Nanoteknologi for begyndere
Nu kan du få et hurtigt, pædagogisk overblik over de vigtigste nanomaterialer og formålet med at bruge dem i medicin og teknologi.

Det kan være en smule trættende, når forskere taler om 'fullerener' og 'carbon nanotubes', eller når videnskaben kaster sig ud i en stor debat om nanopartiklernes muligheder.

Derfor har det amerikanske magasin ChemMatters lavet en let-forståelig video, der kridter nanoteknologiens boldbane op med en bred pensel.

Videoen - eller podcasten, som de selv kalder den - bygger på en lige så pædagogisk formidlet artikel i ChemMatters, der bliver lavet til elever på gymnasieniveau af det anerkendte og indflydelsesrige American Chemical Society.

Model af en såkaldt C60-fullerene; en nanopartikel i karbon, som allerede bruges i kosmetik, og som formentlig også kan aflevere medicin til nøje udvalgte steder i kroppen. (Foto: Saperaud)

Du kan også finde en række artikler om nanoteknologiens velsignelser, forbandelser og mere kuriøse vinkler på videnskab.dk - blandt andet om praktiske anvendelser, om sundhedsfaren, om de mange muligheder, om nano-dyr, racerbiler, eksplosivt nanomateriale, energiudvinding og såmænd også syngende slips.

Her den grundlæggende indsigt - videoen:

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.