Fodboldtræning reducerer risiko for hjertekarsygdomme og diabetes
Kilde: 
10 marts 2016

KORT NYT FRA DANMARK:

Forskere fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet har nu dokumenteret, at fodboldtræning giver en række markante forbedringer i sundheden for ældre utrænede mænd. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

Regelmæssig motionsfodbold forbedrer både helbredet, den fysiske form, muskelfunktionen og medfører vægttab for mænd i alderen 63-75 år, viser studiet.

Dette reducerer risikoen for udvikling af flere sygdomme, blandt andet hjertekarsygdomme og diabetes.

Studiet strakte sig over et år. Derfor kunne forskerne både måle den umiddelbare effekt og den langsigtede effekt af træningen.

»Allerede efter fire måneders fodboldtræning var konditallet forbedret med 15 procent, intervalarbejdsevnen med 43 procent og den funktionelle kapacitet med 30 procent,« siger Thomas Rostgaard Andersen i pressemeddelelsen. Han har gennemført studiet som en del af sit netop afsluttede ph.d.-afhandling på Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring.

»Efter et år så vi også en reduktion i BMI på tre procent udelukkende ved tab af fedtmasse, samt en øget evne til at kontrollere blodsukkeret og en forbedret kapacitet til at håndtere skadelige ilt-radikaler,« tilføjer han.

I studiet reducerede deltagerne desuden deres kropsvægt uden at miste muskelmasse, og dette gør det nemmere for ældre at kunne udføre almindelige dagligdagsgøremål.

»Projektet har betydelige samfundsmæssige perspektiver. En større grad af tilgængelige faciliteter og rekruttering af ældre til motionsfodbold vil kunne være med til at reducere de udfordringer, mange ældre har på det sundhedsmæssige og sociale område«, siger professor Jens Bangsbo, leder af Center for Holdspil og Sundhed, i pressemeddelelsen.

Læs også:

Fodbold redder knoglerne hos mænd med prostatakræft

Mænd vil ikke være patienter – de vil hellere spille fodbold

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.