Sprøjter sodavandsdåser mindre, hvis man prikker på dem?
CLASSIC: En øldåse sprøjter lige meget, om man prikker på den, før man åbner den, eller ej. Men hvad med en dåse sodavand? Videnskab.dk søger svar hos to af landets erfarne brygherrer.

(Foto: Colourbox) Se video nederst på siden.

(Foto: Colourbox) Se video nederst på siden.

 

Denne artikel er en genpublicering.
Den blev bragt første gang 25. juni 2008.

Spørg Videnskaben fandt i sidste uge svar på, om man kan undgå, at en øldåse sprøjter, hvis man tapper lidt på den først.

Spørgsmålet fra Per Knudsen fra Munkevængets Skole i Kolding udløste en T-shirt og et svar fra atomfysiker og ølforeningsformand Klaus Seiersen: Nej, det nytter ikke noget at tappe på sin øldåse.

Men Klaus Seiersen åbnede samtidig for den mulighed, at det kan hjælpe at prikke lidt på en dåse med sodavand.

Sodvandsdåser frigiver skum hurtigt

Sådan en åbning kan ingen naturligvis være tjent med. Videnskab.dk fortsætter derfor prikke-jagten hos Axel G. Kristiansen. Han er rektor på Skandinavisk Bryggerhøjskole, der holder til ved Carlsberg i København, og han har indsigt i både øl- og sodavandsproduktion.

»Jeg kan sige, at der vil komme mere skum op, når man åbner en øldåse, fordi der er store mængder protein i øl. Øllet vil i noget tid generere skum, når trykket i dåsen udlignes, og det kan godt vare et halvt til et helt minut med samme indhold af kulsyre som i en sodavand, fordi der er protein og polyphenoler i.«

»I en sodavand vil skummet frigives hurtigt. Det giver et sprøjt i et sekund og siger pift, og så kommer der ikke mere,« siger Axel G. Kristiansen.

Betyder det så, at det hjælper eller ikke hjælper at tappe på dåsen?

»Det har jeg ingen mening om. Men for både øl og sodavand er det bedst at holde emballagen i ro, før man åbner den.«

Man ødelægger ligevægten i dåsen

En hurtig svar-analyse viser, at endnu et opkald er nødvendigt. Denne gang prøver Videnskab.dk en fokuseret sodavandsproducent, Coca-Cola.

Et kendt forsøg udnytter, at Coca-Cola light bruser kraftigere op end sukkerholdig sodavand. Drikken reagerer meget stærkt, når den kommer i kontakt med Mentos-pastiller. Se én af de populære udgaver af forsøget nederst på siden. (Foto: Michael Murphy)

Her er der ingen tvivl hos Bernt Skov Jensen, der er uddannet som både maskiningeniør og brygmester.

»Man kan ikke undgå, at det sprøjter, bare fordi man prikker på dåsen. Det gør faktisk problemet værre, for hvis du slår på dåsen, får du ligevægten mellem CO2 og 'headspace' - luften i toppen af dåsen - til at forskyde sig, så der sandsynligvis kommer mere kulsyre ud af opløsningen.«

»Man kan sige, at der er en ligevægt, og når du slår på dåsen, forstyrrer du den ligevægt lidt. I bedste fald har det ingen effekt, i værste fald sprøjter den mere. Det er nærmest jordnær fysik,« mener Bernt Skov Jensen, teknisk direktør for Coca-Cola i Norden.

 

Light-sodvand skummer mere

Bernt Skov Jensen fortæller som et lille kuriosum, at light-sodavand skummer meget mere end sukkersodavand.

»Det skyldes, at et typisk sødemiddel som aspartam er et proteinlignende stof, som danner skum, der kollapser langsommere end skum på basis af sukker. Måske kender du det selv fra McDonald's, når du selv fylder sodavand i bægeret. Hvis man tager et lightprodukt, skal du tappe det ad flere omgange, fordi skummet ryger helt op til kanten,« fortæller Bernt Skov Jensen.

Det hjælper altså ikke noget at tappe på hverken sin øl- eller sodavandsdåse.

Videnskab.dk betragter nu (endelig!) spørgsmålet som fuldt ud besvaret.

Dermed er vi klar til flere spørgsmål fra læserne. Du er velkommen til at læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller til selv at sende en mail med et spørgsmål til os på sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk