Her er teknologierne, der kan ændre vores måde at leve på
Med hjælp fra forskere er der lavet en ny rapport over de mest betydningsfulde teknologier, som er ved at vinde indpas i verden. Fremtidens teknologier har betydning for måden, vi arbejder og kommunikerer med hinanden.

Videre- og nyudvikling af teknologier kommer til at præge dit eget liv og samfundet i de kommende år, fordi de skaber nye muligheder for kommunikation og produktion.

Videre- og nyudvikling af teknologier kommer til at præge dit eget liv og samfundet i de kommende år, fordi de skaber nye muligheder for kommunikation og produktion.

I en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey bliver sløret løftet for de 12 teknologier, som de mener, vil have mest betydning for samfundet i de kommende år.

Blandt de 12 udvalgte teknologier er for eksempel 3D-printeren, avancerede robotter, mobilt internet og intelligente softwaresystemer.

Ifølge rapporten får teknologierne betydning for både samfundet, store organisationer, og også for dig og mig.

Det gør de, fordi de blandt andet er med til at gøre det billigere at skabe nye produkter, og de kommer til at påvirke, hvordan vi som mennesker kommer til at kommunikere med hinanden.

Relevante for både samfundet og den enkelte

Thomas Skjødeberg Toftegaard, centerleder af Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet, er slet ikke i tvivl om teknologiernes relevans for samfundet.

»Det er helt sikkert teknologier, der får betydning for os. Der kan selvfølgelig være nogen, der mener, at andre teknologier også skulle have været med. Men det er i hvert fald nogle super-hotte teknologier, der er blevet udvalgt.«

»Vedvarende energi er for eksempel en samfundsmæssig trend, hvor det i Danmark er nødvendigt at arbejde med at kunne lagre den energi, vi får ud af vindmøller. Andre af teknologierne har fordele i vores hverdag og kan øge vores muligheder for at kommunikere med hinanden på en bekvem måde,« fortæller han. 

Teknologierne skaber nye muligheder

Fakta

McKinsey & Company er et globalt konsulentbureau med 83 år på bagen.

Konsulentbureauet består af 102 kontorer, der er spredt over hele verden.

Med hjælp fra eksperter på specifikke områder, leverer de løbende analyser til gavn for virksomheder, regeringer og institutioner.

Listen over de 12 teknologier spænder vidt, men alle påvirker et økonomisk eller effektivt aspekt – enten i samfundet eller for den enkelte. Overordnet set kan teknologierne samles i fire kategorier, mener Thomas Skjødeberg Toftegaard.
 

 • En del af rapporten fokuserer på kommunikationsteknologierne, som får betydning for den enkelte.
   
 • En anden del ser på automatisering og robotter, der kan udføre opgaver hurtigere og mere sikkert, end man kan i dag.
   
 • Derudover er der teknologier, der har med udvikling inden for lagring og udvinding af energi at gøre.
   
 • Sidst, men ikke mindst, er der teknologier, der relaterer sig til produktion af materialer.
   

For eksempel åbner nye materialer og 3D-printeren helt nye muligheder for produktion, pointerer han:

»Det ser ud til, at prisen på 3D-printere er faldet til et niveau, der gør, at de kan komme ud til masserne. Det kan betyde, at et nyt produktionsparadigme er på vej, hvor man kan lave sine egne personlige produkter hjemme i garagen. Alt man skal bruge er en forretningsidé for så at oprette en hjemmeside og gå hjem i garagen og udvikle produkterne ved hjælp af en skabelon, som 3D-printeren kan producere ud fra.«

Grundlaget for udvælgelsen

Netop det, at ændre på hverdagen og økonomiske faktorer, har været vigtigt i forhold til udvælgelsen af de 12 teknologier.

»Vigtige teknologier kan komme fra ethvert felt og fra hvilken som helst videnskabelig disciplin, men fælles for de udvalgte teknologier er fire karakteristika; høj grad af teknologisk forandring, bredt potentiale for udbredelse, økonomisk værdi og betydeligt potentiale for økonomisk indvirkning,« skriver McKinsey i rapporten.

Med de karakteristika in mente er listen endt på de 12 teknologier, du kan se i grafikken i artiklen – og er altså blandt dem, der vil kunne påvirke samfundet mest frem til år 2025.

I den kommende tid vil du her på Videnskab.dk kunne læse mere om, hvad teknologierne kan, og hvad de kommer til at betyde – både for samfundet, men også for dig selv.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.