Nanoteknologi for begyndere
Nu kan du få et hurtigt, pædagogisk overblik over de vigtigste nanomaterialer og formålet med at bruge dem i medicin og teknologi.

Det kan være en smule trættende, når forskere taler om 'fullerener' og 'carbon nanotubes', eller når videnskaben kaster sig ud i en stor debat om nanopartiklernes muligheder.

Derfor har det amerikanske magasin ChemMatters lavet en let-forståelig video, der kridter nanoteknologiens boldbane op med en bred pensel.

Videoen - eller podcasten, som de selv kalder den - bygger på en lige så pædagogisk formidlet artikel i ChemMatters, der bliver lavet til elever på gymnasieniveau af det anerkendte og indflydelsesrige American Chemical Society.

Model af en såkaldt C60-fullerene; en nanopartikel i karbon, som allerede bruges i kosmetik, og som formentlig også kan aflevere medicin til nøje udvalgte steder i kroppen. (Foto: Saperaud)

Du kan også finde en række artikler om nanoteknologiens velsignelser, forbandelser og mere kuriøse vinkler på videnskab.dk - blandt andet om praktiske anvendelser, om sundhedsfaren, om de mange muligheder, om nano-dyr, racerbiler, eksplosivt nanomateriale, energiudvinding og såmænd også syngende slips.

Her den grundlæggende indsigt - videoen:

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: