som ikke gør det, viser et nyt studie. Det er især unge kvinder, som ser ud til at blive påvirket. (Foto: Shutterstock)

 

Spiser du p-piller er der en vis portion sandsynlighed for, at dine æggestokke bliver mindre.

Ny dansk forskning viser nemlig, at æggestokkenes størrelse er omkring 47 procent mindre blandt kvinder, som spiser p-piller, i forhold til kvinder som ikke gør det.

»Det er ret overbevisende, at størrelsen på æggestokkene bliver reduceret så meget. Hvis vi kun ser på de unge kvinder mellem 19 og 29,9 år, så er størrelsen på æggestokkene reduceret med 52 procent i forhold til kvinder, som ikke spiser p-piller,« fortæller fertilitetslæge og forsker ved Rigshospitalet, Kathrine Birch Petersen.

Hun understreger, at fænomenet er ufarligt, og at æggestokkene tilsyneladende vender tilbage til normal størrelse, i månederne efter at kvinden er stoppet med at spise p-piller.

Unge æggestokke 'ser gamle ud'

Den nye undersøgelse er foretaget på 833 kvinder, som har besøgt Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet. Forskerne fik inspiration til at lave undersøgelsen, fordi de undrede sig over, at en del unge kvinder, som besøgte klinikken, 'så gamle ud', rent frugtbarhedsmæssigt.

»Det er typisk sådan, at unge kvinder har store, flotte æggestokke, mens kvinder, som er på vej i menopause (overgangsalderen, red.) har små æggestokke uden ret mange æganlæg.«

»Der lagde vi mærke til, at en del unge kvinder, som var på p-piller, havde æggestokke, der så ud, som om de var på vej i overgangsalderen,« fortæller Kathrine Birch Petersen.

Piller forvansker test af frugtbarhed

Kathrine Birch Petersen påpeger, at den nye forskning også viser, at p-pillerne kan gøre det svært for lægerne at afgøre, hvor frugtbare kvinderne reelt set er.

To kendte tests for kvinders frugtbarhed kan nemlig give forvanskede resultater, hvis man er på p-piller, forklarer Kathrine Birch Petersen.

»Det er ikke farligt for kvinder at tage p-piller, men hvis man ønsker at få testet sin fertilitet, skal man være opmærksom på, at p-pillerne kan påvirke resultatet. På svaret kommer det til at se ud som om, man er ældre og har færre æg, end man måske reelt har,« forklarer Kathrine Birch Petersen.

Sådan testes kvinders frugtbarhed

Mens mænd kan producere sæd hele livet, bliver kvinder født med et bestemt antal æg, som bliver færre og færre efterhånden, som kvinden bliver ældre.

En kvindes resterende antal æg bliver ofte kaldt for 'æg-reserven', og den kan ses som et udtryk for, hvor frugtbar en kvinde er.

Lægerne kan imidlertid ikke direkte måle, præcist hvor mange æg en kvinde har tilbage, men i stedet kan man bruge to særlige markører til at få en indikation på, hvad kvindens biologiske ur har slået, forklarer Kathrine Birch Petersen.

De to markører er:

  • AMH-test: Kvindens niveau af anti-müllersk hormon (AMH) i blodet kan måles i en blodprøve. AMH bliver dannet af små celler, der ligger omkring æggene i æggestokkene. Det er generelt sådan, at jo flere æg en kvinde har, des højere er AMH-niveauet i blodprøven.
     
  • AFC-test: Ved hjælp af en ultralydsscanning af underlivet kan man tælle kvindens antal af antrale (tidlige) follikler. Follikler er æganlæg, der kan modnes under en menstruationscyklus. Målingen giver altså svar på, hvor mange æg fra æggestokkene der rekrutteres til en ægløsning – og dermed en indikation på, hvor frugtbar kvinden er.

P-piller giver mindre frugtbart testresultat

Ifølge Kathrine Birch Petersen er en kombination af de to ovennævnte metoder den bedste måde til at fastslå, hvor stor en æg-reserve en kvinde har – og dermed hvor frugtbar hun er.

Fakta

Den nye undersøgelse viser, at kvinder som er på p-piller eller bruger p-ring har 47 procent mindre æggestokke, end kvinder som ikke bruger disse præventionsmidler. Resultatet gælder ikke kvinder, som bruger mini-piller, hormon-spiraler og p-stave. Undersøgelsen er foretaget på 833 kvinder, hvoraf knap 30 procent brugte p-piller Kvinderne var i alderen 19-46 år og besøgte Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet i perioden fra august 2011 til april 2014. Fertiltetsrådgivningen er en åben klinik på Rigshopitalet, hvor man kan få vurderet sin frugtbarhed - både som mand og kvinde. Konceptet findes kun på Rigshospitalet, men visionen blandt lægerne er, at det skal bredes ud til hele landet for at øge bevidstheden om kvinders faldende evne til at få børn med alderen – og dermed nedsætte antallet af fertilitetsbehandlinger på sigt. Kilde: Kathrine Birch Petersen

Den nye undersøgelse viser imidlertid, at man ikke kan være sikker på, at resultatet af prøverne er korrekte, hvis kvinden tager p-piller.

Ifølge undersøgelsen bliver resultatet af AMH-testen gennemsnitligt 19 procent lavere hos kvinder, der tager p-piller, mens resultatet af AFC-testen gennemsnitligt reduceres med 16 procent i forhold til kvinder, som ikke tager p-piller.

»Det har mest betydning i forbindelse med rådgivning af kvinder, som er på p-piller. Her handler det om, at vi skal være opmærksomme på, at det ser ud som om, at deres æg-reserve er mindre, hvis de tager p-piller. Det sker simpelthen, fordi p-pillerne virker og undertrykker det normale hormonelle system,« siger Kathrine Birch Petersen.

Hun understreger, at den nye undersøgelse tager højde for faktorer såsom alder, fedme, rygning og lignende, der kan påvirke kvinders æg-reserve. Faktisk var resultaterne endnu mere signifikante, når forskerne udelukkende så på de yngste kvinder i undersøgelsen, fortæller Kathrine Birch Petersen.

Studiet har vakt udenlandsk opmærksomhed

Det er uvist, præcist hvor længe kvindernes æggestok-størrelse og testresultater er påvirket af, at de har spist p-piller, men Kathrine Birch Petersen beroliger med, at effekten ser ud til at være midlertidig og formentlig forsvinder efter tre-seks måneder.

»Hvis en kvinde har en mindre æg-reserve end forventet i forhold til hendes alder, vil vi anbefale, at hun stopper med p-pillerne og får gentaget testen efter tre måneder,« fortæller Kathrine Birch Petersen.

De nye danske forskningsresultater er endnu ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, men Kathrine Birch Petersen har netop fremlagt dem på en stor fertilitets-konference (ESHRE-konferencen) i den tyske by München.

Her har resultaterne vakt opsigt, og en række udenlandske medier har omtalt den danske undersøgelse.

Forsker: Ingen grund til panik

Dr. Lubna Pal, som er leder af forskningsprogrammer for æggestok-syndromer og overgangsalder ved Yale University i USA, siger til nyhedsmediet LiveScience, at »kvinder skal ikke gå i panik og tro, at de er ved at miste deres æg,« hvis de tager p-piller.

»Disse test (AMH-test og AFC-test, red.) er målestokke, der kun skal anvendes i forbindelse med frugtbarhedsvurderinger,« siger Lubna Pal til LiveScience.

Lubna Pal understreger, at resultatet af den danske undersøgelse giver god mening set fra et biologisk synspunkt, idet p-pillerne netop har til formål at »undertrykke æggestokkenes funktion«.

Hun fortæller ligesom Kathrine Birch Petersen, at man ikke skal frygte at få dårligere æg-kvalitet eller miste evnen til at blive gravid, hvis man spiser p-piller, på baggrund af den nye undersøgelse.

Ældre kvinder bliver mindre frugtbare - også på p-piller

Derimod bør kvinder være opmærksomme på, at de mister evnen til at blive gravide med alderen, lyder det fra Kathrine Birch Petersen.

»I dag bliver kvinderne ældre og ældre, før de begynder at tænke på at få børn, og det betyder, at det kan være problematisk for dem at blive gravide. Mange kvinder tror, at de sparer på deres æg ved at tage p-piller, fordi de ikke har ægløsning, men det er ikke rigtigt. Selvom man er på p-piller går æggene til grunde hver måned,« siger Kathrine Birch Petersen.

Udover p-piller gælder det nye forskningsresultatet også for de såkaldte p-ringe, mens det samme derimod ikke er tilfældet for mini-piller, hormon-spiraler og p-stave.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk