Kan jeg få klamydia fra et toiletbræt?
Klamydia, HIV, herpes, gonorré, HPV ... Der findes mange muligheder i kataloget over kønssygdomme og lige så mange myter om, hvordan man kan få dem. Er der hold i nogle af dem?
kønssygdomme transmission smitte prævention sex klamydia myter

Hvis kæresten kommer hjem og siger, at han har fået en kønssygdom fra et toilet, skal man nok først og fremmest spørge, hvad han har lavet på det toilet, siger klinisk lektor Christian Vestergaard. (Foto: Shutterstock)

Hvis kæresten kommer hjem og siger, at han har fået en kønssygdom fra et toilet, skal man nok først og fremmest spørge, hvad han har lavet på det toilet, siger klinisk lektor Christian Vestergaard. (Foto: Shutterstock)

Man kan få klamydia på mange måder: fra en god ven, en dejlig kollega eller den søde pige, man lige har mødt på dansegulvet. Med hende øverst, ham øverst, liggende, stående og på tværs.

Men kan man også risikere at erhverve sig en uventet sygdom, når man frekventerer toilettet? Det har vores læser Julie undret sig over:

»Jeg er rigtig glad for min kæreste og kunne aldrig finde på at være ham utro. Derfor ville jeg være virkelig ked af, hvis jeg en dag skulle være så uheldig at få en kønssygdom uden rent faktisk at have været sammen med en anden – for det vil han jo selvfølgelig tro. Kan I ikke gennemgå de forskellige sygdomme og risikoen for, at man kan få dem f.eks. fra et toiletbræt?« skriver Julie Løndahl i en mail til Spørg Videnskaben.

Måske er det ikke alle læsere, der har lige så fromme intentioner som den gode Julie, men vi hjælper altid gerne med at få skilt myter fra fakta – i det gode parforholds navn går vi her de mest udbredte myter om kønssygdomme og smitte igennem med et kritisk øje på de tvivlsomme undskyldninger.

Du vil måske blive overrasket over, hvad der, i hvert fald i teorien, kan lade sig gøre.

Forsker: Du skal have sex for at få en kønssygdom

Den første person, vi ringer til, er klinisk lektor og overlæge Carsten Sand fra Institut for Klinisk Medicin på Bispebjerg Hospital. Han svarer meget kategorisk, da Spørg Videnskaben præsenterer ham for det overordnede spørgsmål: Kan man få en kønssygdom uden at have haft sex?

»Nej, det kan man ikke, det sker simpelthen ikke. Hvis man har en kønssygdom, så har man haft seksuelt samvær med nogen. Sådan er det bare.«

Har du ikke tid til at læse videre, har du altså dit svar her: Hvis din kæreste kommer hjem og siger, at han eller hun har fået klamydia fra et toiletbræt, skal du seriøst overveje at pakke dine sydfrugter.

Er du interesseret i det lidt mere udførlige svar, bør du dog læse videre. For der findes faktisk – i teorien – mulighed for, at en kønssygdom kan smitte uden samleje. Et eksempel på et par uheldige veninder og et skæbnesvangert møde med et håndklæde kan en anden forsker, Uffe Koppelhus, også hive op af hatten, men det vender vi først tilbage til lidt senere.

Kloakmedarbejder fik syfilis – men ikke fra kloakken

Tine Vestergaard, som er overlæge på Odense Universitetshospital, kan fortælle, at hun ofte møder de lettere søgte forklaringer, når hun tager imod patienter med kønssygdomme:

»Vi får mange, mange mærkelige beskrivelser af, hvor de her sygdomme kan komme fra. Det, der især kan være pinefuldt for os, det er de biseksuelle mænd, der kommer ind til os og har fået syfilis og så står med et forklaringsproblem over for konen.«

Syfilis er meget sjældent blandt kvinder, mens der er en epidemi blandt mænd, der har sex med mænd. Derfor er der en god sandsynlighed for, at man(d) har været i nærkontakt med en mand, hvis man har reddet sig en omgang af den højst ubehagelige sygdom, som i øvrigt kan være livstruende.

»Vi fik engang henvendelse fra en kloakarbejder, som havde syfilis og havde bildt sin kone ind, at det var fordi, han arbejdede med de her beskidte kloakker. I sådan et tilfælde må vi altså ind og korrigere, for det er helt ude i hampen,« fortæller Tine Vestergaard.

I samarbejde med de vidende forskere giver vi os således opmuntrede i kast med at hjælpe-korrigere nogle af de mest udbredte smittemyter.

Myte 1: Man kan få klamydia fra toiletbrættet

Kønssygdomme i Danmark


Hvert år bliver flere tusinde danskere smittet med seksuelt overførte sygdomme.

Klamydia er mest udbredt blandt heteroseksuelle, men mænd, der har sex med mænd, er overordnet set mest udsatte – de bliver oftere end andre smittet med alvorligere kønssygdomme som syfilis og HIV.

Knap 300 mennesker i Danmark bliver testet positive for HIV årligt.

Klamydia er uden sammenligning den mest udbredte bakterielle kønssygdom i Danmark. Sygdommen smitter ved ubeskyttet samleje og kan behandles med antibiotika, men mange af dem, der har sygdommen, mærker ikke nogle symptomer.

Du kan læse mere om de forskellige kønssygdomme her.

Vi starter med en af de mest hårdnakkede af slagsen, nemlig den gode gamle: Jeg må have fået klamydia fra toiletbrættet til festen, for jeg har i hvert fald ikke været sammen med andre end dig, skat!

Kan det lade sig gøre at få en kønssygdom fra et toiletbræt?

»Nej, det har jeg aldrig set et troværdigt eksempel på, og selv i teorien er det praktisk taget umuligt. Jeg vil dog mene, at det med gonorré stiller sig lidt anderledes,« lyder det fra speciallæge Uffe Koppelhus fra Institut for Klinisk Medicin på Dermato-Venerologisk Afdeling på Aarhus Universitet. Han fortsætter:

»Uden at jeg selv har set eksempler på det, vil jeg ikke sige, at det teoretisk set kan fuldstændig udelukkes, hvis der har siddet en meget syg person på brættet lige før en selv, vedkommende har efterladt en stor mængde på brættet, og man så sætter sig nærmest sekundet efter og gnider sine kønsdele mod brættet på en unaturlig måde, men hvem gør det?«

»I den virkelige verden må man sige, at man IKKE kan blive smittet med en kønssygdom fra et toiletbræt – og slet ikke klamydia,« fortsætter Uffe Koppelhus.

Han forklarer, at kønssygdomme netop er kønssygdomme, fordi de kræver meget tæt kontakt for at smitte. Det er virus og bakterier, som overlever rigtig dårligt uden for kroppens miljø, og derfor skal de i udgangspunktet komme direkte fra én krop til en anden.

Du skal altså sætte dig ekstremt hurtigt på et formentlig synligt ulækkert bræt og bringe dine kønsdele i tæt kontakt med brættet, hvis du skal være så uheldig at redde dig en omgang gonorré på den måde.

Vi rykker videre i mytejunglen til et af de emner, som har skabt allermest panik og misforståelser gennem årene: HIV.

Myte 2: HIV kan overføres via sved og små rifter på huden

Nogle forskningsområder har fået mere opmærksomhed gennem tiden end andre, og HIV er et af de områder, som har fået tildelt allerflest midler, tid og forskningsudgivelser, fortæller Uffe Koppelhus.

»Da HIV kom frem i 80’erne, var det noget helt nyt, at her var en kønssygdom, som man kunne dø af. Så dengang blev der forsket helt anderledes effektivt og på alle leder og kanter, om det kunne overleve i spyt, blod, sæd, alle typer væsker. Der blev gjort et kæmpe arbejde, og derfor ved vi meget mere om HIV's smitteveje end om så meget andet.«

Det viste sig, at hvis man virkelig, virkelig, virkelig gør sig umage, kan virussen teoretisk set blive siddende i indtørret kropsvæske – primært blod og sæd – og være levedygtig i nogle timer.

Så kan man i teorien få HIV, hvis man får blod fra en HIV-smittet person ind i et åbent sår, for eksempel ved et håndtryk eller i et tæt kram?

»Teoretisk set kan det lade sig gøre. Men den praktiske erfaring viser bare, at ingen bliver smittet på den måde. Det er der dels nogle praktiske forklaringer på – det kræver en vis mængde virus for at blive smittet – men først og fremmest er der empirien: Vi ved, at det ikke sker,« siger Uffe Koppelhus.

HIV smitter ved tæt seksuel kontakt og fra mor til barn, lyder det fra forskeren, som understreger, at han ikke kender til et eneste beskrevet eksempel på nogen, der er blevet smittet ved at give hinanden et kram eller gennem anden tæt social kontakt.

»Der er masser af mennesker, sundhedspersonale, der har stået i blod, sved og tis fra HIV-smittede, før man blev opmærksom på, hvad det var, og ingen af dem blev smittet.«

Myte 3: Man kan få kønsvorter af at dele håndklæde

Videre til næste myte på listen: Kan man redde sig en omgang kondylomer, bedre kendt som kønsvorter, hvis man deler håndklæde med en, der har det?

kønsvorter kondylomer håndklæde myter sexsygdomme kønssygdomme sex

Ja, det ér sjovt at gå i svømmehallen sammen og efterfølgende nyde et dejligt saunabesøg - og der er da heller ingen grund til at frygte en kønssygdom på den konto, medmindre du altså vælger at dele håndklæde med din mest promiskuøse veninde. (Foto: Shutterstock)

Her er tale om en af de mest sejlivede myter på området, og det gælder ikke kun blandt ’almindelige’ mennesker, fortæller klinisk lektor Christian Vestergaard, som arbejder ved Institut for Klinisk Medicin på Dermato-Venerologisk Afdeling S på Aarhus Universitet.

»Denne myte florerer også blandt professionelle, men jeg synes, det virker højst usandsynligt. Jeg har aldrig set det,« siger Christian Vestergaard.

Men nu er tiden inde til, at vi vender tilbage til de førnævnte uheldige veninder. Uffe Koppelhus er nemlig principielt enig med Christian Vestergaard i, at scenariet er højst usandsynligt, men omvendt har han selv haft en oplevelse, som han har svært ved at forklare på andre måder.

»Jeg har en enkelt gang set et venindepar, hvor der ikke var nogen som helst grund til at mistænke, at de fortalte en forkert historie, og der havde den ene kønsvorter, og den anden havde fået det, efter de delte håndklæde og havde ikke haft sex. Kønsvorter ér jo relativt smitsomme, så i et scenarie, hvor man står og kratter op i det, for eksempel med et håndklæde, og den anden så bagefter står og gnider det ind i huden, så ja, kan det måske lade sig gøre. Men det skal netop være i den meget specifikke situation.«

IKKE en myte: Små børn kan få kønsvorter

Gerningsmanden bag kønsvorter, den megen omdiskuterede HPV-virus, er i det hele taget en strid fætter, fortæller Tine Vestergaard. Nogle gange får selv helt små børn den seksuelle type HPV-virus, selvom der ikke er mistanke om seksuelt misbrug, fortæller hun.

»HPV er en kæmpe virusfamilie med hundredvis af virustyper, og nogle af dem giver almindelige hånd- og fodvorter, som smitter ved, at man for eksempel går barfodet i svømmehallen,« siger hun og fortsætter:

»Kønsvorter er bare en anden type HPV, og nogle gange ser vi altså børn, der ikke er seksuelt aktive, og som har denne type. Og der tænker jeg, at med små børn er det måske netop sådan noget som at gå i svømmehallen og bade i de her små badebassiner ude i bruserummet, som kan være synderen. Men det er lidt søgt; de fleste har nok bare fået det fra deres mor.«

Kondylomer kan overføres fra mor til barn, og virussen kan ligge dormant – altså sovende – i op til tre år efter fødslen, fortæller Christian Vestergaard.

»Men det er meget svært at dokumentere, og problemet med myterne om HPV er, at jeg jo ikke engang rigtig kan afvise nogle af dem. Det er meget svært at få bevis for, hvordan smitten er foregået.«

Ud over kønsvorter og HIV kan også gonorré, herpes og klamydia smitte fra mor til barn, og mens gonorré og klamydia kan give den nyfødte en ganske kraftig øjenbetændelse, kan herpes faktisk være direkte dødeligt.

Myte 5: Man kan få overført sygdomme ved urene apparater i en gynækologisk undersøgelse

En af de sidste myter på listen handler om et af de steder, som de fleste kvinder vægrer sig allermest ved at besøge og nok i øvrigt ville elske en ekstra undskyldning for at holde sig fra: gynækologstolen. Her lyder en myte nemlig, at man kan få overført kønssygdomme, hvis de gynækologiske apparater ikke er tilstrækkeligt rengjorte.

Kan der sidde 'rester' af en kønssygdom på apparaterne hos lægen?

»Altså, hvis proceduren er så uhygiejnisk og ukorrekt, at man med meget kort interval anvender instrumenter først på den smittede og så på en ny patient, så måske, men i Danmark sker det ikke,« lyder svaret fra Uffe Koppelhus.

