Danske forskere laver kunstig bombehund

En nyudviklet chip afslører stoffer i luften ved at skifte farve. Teknologien kan måske bruges til at opdage skjult sprængstof. (Foto: Milan Laustsen)

Annonce:

En ny, kunstig næse kan lugte sig frem til for eksempel narkotika eller bomber ved at tage prøver af luften.

Det fortæller forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Vi har både lavet forsøg med at suge luft fra mindre beholdere, som svarer til for eksempel en taske eller en kuffert, og fra en stor industricontainer, som typisk bruges i forbindelse med smugling. Begge dele udviste lovende resultater,« siger Mogens Havsteen Jakobsen, seniorforsker på DTU Nanotech i pressemeddelelsen.

Det nye sniffer-system kan lugte sig frem til alt fra sprængstoffer og narkotika til modningsgraden af ost og kvaliteten af en flaske vin.

Teknologien hviler på en lille chip, der skifter farve, alt efter hvilke molekyler den bliver udsat for.

Et 24 megapixel-kamera tager billeder af farveskiftet hvert 15. sekund, og derefter kan forskerne bruge et computerprogram til at tolke resultatet ved at sammenligne billederne med hinanden.

Chippens farveskift hen over tid afslører dermed, hvilke stoffer der er til stede i luften.

Annonce:

Forskerne fra DTU har testet de første prototyper af den nye teknologi, men den er endnu ikke klar til at blive taget i brug.

»Der mangler stadig et par trin, inden vi har den endelige device, men inden for et par år vil det være muligt at have et fuldt udviklet system, som kan spore sprængstoffer og narko,« siger Mogens Havsteen Jakobsen i pressemeddelelsen.

Forskerne planlægger blandt andet at gøre systemet trådløst, så man for eksempel kan sende en robot med chippen ind på steder, hvor der er mistanke om sprængstoffer.

on

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts