D-vitamin giver sædcellerne fart på
Et skud D-vitamin gør sædceller mere bevægelige. Det viser ny dansk forskning.

D-vitamin kan give sædcellerne et ekstra skub på vejen mod ægget, viser nye danske forskningsresultater.

D-vitamin kan give sædcellerne et ekstra skub på vejen mod ægget, viser nye danske forskningsresultater.

D-vitamin bliver tilskrevet mange gode egenskaber.

Nu kommer der endnu et bud på en positiv virkning af stoffet fra danske forskere. De mener, at D-vitamin påvirker mænds fertilitet.
Forskerne fra Københavns Universitet og Rigshospitalet har fortaget et nyt studie på mænd, der viser en sammenhæng mellem antallet af bevægelige sædceller og D-vitamin-niveauet i blodet: Jo mere D-vitamin, desto flere bevægelige sædceller. 
»Vores undersøgelser peger på, at D-vitamin har en betydning for sædcellens bevægelse og funktion. Vitaminet kan dog være markør for noget andet, og undersøgelsen er ikke i sig selv nok til at slå fast, om et tilskud af D-vitamin kan forbedre sædkvaliteten hos hverken fertile eller infertile mænd. Men det træder ind i den rækken af studier, der tyder på, at D-vitamin er vigtig for den mandelige evne til reproduktion,« siger en af forskerne bag studiet, læge Martin Blomberg Jensen fra Rigshospitalet, i en pressemeddelelse.

Ingen mirakelkur på vej

De nye resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Oxford Journal of Human Reproduction og viser, at man i laboratoriet kan stimulere de enkelte sædcellers bevægelighed og funktion ved at påføre D-vitamin direkte.
Martin Blomberg Jensen kan dog ikke love nogen umiddelbar hjælp til infertile mænd:
»Undersøgelsen er meget interessant og øger vores viden om D-vitamins funktion, men før vi begynder at ændre på behandlingspraksis, skal vi have flere opfølgende studier,« siger han.
Der findes i dag ingen medicinske behandlinger, der beviseligt forbedrer mænds sædkvalitet, selvom forskningen har påvist utallige positive sammenhænge med f.eks. antioxidanter, zink og forskellige vitaminer.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.