»Herhjemme er der strikse og fuldstændig standardiserede procedurer, og selv ved en højst ukorrekt anvendelse er det stort set ikke forekommende. Men altså, det er biologi, så der er aldrig noget, der er 100 procent. Hvis uheldet virkelig er ude, og proceduren er så dårlig, så kunne det måske ske.«

Kønsvorter ér jo relativt smitsomme, så i et scenarie, hvor man står og kratter op i det, for eksempel med et håndklæde, og den anden så bagefter står og gnider det ind i huden, så ja, kan det måske lade sig gøre.

Speciallæge Uffe Koppelhus

I en artikel i Politiken fra 2012 advarede en anden forsker ellers mod, at en kvinde kunne risikere at få en kønssygdom hos gynækologen, hvis hun havde rifter i skeden, men her møder Uffe Koppelhus opbakning fra Carsten Sand. Hans vurdering af dén historie lyder kort og godt: »Det er rent teoretisk galop.«

Myte 6, 7, 8 og 9: Saunaer, fladlus og tilbagevendende kønsvorter

Her på falderebet tager vi lige en slutspurt med fire hurtige spørgsmål-svar på vegne af den gode Julie og alle de andre loyale kærester derude.

Kan man få en kønssygdom i en sauna ved at sidde på samme bræt som en smittet?

»I udgangspunktet nej – det er det samme som med toiletbrættet; det er i kategorien dårlig undskyldning,« siger Uffe Koppelhus.

Kan man få fladlus ved at dele håndklæde?

»Det kan formentlig godt lade sig gøre, men fladlus er næsten en truet dyreart herhjemme, så måske er det i teorien en anelse mere sandsynligt end så meget andet, men da den er ekstremt sjældent forekommende, vil jeg alligevel sige nej. Jeg har ikke set et eksempel på det,« lyder det fra Uffe Koppelhus.

Kan kondylomer 'bryde ud' igen flere år efter, hvis man har haft det før?

»Ja, det kan de godt, og det ser vi faktisk nogle gange eksempler på. Folk, der får tilbagefald af kondylomer relativt lang tid efter, de er blevet behandlet for det, og så er de i et nyt forhold, og partneren siger: Jamen, hvad er nu det for noget?« siger Uffe Koppelhus og fortsætter:

»Selvom der ikke er nogle synlige kønsvorter, kan de altså godt komme tilbage, selvom man ikke har været sammen med en anden.«

Kan man få herpes af at kysse en med forkølelsessår?

»Ja, det kan man godt. Når man får herpesvirus, så har man virus i huden lige i det område, hvor man får små væskefyldte blærer, og mens det er synligt, kan det smitte, hvis man kysser. Når det ikke er synligt, kan det heller ikke smitte, så sidder det i stedet og gemmer sig og kryber langs cellerne,« siger Uffe Koppelhus, men tilføjer straks:

»Men altså, kys nu bare videre, medmindre der ligefrem er blærer eller store sår. Hvis man ikke kender den anden, er der selvfølgelig en risiko, men er det en, man har været sammen med i noget tid, så ér man sandsynligvis allerede smittet.«

Tak for spørgsmålet!

Vi håber, at Julie med denne artikel i hånden fremover kan sove trygt om natten, velvidende at hun ikke behøver at frygte at blive overmandet af en kønssygdom, så længe både hun og hendes kæreste holder sig på måtten. Odds'ene peger alt i alt i retning af: 'højst usandsynligt'.

Dog skal man altså holde sig fra de synligt ulækre toiletbrætter (men det gør du nok i forvejen) og de promiskuøse veninders håndklæder. Man skal også vide, at en omgang kondylomer kan være en gammel ven, der dukker op til overfladen igen efter mange år. Men syfilis kommer altså ikke fra kloakvand, og klamydia kommer ikke fra toilettet, medmindre man har lavet andre ting på toilettet end at forrette sin nødtørft.

Spørg Videnskaben takker mange gange for det gode spørgsmål og sender fluks en blød og beroligende T-shirt i Julies retning. Vi takker også Uffe Koppelhus, Tine Vestergaard, Christian Vestergaard og Carsten Sand for at stille beredvilligt op til at gøre os alle klogere.

Sidder du selv og brænder inde med et godt spørgsmål, skal du ikke tøve med at sende det afsted til sv@videnskab.dk. Så kan du blive den næste heldige vinder af en af de eftertragtede T-shirts - eller, du kan snyde og selv gå ind for at købe den her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk