Du kender sikkert allerede de store, flade reklametæpper, der ligger ved siden af målene til stort set alle fodboldkampe rundt om i verden – og også vil gøre det til samtlige kampe i den kommende Superliga-sæson, som bliver sparket i gang på lørdag. Reklametæpperne ‘rejser sig op’ i 3D, når man ser dem højt oppefra.
Men måske ved du ikke, at firmaet bag millionforretningen ‘3D Signs’ er dansk, og du hører sikkert først nu, at firmaet har ansat to specialestuderende fra Aalborg Universitet, som skal gøre den succesrige forretning endnu større i fremtiden.
Søren Støvelbæk Larsen og Gavin Francis Murray fra Institut for Medieteknologi har i næsten et år arbejdet på at gøre det lettere for firmaet LogoPaint at regne ud, hvilke dimensioner et 3D-skilt skal have på stadion for at stå så flot som muligt på tv-skærmen. Dimensionerne varierer nemlig efter, hvor langt det centrale kamera er placeret fra reklamerne.
Sparer flytur og opmålingerHidtil har firmaet sendt en landmåler tur/retur med fly til det relevante stadion et sted i verden og bagefter bakset med en masse taloplysninger i et Excel-ark hjemme i Vejle. Men med et nyt program og smarte beregninger har de to studerende nu sørget for, at en utrænet mand på stadion selv kan klare opgaven hurtigt og nemt.
Personen skal bare tage et billede fra tv-tårnet med et normalt digitalkamera og e-maile det til en grafiker hos LogoPaint i Vejle, som ved hjælp af det nye program hurtigt kan hurtigt regne ud, hvor meget logoet skal strækkes.
\ Fakta
VIDSTE DU
Den tyske storklub Bayern München sælger sine reklametæppepladser ved siden af fodboldmålene på stadion for omkring 500.000 euro – stykket.
LogoPaint regner med, at metoden vil spare virksomheden mellem 10.000 og 15.000 kroner per opmålingsdag i udlandet.
Den nye procedure vil formentlig være effektivt oppe at køre om et års tid. Den vil spare den 11 år gamle virksomhed for en masse tid og penge.
Ifølge partner i LogoPaint Christian Søndergaard laver grafikerne i dag 80 procent “robotarbejde” og 20 procent kreativt arbejde. Forventningen er, at arbejdsfordelingen bliver vendt på hovedet, så 80 procent af kræfterne bliver brugt på kreativ udvikling.
Det får Christian Søndergaard til at se lyst på fremtiden.
»Det er ret voldsomme tidsbesparelser, vi snakker om, og det giver os helt nye markedsmuligheder. Vi burde kunne fordoble vores omsætning inden for 3-5 år. Jeg tror, jeg har rettet vores beregningssystem 100 gange indtil videre, men det har hver gang været små step. Nu bliver det til syvmileskridt,« konstaterer Christian Søndergaard, business project manager hos LogoPaint.

LogoPaint er faktisk så begejstret for Søren Støvelbæk Larsen og Gavin Francis Murrays arbejde, at de ansatte de to studerende, allerede inden de i juni fik 10 for deres speciale »Vision Techniques for Projecting 2D Artwork onto Planar Surfaces in 3D Space«.
Lavede logoer på gulvetSøren Støvelbæk Larsen fortæller, at han og Gavin var begejstrede for ideen om at arbejde sammen med en virksomhed. Den grundlæggende viden fik de ved bare at lytte efter i timerne på universitetet om 3D-estimeringer og behandling af data ud fra billeder. Derefter har den stået på intensivt researcharbejde for at finde metoder, der kunne gøre det så let som muligt for en utrænet fotograf at tage et billede, der kan bruges. Det krævede, at de to fandt frem til udvalgte punkter på fodboldmålet og på jorden omkring målet, som skal bruges til at beregne den rigtige størrelse til logoerne.
»Vi lavede alle mulige simuleringer og prøvede det af i lille skala, hvor vi udskrev en masse logoer på A4- og A3-ark og lagde dem på gulvet. Da vi endelig fik det op at køre i løbet af sidste år, blev det sgu spændende. Det er fedt, at man har fat i ét eller andet, der med al sandsynlighed kan bruges i praksis, og det er fedt, at LogoPaint tror så meget på ideen, at de vil ansætte os,« siger Søren Støvelbæk Larsen, der i dag kan kalde sig civilingeniør.
De rette hjerner på rette tid og stedSamarbejdet mellem de to studerende og LogoPaint er et resultat af erhvervs- og universitetsprojektet ‘Lonely Wolf’, der blev sat i verden i 2005 for at hjælpe ingeniører i små virksomheder. Bindeleddet mellem de to verdener har været lektor Claus B. Madsen fra Aalborg Universitet, som også har været vejleder på de studerendes projekt.
»Jeg havde denne her kontakt, som jeg tænkte kunne give et godt studenterprojekt. De har så evnet at tage virksomhedens problemstilling til sig, og i løbet af ganske kort tid havde de faktisk fundet frem til essensen i løsningen, som så er blevet perfektioneret gennem hele forløbet. Den kræver indsigt i ‘computer vision’ – at computere kan se og forstå ting, baseret på billedinput – som ikke ret mange i Danmark kender til. Vi havde kun tre studerende på den årgang, så de har også været på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt,« siger Claus B. Madsen.
\ LogoPaint og samarbejdet med de studerende
LogoPaint har siden 1997 leveret 3D Signs til blandt andet fodboldstadioner og er i dag den klart største spiller på det internationale marked. Detaljerne i forretningen er hemmelige, men den overordnede beskrivelse er, at LogoPaint hvert år laver »tusindvis af 3D-logoer til tusindvis af euro stykket«.
LogoPaint sælger sine reklamer til i alt 34 lande verden over. Tyskland er det største marked på grund af mange tv-seere.
Både de studerende og Christian Søndergaard fra LogoPaint håber, at den nye metode vil få reklamebannerne til at sprede sig til indendørs sport som håndbold, basketball og ishockey.
Indtil nu har det været for dyrt at lave opmålinger og designs til indendørs gulve eller is. Men med den nye metode vil det være væsentligt billigere at få reklamerne på plads, og derfor kan metoden måske åbne for nye markeder.