D-vitamin er immunforsvarets batteri
D-vitamin spiller en helt central rolle i kroppens kamp mod sygdomme, viser ny dansk forskning. Endnu et argument for at gøre noget ved danskernes D-vitamin-mangel, mener professor.

D-vitamin er helt uundværlig i immunforsvarets kamp mod sygdomme, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

D-vitamin er helt uundværlig i immunforsvarets kamp mod sygdomme, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Det er koldt og mørkt, og dit lager af D-vitamin er helt i bund.

Lageret opbyggede din krop sidste sommer med hjælp fra solens stråler, men efter en lang mørk vinter er der ikke meget tilbage.

Det er ikke noget, du umiddelbart lader dig mærke med, men måske gør dit immunforsvar.

Danske forskere har nemlig som de første i verden opdaget, at vores immunforsvar er helt afhængigt af D-vitamin for at virke.

Forskerne har studeret de såkaldte dræber-T-celler, som immunforsvaret eksempelvis bruger til at bekæmpe bakterier, virus og kræft med, og de har fundet ud af, at dræber-T-cellerne ikke kan virke uden D-vitamin.

Spiser selv D-vitamin

Opdagelsen, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Immunology, sætter ny fokus på danskernes generelle mangel på D-vitamin.

I vores nabolande tilsætter man D-vitamin til mælken, men det har vi tøvet med at gøre i Danmark.

Det bekymrer professor og institutleder Carsten Geisler fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som har stået i spidsen for den nye forskning:

Fra maj til september er solen danskernes vigtigste kilde til D-vitamin. Forskerne bag undersøgelsen anbefaler på baggrund af den aktuelle og andre undersøgelser, at danskere tager kosttilskud med vitamin D i vinterhalvåret (Foto: Andicat).

»Da jeg gennem vores undersøgelser erfarede, hvad D-vitamin betyder for vores immunforsvar, begyndte jeg selv at tage en daglig D-vitaminpille,« siger Carsten Geisler.

D-vitamin svarer til batteriet i en bil

Carsten Geisler sammenligner opdagelsen med batteriets funktion i en bil:

»Vi har opdaget, at immunforsvarets dræber-T-celler er lige så afhængige af D-vitamin, som en bil har brug for et bilbatteri for at kunne starte. Med andre ord: Uden D-vitamin kan dræber-T-cellen ikke komme i gang med sit arbejde,« siger Carsten Geisler.

Forskerne er kommet frem til deres resultater ved at isolere dræber-T-celler fra menneskers blod og analysere dem i laboratoriet. Her blev det tydeligt, at dræber-T-celler, som aldrig har været i aktion i kroppens indre, krævede D-vitamin for at komme i gang.

»Når en T-celle genkender et fremmedlegeme, som den gerne vil gøre det af med, skal den have D-vitamin, før den kan gå i gang med at dele sig og lave en hel hær af T-celler, som kan tage kampen op mod det fjendtlige element.

Denne D-vitamin-afhægighed er en helt ny erkendelse,« siger Carsten Geisler.

Mangel på D-vitamin giver dårligt immunforsvar

For at finde ud af, om det samme forhold også gjorde sig gældende i den levende menneskekrop, undersøgte forskerne, hvordan dræber-T-celler fungerer hos patienter med nyresygdom.

At de lige kastede sig over nyrepatienterne skyldes, at deres evne til at lave den endelige og aktive form af D-vitamin er stærkt svækket. Forskerne fandt så ud af, at nyrepatienternes dræber-T-celler fungerede dårligere end hos raske mennesker med en normal D-vitamin-produktion.

Grafik: Dræber T-celler er afhængige af D-vitamin

Når en hvilende dræber T-celle genkender et fremmedlegeme i form af en virus, bakterie eller en kræftcelle, aktiveres en receptor, TCR, på dræber-T-cellens overflade.

Det sætter ikke dræber-T-cellens alarmberedskab i gang med det samme, men kræver en lille omvej, viser den nye danske forskning.

Aktiveringen af TCR sender nemlig først et signal ind i cellens kommandocentral (1), cellekernen, med information om, at den skal producere en receptor for D-vitamin, VDR (2).

Det betyder, at dræber-T-cellen nu er i stand til at binde det D-vitamin, som kommer ind i cellen via blodstrømmen (3).

Bindingen af D-vitamin til sin receptor, VDR, gør, at vitaminet og receptoren bliver transporteret ind i cellekernen (4).

Ad den vej får dræber-T-cellen nu besked om, at den skal producere proteinet, PLC-g1 (5,6).

Netop PLC-g1 er helt nødvendig for, at dræber T-cellen kan komme gang med sit arbejde. Som går ud på at dele sig til en hel hær af dræber T-celler og dræbe indtrængende mikroorganismer mm.

Det forklarer, hvorfor hvilende dræber T-celler er så afhængige af D-vitamin.

Kilde: Carsten Geisler, Københavns Universitet

»Det bekræfter vores resultater fra laboratoriet og understreger, at mangel på D-vitamin kan gå kraftigt udover kroppens immunforsvar og gøre mennesker mere modtagelige for en lang række sygdomme,« siger Carsten Geisler.

Det er efter hans mening endnu et argument for at gøre noget ved den D-vitamin-mangel, som knap halvdelen af den danske befolkning lever med. Enten med kosttilskud, eller med D-vitamin-berigede fødevarer i form af eksempelvis mælk eller brød, som de danske sundhedsmyndigheder også barsler med at introducere.

Bekymret for danskernes D-vitamin mangel

Carsten Geisler er bekymret for, at vi nordboere ikke får D-vitamin nok.

Vores mangel skyldes, at vi får meget lidt sol om vinteren, som er den primære og vigtigste kilde til D-vitamin. Det er også derfor, at man tit hører D-vitamin omtalt som 'solskinsvitaminet'. Så vi lever altså højt på det lager af D-vitamin, som bliver lavet over sommeren og derefter opbevares i vores fedtdepoter.

»Derfor kan det godt være problematisk, at vi bliver opfordret til at dække vores hud til med tøj og solcreme, når vi skal ud i solen om sommeren, og her tænker jeg især på børn, som opfordres til at blive dækket fra top til tå.

For det kan give dem et underskud af D-vitamin, og vi skulle jo nødig tilbage til den tid, hvor børn udviklede engelsk syge, altså knogleskørhed, på grund af D-vitamin mangel,« siger Carsten Geisler.

Carsten Geisler ved godt, at det er et ømtåleligt emne, fordi solen også er en skurk, når det gælder ældning af hud og udvikling af almindelig hudkræft og modermærkekræft.

»Det er som et tveægget sværd. Men jeg mener godt, at de to budskaber kan gå hånd i hånd. Man skal blot holde sig fra solen om sommeren i timerne mellem 12 og 15, hvor de ultraviolette stråler er stærkest, og så supplere med et D-vitamin-tilskud i vinterhalvåret. Så kan man både få dækket sit behov for D-vitamin og nedsætte risikoen for at udvikle hudkræft,« siger Carsten Geisler.

D-vitamin-mangel i Danmark 

I 2008 viste en undersøgelse fra Vejle Sygehus, at halvdelen af den danske befolkning ikke har tilstrækkeligt med D-vitamin i kroppen.

D-vitamin-mangel kædes sammen med knogleskørhed, og flere undersøgelser har påvist en mulig sammenhæng mellem D-vitamin mangel og udvikling af kroniske sygdomme som eksempelvis visse kræftformer, sukkersyge og sclerose.

Sundhedsstyrelsen anbefaler danskere at tage et kosttilskud på mellem 7,5 til 10 mikrogram D-vitamin om dagen i form af en pille.

De øvrige nordiske lande, England samt Canada og USA prøver at løse problemet med D-vitaminmangel ved at berige mælken med D-vitamin. De danske sundhedsmyndigheder barsler med tanken om at gøre det samme i Danmark, når det gælder brød og mælk.

Solen og fede fisk er vigtige kilder til D-vitamin. Det er solens UVB-stråler, som i huden omdanner kolesterol til et forstadie af D-vitamin. Forstadiet bliver ført med blodet gennem lever og nyrer, som producerer den endelige og aktive form af D-vitamin.

Kilder: Carsten Geisler, Københavns Universitet, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk