Nanoteknologi for begyndere
Nu kan du få et hurtigt, pædagogisk overblik over de vigtigste nanomaterialer og formålet med at bruge dem i medicin og teknologi.

Det kan være en smule trættende, når forskere taler om 'fullerener' og 'carbon nanotubes', eller når videnskaben kaster sig ud i en stor debat om nanopartiklernes muligheder.

Derfor har det amerikanske magasin ChemMatters lavet en let-forståelig video, der kridter nanoteknologiens boldbane op med en bred pensel.

Videoen - eller podcasten, som de selv kalder den - bygger på en lige så pædagogisk formidlet artikel i ChemMatters, der bliver lavet til elever på gymnasieniveau af det anerkendte og indflydelsesrige American Chemical Society.

Model af en såkaldt C60-fullerene; en nanopartikel i karbon, som allerede bruges i kosmetik, og som formentlig også kan aflevere medicin til nøje udvalgte steder i kroppen. (Foto: Saperaud)

Du kan også finde en række artikler om nanoteknologiens velsignelser, forbandelser og mere kuriøse vinkler på videnskab.dk - blandt andet om praktiske anvendelser, om sundhedsfaren, om de mange muligheder, om nano-dyr, racerbiler, eksplosivt nanomateriale, energiudvinding og såmænd også syngende slips.

Her den grundlæggende indsigt - videoen:

 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk