Naturligt sødemiddel testes som ny medicin mod sukkersyge
Danske forskere har opdaget, at et kaloriefrit sødemiddel fra urten stevia også kan bruges som et effektivt middel mod type II diabetes - helt uden bivirkninger. Nu skal medicinen testes på mennesker.

Stevia rebaudiana Bertoni-planten kommer fra Brasilien, men trives også fint i det danske klima. (Foto: Per Bendix Jeppsen)

Den ligner mest af alt en ganske almindelig ukrudtsplante med hvide blomster. Men man skal ikke tage fejl, for den sydamerikanske urt Stevia rebaudiana Bertoni kan blive guld værd. Nye danske undersøgelser viser, at planten indeholder et stof, steviosid, der er lige så effektivt til behandling af type II diabetes-patienter, som de eksisterende midler. Men har den klare fordel, at det ikke har nogen bivirkninger.

Forskerne bag de opsigtsvækkende resultater kommer fra Aarhus Universitetshospital og ledes af den danske lektor Per Bendix Jeppesen - og de ser store medicinske perspektiver i steviosid.

»Steviosid kan bruges som et ikke-fedende og velsmagende sødemiddel - samtidigt har det et kæmpe potentiale som et særdeles effektivt middel mod type II-diabetes, som i øjeblikket plager mere end 300.000 danskere og 250 millioner mennesker på verdensplan. Endnu flere mennesker vil blive ramt af sygdommen i de kommende år, men steviosid vil være med til at stoppe den negative spiral, fordi stoffet gør det muligt at begrænse brugen af sukker. Samtidigt kan stoffet bruges i lægemidler mod diabetes,« siger han.

Virker på flere fronter

Forskergruppen havde det første gennembrud i 2004, hvor de dokumenterede, at steviosid havde antidiabetiske effekter.

I de seneste år har forskerne så fundet ud af, at stoffet virker ved at stimulere produktionen af insulin fra bugspytkirtlen, at det hæmmer det sukkersygefremkaldende hormon glukagon, og sænker forhøjet blodsukker.

Fakta

VIDSTE DU

I Danmark lider 200.000 mennesker af type II diabetes.

På verdensplan er det omkring 160 millioner mennesker. Dette tal forventes at være 215 millioner i 2010 og 300 millioner i 2025, altså en fordobling på 25 år.

Forskerne har netop bevist, at steviosid kan sænke blodsukkerniveauet hos diabetes-patienter med 20 procent, reducere patienternes forhøjede blodtryk med omkring 12 procent og også har en positiv effekt på blodfedtet.

Dertil kommer, at forskerne ud over steviosid også har fundet syv andre stoffer i planten med tilsvarende egenskaber.

På grund af de mange opsitsvækkende resultater er det nu lykkedes den danske forskergruppe at opnå patent på brugen af steviosid og dets varianter til behandling af type 2 diabetes og forhøjet blodtryk.

Stimulerer insulin-produktion

Steviosid er et ekstremt kraftigt sødestof, og der skal meget små mængder til for at opnå den ønskede sødme i mad og drikke. For at søde en kop kaffe, er det eksempelvis nok at dyppe en tandstikker ned i en bøtte med steviosid og så putte tandstikken ned i kaffen. Det giver en sødme, der svarer til tre stykker sukker.

Med steviosid kan man altså undgå at bruge sukker i maden, og i modsætning til sukker indeholder steviosid ingen kalorier. Man risikerer derfor ikke at blive tyk af at spise det.

Så længe blodsukkerniveauet i blodet er lavt (grønt), så har stevia-plantens stoffer, som steviol og steviosid, ikke nogen videre effekt på kroppens dannelse af insulin - effekten kommer først ved højere blodsukkerniveauer (rødt). Derfor er der ingen risiko for, at blodsukkeret bliver for lavt ved indtagelse af medicinen. (Illustration: Per Bendix Jeppesen)

Forskerne har blandt andet kunnet dokumentere effekten af steviosid igennem et forsøg med diabetespatienter i samarbejde med Aalborg Universitet.

I forsøget fik testpersonerne to måltider. Det ene måltid var helt almindelig morgenmad med brød, smør og ost og noget grapejuice, der var sødet med sukker. I det andet måltid var det meste af sukkeret i mad og drikke erstattet med steviosid.

»Den forsøggruppe, der fik steviosid i stedet for sukker, fik deres glucoseniveauer reduceret med en tredjedel. Samtidigt sagde de, at de foretrak det måltid, der var sødet med steviosid frem for med sukker. Steviosid smagte ganske enkelt bedre,« siger Per Bendix Jeppesen.

Sænker blodtrykket

Men steviosid reducerer ikke bare blodsukker-niveauet. Forsøg med rotter viser, at stoffet også sænker blodtrykket, og forhøjet blodtryk er en alvorlig sygdom, som omkring halvdelen af patienter med type 2 diabetes lider af.

Ubehandlet kan forhøjet blodtryk give patienterne hjerneblødninger og blodpropper, og derfor er det vigtigt at patienter med forhøjet blodtryk bliver behandlet. Nu har de danske forskere bevist, at steviosid kan sænke forhøjet blodtryk betydeligt.

Den kemiske forskel på steviosid og isosteviol er meget lille - men den har en stor betydning for patientens evne til at optage stoffet fra mave-tarm-kanalen. (Illustration: Per Bendix Jeppesen)

»Vi har vist, at steviosid sænker blodtrykket med 10-12 procent, hvilket er ret godt, og resultatet er bekræftet af et taiwansk forskerhold, de har testet det på mennesker,« siger Per Bendix Jeppesen.

Har en gavnlig effekt på blodfedt

Et andet alvorligt symptom ved type 2 diabetes er at det øger mængden af blodfedtet. Patienten får derfor forhøjet risiko for hjerte-kar-sygdomme og blodpropper.

Men steviosid har også en positiv indvirkning på blodfedtet, og derved bliver risikoen for følgesygdomme markant mindre.

Steviosid virker kort sagt på alle de symptomer, som sukkersyge-patienterne får. Og undersøgelserne dokumenterer, at det er lige så effektivt, som de gængse sukkersygemidler mod type 2-diabetes, der for øjeblikket findes på markedet. Men i modsætning til alle andre eksisterende midler, så har steviosid ingen bivirkninger. »Vi har lavet en lang og meget grundig toxiologisk udredning af steviosid for at være helt sikre på, at det ikke giver nogen giftpåvirkning af patienterne. Og undersøgelserne taler deres klare sprog - der er intet at komme efter. Vi har ikke fundet en eneste negativ påvirkning,« siger Per Bendix Jeppesen.

Steviosid-variant optages 100 gange lettere af tarmen

Der er dog den ulempe ved steviosid, at der er stor forskel på, hvor godt patienterne optager steviosid i maven og tarmen. Derfor er stoffet meget svært at dosere rigtigt.

Stevia-planten indeholder stoffer, som kan være med til at stoppe diabetes-epidemien

Per Bendix Jeppesen

Årsagen er at steviosid ikke virker direkte på kroppen. Det bliver først omdannet til isosteviol, og det er denne omdannelsesproces, som ikke er lige effektiv hos alle patienter. For at steviosid kan omdannes til isosteviol skal det være i mavesyren tilstrækkeligt lang tid, men der er stor forskel på, hvor meget mavesyre patienterne har, og hvor effektivt fordøjelsessystemet virker hos den enkelte.

Men det problem er løst nu, for Per Bendix Jeppesen og hans kolleger har netop haft held med at udvikle en kemisk metode i laboratoriet, der omdanner steviosid til isosteviol, så patienterne kan få påvirkningen direkte.

Isosteviol optages 100 gange mere effektivt af maven og tarmen end steviosid, og dermed er det meget lettere at dosere rigtigt. Samtidig kan man opnå en høj effekt med betydeligt lavere doser.

»Det betyder at patienterne kan nøjes med et færre antal tabletter dagligt. Og pillerne bliver oven i købet mindre og dermed lettere for patienten at sluge,« siger Per Bendix Jeppesen til videnskab.dk.

Forsøg på vej i Danmark

Stoffet isosteviol ser meget lovende ud som et medikament til behandling af sukkersygepatienter, og Lægemiddelstyrelsen har netop godkendt, at det bliver testet på sukkersygepatienter.

Planen er at gennemføre de første humane forsøg i starten af 2009. Forskergruppen fået to millioner engelske pund fra en dansk-engelsk fond til at gennemføre projektet.

»Vi glæder os meget til at komme i gang, for vi må gøre alt for at stoppe sukkersyge-epidemien. Type 2-diabetes er en ganske alvorlig sygdom, og meget tyder på, at planten rebaudiana Bertoni og alle dens gavnlige stoffer kan være med til at stoppe den uhyggelige udvikling,« siger Per Bendix Jeppesen.

Isosteviol og steviosid mindsker risikoen for blodsukker-kollaps  Steviosid har den fordel, at det kun påvirker blodsukkerniveauer, der er for høje. Så selv om en sukkersyge-patient skulle indtage stoffet på et tidspunkt, hvor deres blodsukker er relativt lavt, vil blodsukkeret ikke ryge ned under det normale niveau.

Det er en reel risiko med den nuværende SU-midler på markedet - bliver de indtaget på et forkert tidspunkt, risikerer patienterne at blodsukkeret bliver så lavt, at patienten kollapser.