Hvordan påvirker vinterbadning kroppen?
Forskere har dyppet erfarne vinterbadere, vinterbadnings-jomfruer og yoga-udøvere i iskoldt vand. Målet var at finde ud af, hvordan vinterbadning påvirker kroppen.
Hvordan påvirker vinterbadning kroppen

Uhhhhf! Køligt ser det ud, men flere og flere dyrker det kolde gys. Tidligere var vinterbaderne især personer over 40 år, men idag er mange af de nye medlemmer under 30. (Kilde: Rådet for Større Badesikkerhed. Foto: Shutterstock)

Uhhhhf! Køligt ser det ud, men flere og flere dyrker det kolde gys. Tidligere var vinterbaderne især personer over 40 år, men idag er mange af de nye medlemmer under 30. (Kilde: Rådet for Større Badesikkerhed. Foto: Shutterstock)

Iskoldt, mørkt og menneskefjendsk. I vinterhalvåret skriger havet næsten, at man skal holde sig væk.

Alligevel findes der i Danmark omkring 25.000 organiserede vinterbadere, fordelt på mere end 93 klubber, foruden de mange, der vinterbader udenfor klubberne. Det anslår Rådet for Større Badesikkerhed.

Vinterbadning har fået meget opmærksomhed i løbet af de seneste år, og vores læser Camilla Engel Lemser har bedt os give en videnskabelig forklaring på, hvad der sker, når man vinterbader.

»Tak fordi I er der - det er dejlig læsning. Jeg tænkte på, om I måske kunne skrive noget om vinterbadning? Effekter på kroppen, sjove undersøgelser, eller hvad I kan finde...,« skriver hun i sin mail til Spørg Videnskaben.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Vinterbadning er chokterapi

Vi gav spørgsmålet videre til Bo Belhage, klinisk forskningslektor, overlæge dr. med. ved Københavns Universitet. Han er selv vinterbader, og har sammen med tre kollegaer forsket i vinterbadningens påvirkning af kroppen.

Turen i det iskolde vand er kort og godt chokbehandling, forklarer Bo Belhage.

Kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, og kroppens forsvar kommer på overarbejde.

Blodkarrene trækker sig sammen og chokket udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet.

LÆS OGSÅ: Hvorfor fryser nogle mennesker mere end andre?

Overraskende resultater af forskning i vinterbadning

Men effekten afhænger af, om man er erfaren vinterbader, eller om man aldrig har prøvet det før.

I et eksperiment sammenlignede Bo Belhage og hans kollegaer, hvordan 16 frivillige reagerede på deres første oplevelse med vinterbadning.

Deltagerne skulle opholde sig i en balje med iskoldt vand i et minut. De fik målt deres hjertefrekvens, blodtryk, vejrtrækning og blodgennemstrømning i hjernen.

Forskerne forventede at se en stigning i både hjertefrekvensen og blodtrykket, men det forblev stort set uændret.

»Vi blev meget overraskede. Den litteratur vi havde læst, sagde at blodkarrene ville trække sig sammen, og at det ville give en kraftigere puls. Blodkarrene trak sig også sammen, men vi så kun en lille stigning i pulsen, fordi de blev anspændte af ubehaget ved at skulle i koldt vand.«

»Det, som var det overraskende, var, at vi ikke så nogen effekt på blodtryk og pulsfrekvens. Vi havde forventet en stigning og større blodgennemstrømning i hjernen, men vi så det stik modsatte,« fortæller Bo Belhage.

Hyperventilering og sløvt blod

Baljen med det kolde vand bød på flere overraskelser:

»Vi så, at lige så snart rumpen ramte det iskolde vand, så begyndte de frivillige af ren refleks at hyperventilere,« fortæller Bo Belhage.

Hyperventilation er det, der sker, når åndedrættet er hurtigere end de normale syv liter luft i minuttet. I forsøget lå gennemsnittet for de frivillige på 35 liter luft i minuttet, i løbet af det ene minut de skulle være i vandet, men nogle af de frivillige havde et åndedræt på 200 liter luft i minuttet.

Hvordan påvirker vinterbadning kroppen

Undersøgelser viser, at vinterbadere har færre sygedage og de føler sig sundere - men forskerne ved ikke, hvad der kommer først. Er det sunde mennesker, der vinterbader - eller bliver man sundere af at vinterbade? (Foto: Shutterstock)

Samtidig faldt blodgennemstrømningen i de frivilliges hjerne. Nogle kom ned på 25 procent af deres normale blodgennemstrømning, mens gennemsnittet faldt til 50 procent af deres normale gennemstrømning.

Vinterbad aldrig alene!

Chokeffekten kommer inden for et minut, og den er farlig.

Under eksperimentet besvimede to utrænede vinterbadere. Og hvis man er i vandet og besvimer, drukner man. Derfor bør man aldrig vinterbade alene. Vinterbaderne, og videnskaben, anbefaler at starte med at vinterbade om sommeren.

»Hvis man starter op i august, vænner man sig gradvist til gyset, og langsomt bliver man erfaren vinterbader,« anbefaler Bo Belhage.

LÆS OGSÅ: Derfor føles det koldere, når det blæser

Yoga-folk reagerer som nybegyndere til vinterbadning

Men hvad er det der sker under træningen? Er det i kroppen, hjernen eller begge, at der sker en ændring?

For at finde ud af det sammenlignede forskerne resultaterne fra de uerfarne vinterbadere med to andre grupper:-

  • Erfarne vinterbadere
  • Erfarne yogaudøvere

Forskerne så ikke nogen reel ændring i de erfarne vinterbaderes kroppe. De gav et lille 'huh', når de erfarne kom under vandet, men ellers kunne de blive i vandet op til fem minutter ad gangen. Deres puls steg ikke, og det gjorde deres blodtryk heller ikke.

Yoga-folkene havde heller aldrig vinterbadet før, men de er kendt for at være gode til at styre deres åndedræt. Alligevel var der stort set ikke nogen forskel på deres reaktioner og de uerfarne.

Hvordan påvirker vinterbadning kroppen sundhed

Erfarne vinterbadere tager nogle gange svømmeture på op til fem minutter. Forskning peger på, at et minut i baljen kan have næsten samme effekt som 20 minutter på en cykel eller en løbetur - det er dog ikke undersøgt tilstrækkeligt endnu. (Foto: Shutterstock)

»Hvis det er rent mentalt, så burde yoga-folk kunne modvirke det, da der er en grad af refleks i det, men det gjorde de ikke. Meget kan afvendes ved at træne. Der sker tilsyneladende en læring i kroppen på de erfarne vinterbadere. Anden forskning tyder på, at kroppen vil kunne huske oplevelsen op til et halvt år senere,« fortæller Bo Belhage.

Bliver man sund af at vinterbade?

Undersøgelser viser, at vinterbadere har færre sygedage og de føler sig sundere - men forskerne ved ikke, hvad der kommer først.

Er det sunde mennesker, der vinterbader - eller bliver man sundere af at vinterbade? Der findes ikke ret meget litteratur om det.

»Et tysk studie fulgte i et halvt år vinterbaderes evne til at omsætte sukker i kroppen. De fandt, at der var en halvering af insulinbehovet. Det tyder på, vinterbadning giver en bedre sukkeromsætning, og det vil nok give mindre tendens til sukkersyge, men det er altså med en fed streg under 'måske',« siger Bo Belhage.

Vil man gerne have de positive effekter af at vinterbade, anbefaler Bo Belhage, at man tager en dukkert cirka tre gange om ugen.

Vi takker Bo Belhage for svaret, og sender en varm T-shirt til Camilla Engel Lemser.

Du kan se flere eksempler svar i Spørg Videnskaben. Og skulle du blive inspireret til selv at skrive et spørgsmål til videnskaben, kan du sende det til sv@videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Hvor ofte skal man gå i bad?

LÆS OGSÅ: Er det bedst at vaske hænder i koldt eller varmt vand?

LÆS OGSÅ: Hvilken temperatur er bedst at sove i?

LÆS OGSÅ: Derfor får du 'hjernefrys'

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk