Tilskud af D-vitamin stopper ikke forkølelse
Nyt studie viser, at D-vitamin ikke bremser en forkølelse. Forsøgsdeltagere blev forkølede, selv om de tog store doser af tilskud med D-vitamin over 18 måneder.

Mange mennesker spiser godt med vitamintilskud, men er det nu så effektivt, som vi tror? Et nyt studie tyder på, at D-vitamin ikke helt har så meget effekt, som vi troede. (Foto: Colourbox)

Mange mennesker spiser godt med vitamintilskud, men er det nu så effektivt, som vi tror? Et nyt studie tyder på, at D-vitamin ikke helt har så meget effekt, som vi troede. (Foto: Colourbox)

Det populære tilskud kan ikke holde dig forkølelsesfri, rapporterer forskere v ed universiteter i New Zealand og USA.

De præsenterer deres resultater i Journal of the American Medical Association (JAMA) i denne uge.

D-vitamin har tydeligvis ingen effekt

»Dette er et godt studie, som tydeligt viser, at tilskud med D-vitamin ikke har nogen effekt på at forebygge eller lindre en forkølelse.«

Det siger medicinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelværk (den norske Lægemiddelstyrelse, red.) til forskning.no.

Forskerne undersøgte både forekomster og alvorlighedsgraden af infektioner i de øvre luftveje, typisk forkølelse og ondt i halsen.

322 raske voksne deltog. De blev delt ind i to grupper, hvor den ene fik D-vitamin og den anden fik placebomedicin.

Ikke væsentlige forskelle i D-vitamin-studiet

Forskerne fandt ikke forskelle i antal luftvejsinfektioner mellem D-vitamin-gruppen og placebogruppen.

Sygdomsperioden blev ikke kortere, og sygdomsforløbet blev ikke mildere for deltagerne i den gruppe, der fik tilskud.

Fakta

The Institute of Medicine (IOM) er en amerikansk, uafhængig, nonprofit organisation, som arbejder uafhængigt af regeringen for at give upartiske og kvalificerede råd til beslutningstagere og befolkningen.
Grundlagt af Abraham Lincoln i 1863, først som National Academy of Sciences, som senere blev udvidet og delt op i fire separate organisationer, bl.a. IOM.
Kilde: National Academies

I rene tal var der: 593 infektioner blandt vitaminspiserne, og 611 blandt de andre i løbet af den tid, studiet varede (fra februar 2010 til november 2011).

Metodisk god undersøgelse af D-vitamin

Tidligere studier har vist, at D-vitamin kan styrke kroppens immunforsvar.

Men det har ikke været afklaret, om D-vitamin i tilskudsform kan spille en rolle i bekæmpelsen af luftvejsinfektioner.

Nogle studier har antydet en sammenhæng, men forskere fra New Zealand og USA påpeger, at fundene på feltet har været modstridende – og har haft sine klare begrænsninger.

Steinar Madsen fra Legemiddelverket understreger, at dette nye forskningsarbejde er metodisk stærkt. Forskere har udført et randomiseret kontrolleret studie. Disse benyttes gerne for at finde ud af, om en behandlingsform virker.

Oveni er denne undersøgelse dobbelt blindet, hvilket indebærer, at hverken forskere eller deltagere vidste, hvem der fik tilskud, og hvem der fik placebo.

JAMA-lederartikel: Ineffektivt tilskud

D-vitamin-tilskud bliver heller ikke givet store muligheder i kampen mod forkølelse i en lederartikel i samme nummer af JAMA, som det nye studie.

Her kommenterer læge og forsker Jeffrey A. Linder fundene. Han er tilknyttet Brigham and Women’s Hospital og Harvard Medical School.

Fakta

Cochrane-centre er sundhedsvidenskabelige forskningscentre, der har til opgave at skaffe overblik over, hvilke lægelige behandlinger der er effektive. I samarbejder med internationale specialistgrupper udarbejdes og opdateres systematiske oversigter over sundhedsvidenskabelig forskning.
Det Nordiske Cochrane Center, der har til huse på Rigshospitalet, er oprettet i 1993.
Kilde. Den Store Danske

»En IOM-rapport fra 2011 bad om mere forskning for at fastslå, hvorvidt D-vitamin-tilskud reducerer forekomsten af luftvejsinfektioner.«

Nu har dette nye studie taget omhyggeligt fat i problemstillingen, påpeger Jeffrey A. Linder:

»Resultaterne kan betyde, at D-vitamin bør skrives i Cochrane-opsummeringer blandt metoderne, som er ineffektive med hensyn til at forebygge eller behandle øvre luftvejinfektioner hos raske voksne,« skriver han.

Norske anbefalinger står fast

Steinar Madsen tilføjer, at gældende norske anbefalinger om D-vitamin forbliver uændrede.

»Grunden til det er først og fremmest, at vi har brug for tilstrækkeligt at dette vitamin for at styrke knoglebygningen, enten ved at tage tran, tabletter med D-vitamin-tilskud eller spise nok fed fisk,« siger han.

For folk, som spiser varieret og sundt, er de mange kosttilskud på markedet unødvendige, mener Steinar Madsen. Men han holder døren åben for D-vitamin:

»Den gode, gamle tran har fortsat sin plads i den norske kost,« siger Steinar Madsen.

Helsedirektoratet (den norske pendant til den danske sundhedsstyrelse, red.) skriver for øvrigt, at personer, som får for lidt D-vitamin, bør indtage tran eller et andet D-vitamin-tilskud dagligt i de perioder af året, hvor der kun er lidt sol.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk