Alternativt periodisk system viser, hvilke grundstoffer vi er ved at løbe tør for
Det alternative system viser også, hvordan smartphone-produktionen er en stor synder, der presser de naturlige grundstoffer.
Alternativt periodisk system

I det alternative periodiske system er det blandt andet markeret, hvilke naturlige grundstoffer der er 'truede, da forsyningerne ikke kan følge med produktionen. (Kilde: EuChemS)

Mange af de naturlige grundstoffer, der blandt andet bruges til fremstillingen af smartphones, risikerer at slippe op, hvis vi ikke tænker mere bæredygtigt.

Det advarer forskere fra University of St. Andrews om i en pressemeddelelse, hvor de præsenterer et alternativt periodisk system.

For 150 år siden satte den russiske kemiker Dmitrij Mendelejev første gang grundstofferne i system. Det har fået FN til at udpege 2019 som det internationale år for det ikoniske periodiske system.

Selvom jubilæumsåret nok skulle betragtes som en fejring, så har forskere fra University of St. Andrews i samarbejde med European Chemical Society (EuChemS) valgt at bruge anledningen til at sætte fokus på knapheden af mange af de naturlige grundstoffer.

Det har man gjort opmærksom på gennem et alternativt periodisk system, der fremhæver, hvilke af de 90 naturlige grundstoffer der er 'truede', og desuden fremhæver, hvilke af dem der bruges til fremstilling af smartphones.

LÆS OGSÅ: Det periodiske system fylder 150 år – men det kunne have set helt anderledes ud

Red Verden


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen.

Du kan få og give gode råd, debattere og være med i overvejelser om artikler i vores Facebook-gruppe Red Verden.

»Er det nødvendigt at skifte telefon hvert andet år?«

Det alternative periodiske system blev præsenteret i Europa Parlamentet 22. januar 2019.

»Der er et begrænset antal af disse stoffer, og vi bruger nogle af dem så hurtigt, at de vil være opbrugt og spredt rundt i hele verden om mindre end 100 år,« advarer professor emeritus i kemi ved University of St. Andrews og næstformand ved EuChemS, David Cole-Hamilton, som er en af drivkræfterne bag kampagnen.

Smartphones består af omkring 30 grundstoffer, og over halvdelen af dem kan ikke følge med produktionen i fremtiden.

Ifølge EuChemsS smides hver måned i Europa 10 millioner smartphones ud og erstattes med nye.

»Mange af grundstofferne er truede, så er det virkeligt nødvendigt at skifte sin telefon ud hvert andet år?« spørger David Cole-Hamilton.

LÆS OGSÅ: Forsker: Mobilstråling kan hverken koge æg eller testikler

Alternativt periodisk system

Ifølge EuroChemS skifter to millioner europæere deres telefon ud om måneden, og i gennemsnit skifter europæerne deres telefon ud hvert andet år. (Foto: Shutterstock)

Dansk professor roser initiativet

Kim Lambertsen Larsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, anerkender problemet og kalder overfor Videnskab.dk kampagnen for 'et fint tiltag'.

»Jeg synes, at det er en god måde at fremhæve udfordringen på. Alle kender det periodiske system, så det er meget nemt at forholde sig til, når man præsenterer udfordringerne gennem så ikonisk et billede, frem for en liste, der kan være svær at forholde sig til,« siger professoren.

Han fortæller, at nogle grundstoffer bliver sværere at få fat på, i kraft af at vores teknologi og produktion udvikler sig hurtigere og hurtigere.

LÆS OGSÅ: Antropologer: Vi skal tænke på teknologi på nye måder

Udfordringen består dog ikke i, at et grundstof lige pludselig 'uddør' og ikke findes mere, men i højere grad i, at nogle grundstoffer ikke kan udvindes hurtigt nok.

»Hvis det er Rusland eller Kina, der sidder på et stof, kan det være svært at fremskaffe, og så står man med et forsyningsproblem,« forklarer Kim Lambertsen Larsen.

»Så det er dels et geopolitisk problem og dels et spørgsmål om udbud og efterspørgsel,« tilføjer han.

Skal blive bedre til at genbruge

Pointen med kampagnen er blandt andet, at vi skal blive bedre til at genbruge grundstofferne eller bruge alternative metoder.

Det fortæller Catherine Stihler, rektor ved University of St. Andrews, i pressemeddelelsen:

»Vi skal alle lære at tage os af verden omkring os. De naturlige grundstoffer vil ikke kunne bruges for altid, hvis ikke vi styrker graden af det globale genbrug, og regeringer begynder at arbejde med cirkulær økonomi,« siger hun.

Begrebet cirkulær økonomi betyder, at affald ikke bliver brændt af, men i stedet bliver anvendt til at lave ny emballage eller nye produkter. Det har vi skrevet om i artiklen: Cirkulær økonomi: Vejen til et bæredygtigt forbrug?

Kim Lambertsen Larsen er enig.

»Teknologien rykker sig hele tiden, så det er afgørende at forbedre metoder til at genanvende de her grundstoffer,« siger han, og fremhæver, at det især er på den korte bane, at det kan blive et problem.

»Som jeg ser det, står vi overfor et teknologi-gab, hvor man ikke kan nå at udvikle alternative metoder eller effektivt genbruge stofferne, og så ender vi med en flaskehals.«

LÆS OGSÅ: Fem ting, du ikke vidste, at fiskesæd kunne bruges til

LÆS OGSÅ: Her er teknologierne, der kan ændre vores måde at leve på

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Goliath-frøen, som du kan se på billedet herunder.