Mælk og brød med D-vitamin virker
Danskerne får generelt for lidt af det vigtige D-vitamin. Det kan man ændre på ved at drikke mælk og spise brød beriget med D-vitamin, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Ny dansk forskning viser, at familier på kost beriget med D-vitamin kommer gennem vinteren uden at mangle D-vitamin. (Foto: Colourbox)

Ny dansk forskning viser, at familier på kost beriget med D-vitamin kommer gennem vinteren uden at mangle D-vitamin. (Foto: Colourbox)

D-vitamin fås normalt gennem vores kost og dannes også i vores hud, når Solen skinner. Men generelt får vi danskere for lidt D-vitamin gennem kosten, og vores D-vitaminniveau falder om vinteren, hvor vi ikke får D-vitamin fra Solen.

Den tendens kan man ændre på ved at drikke mælk og spise brød beriget med D-vitamin. Det viser en ny undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttethar gennemført blandt 200 familier.

Tilpas med D-vitamin gennem vinteren

»Resultaterne viser, at indtag af de berigede fødevarer var tilstrækkeligt til at bevare et godt D-vitaminniveau gennem vinteren. Både børn og voksne, der havde fået beriget mælk og brød, havde et tilfredsstillende D-vitaminniveau ved forsøgets afslutning i foråret 2011,« siger seniorforsker Lone Banke Rasmussen fra DTU Fødevareinstituttet, der står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

»Derimod faldt D-vitaminniveauet hos de deltagere i undersøgelsen, som ikke fik beriget mælk og brød, så en del af dem havde marginal D-vitaminmangel ved slutningen af forsøgsperioden,« tilføjer seniorforsker Lone Banke Rasmussen.

D-vitamin målt hos 800 danskere

I undersøgelsen deltog cirka 200 familier, som omfattede knap 800 børn og voksne.

Igennem seks måneder i løbet af vinteren 2010-2011 skulle de erstatte deres normale indtag af mælk og brød med tilsvarende mælk og brød, som de fik udleveret gratis gennem tre dagligvarebutikker i lokalområdet.

Halvdelen af familierne fik mælk og brød beriget med D-vitamin, mens den anden halvdel fik samme type mælk og brød uden tilsat D-vitamin. Deltagerne fik taget blodprøver ved begyndelsen, midtvejs og ved slutningen af forsøget for at måle deres D-vitaminniveau.

Der er tale om hovedresultaterne fra undersøgelsen. Forskerne skal nu i gang med mere detaljerede analyser og opgørelser af resultaterne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.