D-vitamin mod forhøjet blodtryk
Forhøjet blodtryk er en udbredt lidelse. Men nu er der godt nyt på vej: Vitamin D kan muligvis være med til at nedbringe blodtrykket, viser ny dansk forskning.

En del danskere lider af forhøjet blodtryk. Med ny dansk forskning er der muligvis godt nyt på vej: D-vitamin hjælper måske på blodtrykket. (Foto: Colourbox)

En del danskere lider af forhøjet blodtryk. Med ny dansk forskning er der muligvis godt nyt på vej: D-vitamin hjælper måske på blodtrykket. (Foto: Colourbox)

De seneste år har flere studier antydet, at D-vitamin er et helt særligt vitamin. D-vitamin er blandt andet godt for knoglerne og ser ud til at virke mod visse typer kræft, depression, diabetes, sklerose og hjerte-kar-sygdomme.

Mange europæere har dog lave niveauer af D-vitamin – især i vintermånederne, hvor der kun er lidt solskin, som er den vigtigste kilde til D-vitamin. Derfor bliver nogle mennesker anbefalet af spise tilskud af vitaminet.

Nu viser et nyt studie, at D-vitamintilskud kan være endnu vigtigere end hidtil antaget. Det ser nemlig ud til, at D-vitamin kan reducere blodtrykket.

Undersøgelsen er netop blevet præsenteret ved European Society of Hypertension i London.

Sygehus i Holstebro undersøger D-vitamin

Forskningen kommer fra et hold læger ved Regionshospitalet Holstebro. Her har de gennemført et studie, der efter sigende viser, at D-vitamintilskud taget i vintermånederne kan medvirke til at sænke blodtrykket hos patienter, der har lave niveauer af D-vitamin.

Resultaterne er endnu ikke publiceret i et tidsskrift, men ifølge en pressemeddelelse fra European Society of Hypertension fandt de danske forskere frem til det opsigtsvækkende resultat ved at undersøge 112 patienter.

Ifølge undersøgelser fra de senere år er D-vitamin fra f.eks. sol eller fisk gavnligt mod en række sygdomme - vitaminet er formentlig godt for knogler og virker formentlig imod depression og kræft (Foto: Colourbox)

Først målte forskergruppen niveauet af D-vitamin – her viste det sig, at 92 af de 112 patienter havde lavt niveau af vitamin D i starten af forsøget.

Bagefter fik patienterne enten vitamin D eller placebo i 20 uger. Ifølge forskerne fik patienter på vitamin D en betydelig reduktion i blodtrykket.

Forsigtig optimisme om D-vitamin

»Et flertal af europæerne har sandsynligvis mangel på vitamin D, og mange af dem har også højt blodtryk. Vores resultater tyder på, at blodtrykspatienter kan få gavn af D-vitamin, hvis de mangler det,« siger læge Thomas Larsen, der leder forskergruppen.

Selvom resultaterne kan være godt nyt for de ca. 1 million danskere med forhøjet blodtryk, er Thomas Larsen alligevel forsigtig med sin optimisme:

»D-vitamin bliver ikke en kur mod blodtryk, men det kan hjælpe – især i vintermånederne,« siger han.

Forskerne er i øjeblikket ved at gøre resultaterne klar til formidling i et tidsskrift.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.