Mælk og brød med D-vitamin virker
Danskerne får generelt for lidt af det vigtige D-vitamin. Det kan man ændre på ved at drikke mælk og spise brød beriget med D-vitamin, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Ny dansk forskning viser, at familier på kost beriget med D-vitamin kommer gennem vinteren uden at mangle D-vitamin. (Foto: Colourbox)

Ny dansk forskning viser, at familier på kost beriget med D-vitamin kommer gennem vinteren uden at mangle D-vitamin. (Foto: Colourbox)

D-vitamin fås normalt gennem vores kost og dannes også i vores hud, når Solen skinner. Men generelt får vi danskere for lidt D-vitamin gennem kosten, og vores D-vitaminniveau falder om vinteren, hvor vi ikke får D-vitamin fra Solen.

Den tendens kan man ændre på ved at drikke mælk og spise brød beriget med D-vitamin. Det viser en ny undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttethar gennemført blandt 200 familier.

Tilpas med D-vitamin gennem vinteren

»Resultaterne viser, at indtag af de berigede fødevarer var tilstrækkeligt til at bevare et godt D-vitaminniveau gennem vinteren. Både børn og voksne, der havde fået beriget mælk og brød, havde et tilfredsstillende D-vitaminniveau ved forsøgets afslutning i foråret 2011,« siger seniorforsker Lone Banke Rasmussen fra DTU Fødevareinstituttet, der står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

»Derimod faldt D-vitaminniveauet hos de deltagere i undersøgelsen, som ikke fik beriget mælk og brød, så en del af dem havde marginal D-vitaminmangel ved slutningen af forsøgsperioden,« tilføjer seniorforsker Lone Banke Rasmussen.

D-vitamin målt hos 800 danskere

I undersøgelsen deltog cirka 200 familier, som omfattede knap 800 børn og voksne.

Igennem seks måneder i løbet af vinteren 2010-2011 skulle de erstatte deres normale indtag af mælk og brød med tilsvarende mælk og brød, som de fik udleveret gratis gennem tre dagligvarebutikker i lokalområdet.

Halvdelen af familierne fik mælk og brød beriget med D-vitamin, mens den anden halvdel fik samme type mælk og brød uden tilsat D-vitamin. Deltagerne fik taget blodprøver ved begyndelsen, midtvejs og ved slutningen af forsøget for at måle deres D-vitaminniveau.

Der er tale om hovedresultaterne fra undersøgelsen. Forskerne skal nu i gang med mere detaljerede analyser og opgørelser af resultaterne.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk