Hjælp forskerne: Hvordan får teknologi flere børn ud i naturen?
Et nyt projekt ser nærmere på børns brug af teknologi i naturen, og hvad de lærer af det. Og vi forskere har brug for din hjælp.
børn tablet computer medier skærme verden træer leg læring pædagogik

Et nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan der kan skabes et samarbejde mellem digital teknologi og leg og læring i naturen. (Foto: Shutterstock)

Et nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan der kan skabes et samarbejde mellem digital teknologi og leg og læring i naturen. (Foto: Shutterstock)

'De tre børn står stille på skovstien. Den ene sidder på hug og filmer sporet, de har fundet, med sin mobil. Han aktiverer 'på vildspor'-appen, mens han skanner poteaftrykket med sin telefon. De jubler, da de ser grævlingen komme luntende på skærmen og følger dens bevægelse hen ad skovstien til den til sidst drejer af.'

Den lille fortælling er ren fiktion. Vildspors-appen, der bestemmer dyrespor og viser film med en simulation af dyret på den virkelige dyreveksel, findes endnu ikke. Men som vi så med sidste års Pokemón Go-bølge, er teknologien måske ikke så fjern.

Historien kort
 • Et nyt, dansk forskningsprojekt undersøger, hvad der sker, hvis teknologi inddrages i børns læring om naturen.
 • Målet er at udvikle teknologi, der engagerer børn til at tage den digitale verden med ud i naturen og opleve den rigtigt.
 • Hvis du har forslag til apps, blogs eller teknologi, som forskerne skal undersøge, hører de meget gerne fra dig.

Hvad ville det give naturoplevelser og læring om naturfænomener, hvis børn på den måde kunne bruge teknologi, når de var ude?

Vi ved det ikke endnu, men i det nye, store forskningsprojekt'Naturlig teknik’, som er finansieret af Nordea-fonden, vil vi forsøge at besvare ikke bare dette, men en mængde spørgsmål om børns brug af teknologi i naturen, og hvad de lærer af det.

Børns brug af teknologi

De digitale hjælpemidler er allerede i brug.

For eksempel har 95 procent af 3-6-årige i 2016 adgang til en tablet i hjemmet, og samme aldersgruppe har typisk adgang til digitale medier også i dagtilbuddet.

Større børn anvender i stigende grad smartphone med internetadgang i dagligdagen, og i såkaldte iPadskoler er bøger helt eller delvist erstattet af iPads.

Børn er dermed 'online' i større og større omfang, hvor de både henter information og underholdning.

For eksempel bruger 70 procent af danske 7-12 årige YouTube, hvor de følger YouTubestjerner. Det betyder også øgede muligheder for at kommunikere og udveksle tekst, billeder og links på sociale medier som Facebook, Snapchat og Instagram.

Den øgede brug af teknologi er blevet sat i forbindelse med faldet i børns udeliv og natur-oplevelser.

Denne naturmangel kaldes 'nature deficit disorder', som du kan læse mere om i vores første artikel på Videnskab.dk.

børn tablet computer medier skærme verden træer leg læring pædagogik

Mange børn og unge retter deres opmærksomhed mod den underholdning, der er på telefonen eller tabletten. Nu skal elektronikken lokke dem ud i det fri. (Foto: Shutterstock)

Vil søge den underholdning, de har lyst til

Argumentet for den kausale forbindelse er, at tidligere tiders udendørsaktiviteter, der blandt andet bød på udforskning af omgivelserne, nu ofte afløses af teknologibåret kommunikation og underholdning indendørs.

Dette betyder med stor sandsynlighed, at børns liv og deres perspektiv på, hvad der findes i verden, vil skifte fra at handle om tid og rum og konkrete fænomener til viden om, hvor de finder de oplysninger og den underholdning, de har lyst til.

Undervejs bliver børnene ferme til at kommunikere ved at dele, skrive og offentliggøre oplevelser og formulere meninger.

Den uformelle læring, der handler om, hvordan den konkrete verden hænger sammen, og som perspektiveres i naturfagene, er blevet afløst af en uformel læring, der perspektiveres i human- og sociovidenskaberne.

Det digitale økosystem har altså overtaget det naturlige.

Der findes dog også forskere, der angriber sammenkædningen af øget teknologibrug med naturmangel for at bidrage til vedligeholdelsen af natur vs. kultur-kløften. Synspunktet bygger på en posthumanistisk og ikke kognitiv tilgang.

Projektet 'Naturlig Teknik'

I det fem-årige projekt 'Naturlig Teknik', der løber fra 2018-2022, undersøger min kollega antropolog, postdoc. Gertrud Lynge Esbensen fra Fremtidsteknologi, kultur og læreprocesser på AU og jeg, med bistand fra en endnu ikke udnævnt postdoc fra SDU, hvad teknologi og sociale medier gør ved børn og unges naturbrug og naturoplevelser.

Målet er at få mere solid viden om, hvordan teknologi aktivt får flere børn mere ud i naturen.

Gennem antropologiske og kognitive studier fokuserer vi både på teknologis indflydelse på anvendelse af naturen (for eksempel hvor ofte/hvor længe), aktiviteter i naturen (hvad laver man) og oplevelse af naturen (et mere subjektiv oplevelsesperspektiv), motiv og præferencer.

Naturlig teknik

Naturlig teknik løber over fem år og er støttet med 7.630.000 kroner. 

Projektets forskere er Theresa Schilhab og Gertrud Lynge Esbensen (Aarhus Universitet) samt en endnu ikke udnævnt postdoc (Syddansk Universitet).

Projektet hører under Center for Børn og Natur, støttet af Nordea-fonden.       

Vi gør det i tre faser:

 1. I første del undersøger vi såvel målrettede formidlings- som undervisningsteknologier, som børn bruger i konkrete naturtilbud som for eksempel naturparker, og generelle teknologier, som børn bruger på eget initiativ som eksempelvis løbeapps og gamification-apps som Pokemón Go.
   
 2. I anden del fokuserer vi på, hvordan teknologi påvirker aktiviteterne via deltagerobservationer, uformelle samtaler og interviews med børn og voksne i voksenfaciliterende natur-teknologi-aktiviteter.

  Vi undersøger blandt andet, hvad teknologibrugen gør ved naturbrugen, sociale relationer, og hvilke perspektiver der er for videreudvikling set fra både et formidler/underviser- og et børneperspektiv.
   
 3. Den tredje del bredes perspektivet ud, og vi undersøger mere generelt, hvordan det påvirker børnenes adfærd i naturen, at de har information og kommunikation særligt via mobiltelefonen, uanset hvor de færdes.

Deler de oplevelser, fotos og så videre gennem Snapchat eller andre medier? Og inspirerer de i givet fald hinanden til at bruge naturen mere eller på nye måder?

Gør det noget ved naturoplevelser og aktiviteter, at digitale medier giver nye muligheder for at hente information?

børn tablet computer medier skærme verden træer leg læring pædagogik

Pokémon Go-bølgen fik både børn og voksne op af sofaen. Nu undersøger forskere, hvordan man kan lave flere digitale, effektive måder at få børn og unge ud i naturen. (Foto: Shutterstock)

Projektets betydning

Hvis vi kan få svar på disse spørgsmål, vil vi blandt andet kunne bidrage til udviklingen af teknologier, konkrete apps og teknologiinvolverende læringsforløb i naturen ved at understøtte og rådgive udviklere og virksomheder om, hvad der virker, og hvad der ikke gør.

Vi vil kunne levere et overblik over, hvordan nuværende teknologier giver læring, og hvad børn især foretrækker, og vi kan dermed være med til at facilitere flere naturoplevelser.

Samtidig giver vi retningslinier for, hvordan fremtidige teknologier kan fremme børns brug af teknologi i naturen.

Den omfattende afdækning af, hvordan teknologi spiller sammen med læring i naturen, kan altså være med til at vende udviklingen fra børns og unges fysisk passive brug af teknologi indendørs til aktivt involverende brug, der foregår i naturen.

Med teknologien kan vi sætte nature deficit disorder under pres og måske endda stimulere interessen for den naturlige verden og dermed de naturvidenskabelige fag.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Vi har brug for din viden!

Vi har brug for at få så meget viden som muligt om apps, blogs, internetsider, teknologi og hvordan de bruges til naturoplevelser og læring i naturen.

Så hvis du har forslag, som du mener, vi skal undersøge, hører vi meget gerne fra dig.

Også hvis du bare er interesseret i at følge projektet. Vi opbygger undervejs en databank og udsender nyhedsbreve til alle interesserede.

Artiklens forfatter Theresa Schilhab kan kontaktes på naturligteknik@gmail.com. Læs artiklen på vores engelsksprogede søstersite ScienceNordic her. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk