Vejer man det samme overalt på Jorden?
CLASSIC: Betyder Jordens rotation, at man vejer mindre ved ækvator end ved polerne? Og hvor meget taber man sig præcist ved at drage sydpå?
Vejer man det samme overalt på Jorden tyngdekraft vægt

Ja, det er faktisk rigtigt: Man vejer mindre ved ækvator end ved polerne. Få forklaringen her. (Foto: Shutterstock)

Ja, det er faktisk rigtigt: Man vejer mindre ved ækvator end ved polerne. Få forklaringen her. (Foto: Shutterstock)

Vores videnskabsbrevkasse Spørg Videnskaben har døgnåbent, og denne gang har vores læser Miki Kjær spurgt:

»Vejer man mindre på ækvator end på Nordpolen eller på Sydpolen, da Jorden jo drejer og vi derved bliver udsat for en centrifugalkraft?«

Spørg Videnskaben Classic

Cirka en gang om ugen 'genudsender' vi populære spørgsmål og svar fra vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 11. marts 2010.

Svaret er bekræftende. »Det er rigtigt, at man vejer mindre ved ækvator end ved polerne,« siger Louise Sandberg Sørensen, der er der er ph.d.-studerende i geodynamik-gruppen på DTU Space.

LÆS OGSÅ: Hvad er den sundeste vægt?

Modsatrettede kræfter påvirker vægten

Og det er der to grunde til, fortæller hun. Den første er rigtig nok Jordens rotation:

»Når man befinder sig på Jordens overflade, er man udsat for en centrifugalkraft, der er skabt af Jordens rotation,« siger Louise Sanberg Sørensen.

»Centrifugalkraften er størst på ækvator, hvor man har mest fart på, og da den modvirker tyngdekraften, vil det gøre, at man vejer mindre her, end hvis man befinder sig længere mod syd eller nord, hvor man har mindre fart på.«

LÆS OGSÅ: Ændrer tyngdekraften sig?

Vejer man det samme overalt på Jorden tyngdekraft vægt

Ved hjælp af målinger fra satellitter kan man skabe en model af tyngdekraften på Jorden. Den er ikke lige stor overalt. (Illustration: ESA)

Jorden er fladtrykt

Den anden grund til, at man vejer mindre ved polerne, er Jordens form:

Undergrunden giver variationer

Fordelingen af bjergarter i undergrunden - eller forekomsten af olie - kan også få tyngdekraften til at variere fra sted til sted, men her er vi virkelig nede i detaljen.

Ved hjælp af satellitter, der måler Jordens tyngdefelt med en meget høj præcision, har forskerne for eksempel fundet ud af, at tyngdekraften er forholdsvis svag i en del af Canada - cirka 1/25.000-del mindre, end den egentlig burde være.

Det skyldes sandsynligvis, at et tre kilometer tykt lag is pressede jordskorpen ned i seneste istid. Nu er isen væk igen, men Jorden har endnu ikke fundet sin rette form i området.

»Jorden er fladtrykt. Det betyder, at man befinder sig længere væk fra Jordens centrum, når man står på ækvator, end hvis man står ved polerne.«

»Derfor er tyngdekraften svagere ved ækvator og man vejer mindre her,« siger Louise Sandberg Sørensen.

Jo tættere man kommer ækvator, desto mindre vil man veje. Alt andet lige vejer man cirka en halv procent mere ved polerne end ved ækvator.

LÆS OGSÅ: Troede man virkelig, Jorden var flad?

Kilimanjaro skal bestiges!

Så hvor effektiv en slankekur kan du få dig, hvis du flytter til de varme lande?

Vi har regnet lidt på det: Hvis du tager fra Danmark til Tanzania tæt på ækvator, bliver du cirka 0,35 procent lettere.

Så langt, så godt. Men du kan faktisk gøre lidt ekstra for at blive lidt lettere: Du kan bestige Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.

Når du når op på toppen, har du sikkert tabt dig af andre årsager, men du vil faktisk også veje mindre, fordi du er kommet til vejrs.

Du har nemlig bevæget dig nogle kilometer længere væk fra Jordens centrum.

LÆS OGSÅ: Forskere giver svar: Hvad er den bedste slankekur?

Mindre tyngdekraft og tyndere luft

Kilimanjaro er 5.895 meter højt, og tyngdeaccelerationen aftager med cirka 0,03 procent pr. kilometer. Så derfor vejer du cirka 0,18 procent mindre på toppen, end du gør ved havets overflade.

Vidste du?

Selv om din vægt ændrer sig forskellige steder på Jorden, vil din masse være den samme.

Massen er et mål for mængden af stof i din krop, og den forandrer sig ikke, når du skifter position.

Vægten er et mål for den kraft, hvormed Jorden hiver i din krop. Og denne kraft er forskellig fra sted til sted.

Helt så nemt skal det selvfølgelig ikke være, for luften bliver tyndere, når du kommer til vejrs.

Og så skal vi have fat i Archimedes' lov, der både gælder for væsker og gasser:

Din krop bliver lige så meget lettere, som den fortrængte luftmængde vejer.

Ifølge denne fysiske lov bliver kroppen således tungere, når luften bliver tyndere = lettere. Din opdrift bliver mindre, og derfor vejer du en smule mere.

Men denne effekt vil ikke helt opveje effekten af den mindre tyngdekraft, så det kan stadig betale sig at komme til tops på bjerget.

LÆS OGSÅ: Hvordan vejer man en hval?

Alt i alt skal du nok regne med, at du er cirka 0,45 procent lettere på Kilimanjaro end i Danmark.

Hvis du vejer 75 kilo i din egen baghave, kan du 'tabe' godt 300 gram ved at flytte din krop til toppen af Afrika. Og så får du en fantastisk udsigt i bonus.

Vi sender en t-shirt til Miki Kjær som tak for spørgsmålet til Spørg Videnskaben. Den passer perfekt til vejret i Afrika - men måske ikke til kulden på toppen af Kilimanjaro.

Hvis du også går og undrer dig over noget i hverdagen, så send gerne dit spørgsmål til sv@videnskab.dk - så kan det være, vi kaster os over det.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk