D-vitamin mod forhøjet blodtryk
Forhøjet blodtryk er en udbredt lidelse. Men nu er der godt nyt på vej: Vitamin D kan muligvis være med til at nedbringe blodtrykket, viser ny dansk forskning.

En del danskere lider af forhøjet blodtryk. Med ny dansk forskning er der muligvis godt nyt på vej: D-vitamin hjælper måske på blodtrykket. (Foto: Colourbox)

En del danskere lider af forhøjet blodtryk. Med ny dansk forskning er der muligvis godt nyt på vej: D-vitamin hjælper måske på blodtrykket. (Foto: Colourbox)

De seneste år har flere studier antydet, at D-vitamin er et helt særligt vitamin. D-vitamin er blandt andet godt for knoglerne og ser ud til at virke mod visse typer kræft, depression, diabetes, sklerose og hjerte-kar-sygdomme.

Mange europæere har dog lave niveauer af D-vitamin – især i vintermånederne, hvor der kun er lidt solskin, som er den vigtigste kilde til D-vitamin. Derfor bliver nogle mennesker anbefalet af spise tilskud af vitaminet.

Nu viser et nyt studie, at D-vitamintilskud kan være endnu vigtigere end hidtil antaget. Det ser nemlig ud til, at D-vitamin kan reducere blodtrykket.

Undersøgelsen er netop blevet præsenteret ved European Society of Hypertension i London.

Sygehus i Holstebro undersøger D-vitamin

Forskningen kommer fra et hold læger ved Regionshospitalet Holstebro. Her har de gennemført et studie, der efter sigende viser, at D-vitamintilskud taget i vintermånederne kan medvirke til at sænke blodtrykket hos patienter, der har lave niveauer af D-vitamin.

Resultaterne er endnu ikke publiceret i et tidsskrift, men ifølge en pressemeddelelse fra European Society of Hypertension fandt de danske forskere frem til det opsigtsvækkende resultat ved at undersøge 112 patienter.

Ifølge undersøgelser fra de senere år er D-vitamin fra f.eks. sol eller fisk gavnligt mod en række sygdomme - vitaminet er formentlig godt for knogler og virker formentlig imod depression og kræft (Foto: Colourbox)

Først målte forskergruppen niveauet af D-vitamin – her viste det sig, at 92 af de 112 patienter havde lavt niveau af vitamin D i starten af forsøget.

Bagefter fik patienterne enten vitamin D eller placebo i 20 uger. Ifølge forskerne fik patienter på vitamin D en betydelig reduktion i blodtrykket.

Forsigtig optimisme om D-vitamin

»Et flertal af europæerne har sandsynligvis mangel på vitamin D, og mange af dem har også højt blodtryk. Vores resultater tyder på, at blodtrykspatienter kan få gavn af D-vitamin, hvis de mangler det,« siger læge Thomas Larsen, der leder forskergruppen.

Selvom resultaterne kan være godt nyt for de ca. 1 million danskere med forhøjet blodtryk, er Thomas Larsen alligevel forsigtig med sin optimisme:

»D-vitamin bliver ikke en kur mod blodtryk, men det kan hjælpe – især i vintermånederne,« siger han.

Forskerne er i øjeblikket ved at gøre resultaterne klar til formidling i et tidsskrift.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.