Selvrensende plastoverflader, og plast der stråler i regnbuens farver uden brug af farvestoffer. Det er bare nogle af de mange nye egenskaber for plast, som fremtiden byder på ifølge nanoteknologerne.
Nu har nano-forskningen i plast fået en økonomisk håndsrækning fra Højteknologifonden i form af 50 millioner kroner.
Pengene gives som støtte til et fireårigt projekt søsat af danske plastvirksomheder og forskere fra DTU og skal være med til at gøre Danmark førende inden for anvendelsen af nanoteknologi i plastproduktion. Projektet er i alt budgetteret til 100 millioner kroner.
Idéen bag projektet er, at plastprodukter støbes i forme med nanostrukturelle overflader, hvorved nanostrukturerne bliver overført eller ‘afstøbt’ i produkterne.
I alt 550 millioner til forskning
Plast-projektet er blot ét blandt 19 danske forskningsprojekter, der i dag får tilført en saltvandsindsprøjtning fra Højteknologifonden.
I alt 60 virksomheder og 31 forskningsinstitutter får del i den samlede støtte på 550 millioner, hvoraf fonden stiller med 286 millioner, erhvervslivet med 172 millioner og universiteterne med 92 millioner.
De andre honorerede projekter inkluderer blandt andet forskning i smartere betonelementer, intelligente Lego-klodser, småsatellitter til overvågning af flytrafik, havvindmøller på dybt vand samt en række projekter på det medicinske område. »Der er både bredde og dybde i dansk forskning. Hvert år kommer der flere og flere kvalificerede ansøgninger, hvor universiteter og virksomheder sammen har udviklet idéer, som de ønsker at realisere med Højteknologifonden som partner«, siger Højteknologifondens direktør, Carsten Orth Gaarn-Larsen.
Fonden støtter ‘udkantsdanmark’
De 60 virksomheder og 31 forskningsinstitutter er jævnt fordelt over hele Danmark. Således er byer som Stenlille, Munkebo, Søndersø, Svendborg, Billund, Trustrup, Skanderborg, Hobro og Lemvig nye på Højteknologifondens danmarkskort. 52 procent af de 60 virksomheder ligger denne gang vest for Storebælt, mens 48 procent ligger øst for Storebælt.
Det nanoteknologiske plastprojekt har for eksempel partnere i blandt andet Stenbille, Vejle og Åbyhøj.
»Højteknologisk udvikling er baseret på ideer og nysgerrighed, som heldigvis findes overalt i Danmark«, udtaler Carsten Orth Gaarn-Larsen.
Udover de mange nye byer sætter årets pengesum også rekord ved at være den hidtil største samlede forskningsbevilling i Fondens fem-årige historie.