Et væld af jubelhistorier fra forskningens verden dukker op, hvis du googler D-vitamin. Man skulle næsten tro, at D-vitamin kan hjælpe mod alt.
Et par eksempler her fra Videnskab.dk er historien om, hvordan forskning viser, at D-vitamin sætter turbo på sædceller. Vi har også historien om, hvordan kalk og D-vitamin gør dig til en overlever, og hvordan D-vitamin virker mod forhøjet blodtryk.
De mange positive forskningsresultater har da også fået DTU-Fødevareinstituttet til at studere, hvorvidt det vil være effektivt for folkesundheden at berige mælk og brød med D-vitamin. Konklusionen er, at forsøgsdeltagerne, som fik en beriget kost, fik tilstrækkeligt med D-vitamin i løbet af vinteren.
‘Vidundermidlet’ kan dog ikke kurere eller forebygge alt. En undersøgelse lavet af forskere i New Zealand og USA fastslår, at D-vitamin eksempelvis ikke fjerner din forkølelse.
I det følgende får du et overblik over en række forskningsresultater om det lovpriste D-vitamin – hvad kan det, og hvad kan det ikke?
Du kan også få for meget D-vitamin
Selvom de positive historier er mange, så forholder forskerne sig nemlig ikke helt ukritisk til, hvad D-vitamin kan, og hvad det ikke kan. Faktisk har det vist sig, at det i dén grad handler om at have den rette dosis i kroppen. En undersøgelse viser nemlig, at både for lidt og for meget D-vitamin hænger sammen med overdødelighed.
»Der er ikke ført videnskabeligt bevis for ‘jo mere, jo bedre’-argumentet, når det handler om D-vitamin, og vores studie understøtter heller ikke det argument. Mange har forsket i risikoen ved et lavt niveau af D-vitamin. Men med dette her studium vil vi gerne inspirere til yderligere undersøgelser af årsagen til øget dødelighed ved et højt niveau af D-vitamin,« siger Darshana Durup, som var ph.d. studerende ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, da forskningsresultaterne blev udgivet.
Hvid hud opstod pga. behov for D-vitamin
Kroppen skal altså kun have en passende naturlig mængde D-vitamin. Den er til gengæld også nødvendig. Behovet er så grundlæggende for vores fysik, at det via evolutionen har ført til udviklingen af europæernes lyse hud.
\ Fakta
T-dræber cellerne i vores immunforsvar kan ikke fungere uden D-vitamin. Det viser en dansk undersøgelse.
Vores forfædre havde nemlig mørk hud, da de vandrede op i Europa, men jo længere de kom nordpå, des mere fordelagtigt var det at have en lys hud. Mørk hud optager nemlig ikke D-vitamin så godt som lys hud. Og da der er mindre sollys nordpå, så var det altså en fordel at have lys hud.
Sådan lyder en gængs forklaring på sammenhængen mellem hudfarve og optag af D-vitamin i hvert fald.
Ifølge professor i evolutionsstudier Peter C. Kjærgaard giver denne gængse forklaring dog ikke hele svaret. For det var først, da vi begyndte at dyrke landbrug for mellem 10.000 og 6.000 år siden, at vores hud blev lys. Forklaringen kan ifølge professoren være, at vi på det tidspunkt skiftede jægerkosten ud med masser af fisk, kød fra vildt og æg ud med en kost fyldt med korn og kød fra opdrættede dyr. Den nye kost indeholdt mindre D-vitamin. Derfor var vi nødt til at udvikle en lysere hud, så vores kroppe selv kunne producere mere D-vitamin med hjælp fra Solen.
Udviklingen af europæernes lyse hud bliver også vendt i artiklen Den hvide mand er en overraskende ny ‘opfindelse’.
Solcremen hæmmer optag af D-vitamin
Der er dog sket meget med vores forhold til Solen, siden vores forfædre udviklede deres lyse hud. I dag ved vi, at for meget sol kan få huden til at udvikle kræft. Derfor skal vi bruge solcreme. Men solcreme kan også hindre kroppens produktion af D-vitamin.
»Kroppen producerer ikke D-vitamin, hvis man har solcreme med høj faktor på. Det er bevist, at hvis man har mere end faktor otte, og bruger den rigtigt – altså kommer den mængde på, man skal – så dannes der ikke D-vitamin i huden,« fortæller professor og overlæge ved Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Århus Sygehus Leif Mosekilde.
Heldigvis kan du gøre som vores ældste forfædre og spise æg, fede fisk og mælkeprodukter i de måneder, hvor du bruger solcreme. Disse fødevarer er nemlig rige på D-vitamin. Hvis du alligevel har svært ved at få D-vitamin nok om vinteren, kan du overveje at skaffe dig adgang til noget kunstigt lys. Et dansk forskningsprojekt har nemlig vist, at lidt kunstig sol kan give vores D-vitamin-niveau et ordentligt løft efterår og vinter.