Forsker: Ny teknologi kan potentielt mindske risikoen for smittespredning på hospitaler
Håndhygiejne og infektionsbekæmpelse er vigtigere end nogensinde før, særligt på hospitaler, hvor der er syge personer med svækket immunforsvar, fortæller forsker i denne artikel.
Hospitaler infektion smitte spredning hygiejne

Resultaterne fra studiet viste, at de ansatte på hospitalerne kun huskede at anvende håndsprit i 30 procent af de tilfælde, hvor det var påkrævet. (Foto: Shutterstock)

Resultaterne fra studiet viste, at de ansatte på hospitalerne kun huskede at anvende håndsprit i 30 procent af de tilfælde, hvor det var påkrævet. (Foto: Shutterstock)

Hvert år smittes mellem 60.000-100.000 danskere med infektion på hospitalerne. Det gør hospitalsinfektioner til den hyppigste komplikation i sundhedsvæsenet.

Mindst 3.000 danskere dør om året af infektionerne, mens resten skal igennem lange indlæggelser med smerter, ubehag og varige mén. Det betyder også tid væk fra familie og arbejde. 

Særligt hospitaler og plejehjem skal være opmærksomme på at forhindre corona-smitte, fordi der er ældre og syge med svækket immunforsvar.

En af de første corona-smittede danskere var en medarbejder på Aarhus Universitetshospital, som var på arbejde i tre dage, før det blev konstateret.

Hvis medarbejderen husker at udføre håndhygiejne i de rigtige situationer og på den rigtige måde, er risikoen for at smitte patienter og kollegaer dog lille. 

Bedre håndhygiejne via adfærdspsykologi og sensorer

Håndhygiejne er den nemmeste og mest effektive metode til at reducere risikoen for infektioner og smittespredning.

I 2016 startede jeg derfor et stort forskningsprojekt sammen med klinikere på Aarhus Universitetshospital og Bispebjerg Hospital og ingeniører fra DTU. Projektet var støttet af Sundheds- og Ældreministeriet. 

Jeg fungerede som forskningsleder på projektet og vil i denne artikel dele ud af erfaringerne og resultaterne fra projektet. 

Interesseerklæring: Marco Bo Hansen og Sani nudge

Marco Bo Hansen arbejder som forskningsleder ved Sani nudge, en MedTech-virksomhed, der arbejder for at forbedre patientsikkerheden og reducere infektioner på blandt andet hospitaler.

Marco Bo Hansen er co-founder af virksomheden Konduto ApS, der ejer Sani nudge, hvis teknologi var omdrejningspunktet for studiet og er omtalt i denne artikel.

Formålet med projektet var anvende den nyeste viden indenfor adfærdspsykologi i kombination med big data til at udvikle et sensorsystem, der kan måle og forbedre håndhygiejnen på landets hospitaler. 

Vi har nu publiceret resultaterne fra projektet i det anerkendte amerikanske tidsskrift American Journal of Infection Control.  

Vi har udviklet et elektronisk system til automatisk at måle på håndhygiejnen. Det er det første i verden, som kan måle håndhygiejnen ved at følge personalets gang rundt i en afdeling. 

Ved hjælp af anonyme sensorer placeret på sæbe- og spritdispensere, patientsenge og ansattes navneskilte registrerer systemet, om man har været i en situation, hvor man skulle udføre håndhygiejne, og om det rent faktisk blev gjort. 

For første gang kan vi nu se de præcise områder på et hospital samt tidspunkt på døgnet, hvor personalet ikke efterlever retningslinjerne.

håndhygiejne_hospitaler

Forskningsprojektet om bedre håndhygiejne på landets hospitaler resulterede i udviklingen af et sensorsystem, der kan forbedre håndhygiejnen og mindske risikoen for smittespredning på hospitaler. (Foto: Sani nudge) 

Data giver et vigtigt indblik i vores adfærd

Resultaterne fra studiet viste, at de ansatte kun huskede at anvende håndsprit i 30 procent af de tilfælde, hvor det var påkrævet. Det er lavt, men sammenligneligt med andre udenlandske studier

Personalet var bedst til at huske at bruge håndsprit om morgenen og dårligst om natten.

Samtidig var håndhygiejnen bedst på personaletoiletter, men dårligst på patientstuer. 

Det er i sig selv interessante resultater, fordi det fortæller os noget om, hvornår på døgnet og hvor på hospitalet, der er stor risiko for smittespredning. 

Særligt på patientstuer er det vigtigt, at man husker at udføre håndhygiejne, fordi man her risikerer enten at smitte en patient, eller bringe bakterier og virusser fra en patient til en anden patient. 

Et andet interessant fund var, at håndhygiejnen for den enkelte ansatte var konsistent over tid. Det betyder, at de personer, der havde det højeste niveau til at starte med, fortsatte med at gøre det godt under hele projektet, hvorimod de dårligste fortsatte med at have et lavt håndhygiejneniveau. 

Det fortæller os, at vi skal gøre en ekstra indsats for at flytte dem, der klarer sig dårligst, hvis vi skal mindske risikoen for smittespredning. 

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Personalet fik dobbelt så god håndhygiejne 

Forskningsprojektet viste os også, at det er muligt at ændre adfærd og blive bedre til at huske at bruge håndsprit.

Det skete, ved at der blev afholdt ugentlige møder på afdelingerne, hvor personalet brugte 5-10 minutter på at gennemgå, hvor og hvornår de klarede sig godt, og hvornår de klarede sig mindre godt. 

Det hjalp til at fokusere og konkretisere indsatsen. Derved kunne personalet mere end fordoble deres håndhygiejneniveau.

Særligt på toiletter og medicinrum skete der de største forbedringer. 

Individualiseret feedback gav stor effekt

På et af de to hospitaler, vi undersøgte, forsøgte vi os også med at give hygiejnedata på individniveau.

Nogle af de ansatte fik adgang til egne data og kunne løbende følge egen performance. 

Vi kunne se, at disse personer forbedrede sig endnu mere end resten af kollegaerne, som kun havde adgang til afdelingens data.

Det fortæller os, at vi kan opnå større effekt, når vi individualiserer træning og feedback.  

Vigtige erfaringer at tage med videre 

Projektet giver os vigtig viden og erfaring, som kan tages med videre, når vi skal iværksætte initiativer på hospitaler, som skal forbedre patientsikkerheden og kvaliteten af behandlingerne. 

Vi kan blandt andet se, at det kræver et konstant fokus med ledelsesopbakning samt en tilbagevende refleksion og dialog om, hvornår man skal udføre håndhygiejne. 

Vi fandt, at korte ugentlige møder var ganske effektive til at forbedre hygiejnen. Derudover kræver det en kultur, hvor det er okay at minde hinanden om at udføre håndhygiejne. 

På baggrund af dette studie er der nu iværksat flere forskningsprojekter, som skal give os yderligere viden på området. 

I disse coronavirus-tider er håndhygiejnen selvfølgelig i markant fokus både på og uden for hospitaler.

Men infektioner på de danske hospitaler var et problem før corona-virussen og vil fortsat være det fremadrettet. 

Man kan kun håbe, at de vaner, vi får med corona-virussen, også fortsætter, når vi har fået den under kontrol. 

Tips til at sikre god håndhygiejne hjemme og på arbejdspladsen

  1. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit – som minimum efter toiletbesøg, host og nys, samt før du spiser. 
  2. Host eller nys i en papirserviet eller i dit ærme – ikke i dine hænder
  3. Begræns fysisk kontakt: Undgå håndtryk, kindkys og kram
  4. Rengør dit skrivebord, computer, mus og telefon minimum 1 gang per dag
  5. Bliv hjemme. 
  6. Hvis du oplever alvorlige symptomer, eller symptomerne forværres over dage, eller du får symptomer og tilhører en risikogruppe, skal du ringe til din egen læge eller lægevagten. Du skal ikke møde op uden aftale. Se mere hos Sundhedstyrelsen 'Jeg er blevet syg - hvad skal jeg gøre?'
  7. Hold dig orienteret hos Sundhedsstyrelsen og på Videnskab.dk.

https://videnskab.dk/files/articles_inline/undgaa-corona-virus.png

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk