Vi hører ofte, at antibiotika-forbruget i landbruget er for højt. Men faktisk gør det samme sig gældende i fiskeopdræt, hvor 75 procent af antibiotika-forbruget bliver brugt til at nedkæmpe sygdommen rødmundssyge.
Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men kan øge dødeligheden og forringe trivslen blandt fiskene.
Ved hjælp af en OPT-skanner (Optical Projection Tomography) har forskere fra Københavns Universitet skannet regnbueørreder og fundet ud af, hvordan den dødelige bakterie smitter fiskene.
»De nye skanninger viser, at fiskene bliver smittet gennem deres ultratynde gæller,« forklarer postdoc Maki Otani fra Institut for Veterinær Sygdomsbiolog i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.
Bakterien smitter fisken gennem dens ultratynde gæller
Ifølge pressemeddelelsen er regnbueørredernes gæller et vigtigt organ, der sørger for at optage ilt fra vandet. Der er kun to cellelag, som adskiller vandet fra fiskens små blodårer inde i gællerne.
Da forskerne puttede rødmundssyge-bakterien i vandet, som fiskene svømmer i, kunne de efter ét minut registrere bakterien i fiskenes blod.

Forskerne fandt ud af, at bakterien inficerer fisken gennem en bestemt celletype i gællen.
Derefter spreder bakterien sig til fisken via tarmen og gennem det såkaldte sideline-system, der er et sanseapparat, fisken har i skindet langs begge sider af kroppen.
Mindsker antibiotikaforbruget
3D-skanneren kan følge infektionen i fisken meget præcist, og det var forskerne meget overrasket over.
»Forskningsresultaterne er formodentlig de første af sin art, og skanningsbillederne overgår vores vildeste forventninger,« fortæller lektor Martin Raida, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi,. Han har stået i spidsen for projektet.
Den nye viden kan ifølge forskerne gøre det nemmere at udvikle en bedre vaccine, der kan bekæmpe den farlige bakterie. Og hvis det lykkes, så kan forbruget af antibiotika bliver nedsat, og det vil ifølge forskerne gavne miljøet i sidste ende.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Plos One.