Er det bedst at vaske hænder i koldt eller varmt vand?
Vi vasker hænder flere gange om dagen, men hvad er egentlig den mest effektive måde at gøre det på? Spørg Videnskaben undersøger, om hænderne bliver renest af koldt eller varmt vand.
håndvask vaske hænder sæbe vand

Vasker du hænder i koldt eller varmt vand? Og har du nogensinde undret dig over, hvad der virker bedst mod bakterier? Spørg Videnskaben søger svar på håndvaskens gåder. (Foto: Shutterstock)

Vasker du hænder i koldt eller varmt vand? Og har du nogensinde undret dig over, hvad der virker bedst mod bakterier? Spørg Videnskaben søger svar på håndvaskens gåder. (Foto: Shutterstock)

For de fleste er det at vaske hænder nok en ret automatiseret øvelse, som ikke skænkes de store tanker.

Men en læser undrer sig:

»Jeg vil gerne vide, om mine hænder bliver lige rene og fri for bakterier, uanset om jeg vasker dem i koldt eller varmt vand. Bør jeg lade vandet løbe, indtil det er varmt?,« spørger Jens Sprogø, og vi har sat os for at finde et svar.

Hvis man konsulterer Sundhedsstyrelsens vejledning i, hvordan man vasker hænder, er der masser af gode råd, men der står intet om vandets temperatur (se faktaboks).

Vi har derfor henvendt os til Statens Serum Instituts fagchef for Mikrobiologi og Infektionskontrol, Brian Kristensen. Hans svar er klart:

»Hvis det handler om at fjerne eller slå bakterier ihjel, gør det ingen forskel, om man vasker hænder i koldt eller varmt vand,« fastslår Brian Kristensen.

LÆS OGSÅ: Coronavirus: Alt om udviklingen, symptomer og behandling

Sundhedsstyrelsens vejledning i håndvask
 • Hænder og håndled fugtes, inden sæben kommes på

 • Sæben fordeles grundigt

 • Vask grundigt i minimum 15 sekunder (husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene samt håndrygge, håndflader og håndled)

 • Skyl sæben af og dup hænderne helt tørre

 • Luk hanen med papirhåndklædet

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Vand skal være 65 grader for at dræbe bakterier

Brian Kristensens prompte svar bunder i, at det ganske enkelt ikke er muligt at slå bakterierne ihjel med varmt vand, da det ville kræve temperaturer, som vi slet ikke kan holde ud.

»Vandet skal være mindst 60-65 grader varmt, før det bliver antibakterielt. Det kan ingen klare,« siger Brian Kristensen.  

At det er umuligt at slå bakterier ihjel med håndvask var også resultatet af et amerikansk studie fra 2001.

Under forsøget smurte forsøgspersonerne hænderne ind i bakterier, hvorefter de vaskede dem med håndsæbe i 15 sekunder ved forskellige temperaturer fra 4,4 grader til 48,9 grader.

Derefter skyllede de hænderne i 10 sekunder.

Undersøgelsen viste, at det ikke var temperaturen, som havde indflydelse på reduktionen af bakterier efter håndvask.

Håndvask i koldt vand fjerner altså også bakterier.

»Selvom man ikke slår dem ihjel, så fjerner man alligevel bakterier, idet man gnider sine hænder og skyller dem. Og hvis man vil være på den sikre side, kan håndsprit slå bakterier ihjel,« forsikrer Brian Kristensen.

LÆS OGSÅ: Influenzaen kommer! Sådan undgår du at blive smittet

Varmt vand smelter fedt

Temperaturen hænger altså ikke sammen med, hvor effektivt man kan slippe af med bakterier.

Alligevel kan det indimellem være en god ide at vaske sine hænder i varmt vand, f.eks. hvis man skal fjerne sejlivet fedt og snavs.

»Jo varmere vandet er, jo mere effektivt fjerner det snavs og fedt fra fingrene. De fleste har nok prøvet at få olie fra cykelkæden på fingrene og oplevet, at det var lettere at fjerne med varmt vand,« siger Brian Kristensen.

Det samme mener ph.d. i kemi på Københavns Universitet Theis Brock-Nannestad. Han har en forklaring.

»Fedtstoffer har et smeltepunkt, som er forholdsvist lavt. Varmt vandt gør derfor fedtstoffer mere tyndtflydende og dermed lettere at få af,« siger Theis Brock-Nannestad.

LÆS OGSÅ: Hver femte kirurg vaskede ikke hænder efter toiletbesøg

I denne video kan du se, hvordan du vasker hænder korrekt. (Det er dog en god ide at slukke for vandet, når du ikke bruger det.) (Video: Foedevarestyrelsen)

Sæbe er effektivt mod snavs

Når man tilføjer sæbe til ligningen, hjælper det yderligere.

»Jeg forventer, at sæbe virker mere effektivt på snavs og fedt ved højere temperaturer, simpelthen fordi det varme vand giver snavset en lavere viskositet eller ’tykkelse’,« siger Theis Brock-Nannestad. 

Han fortæller, at sæbe og lignende overfladeaktive stoffer har to ender:

 1. En, som er fedtkompatibel
 2. En, som er vandkompatibel

»Det varme vand opløser og gør fedtet mere letflydende, hvilket betyder, at det lettere binder til det overfladeaktive stof i sæben,« forklarer Theis Brock-Nannestad.

LÆS OGSÅ: Hvor ofte skal man gå i bad?

vaske hænder koldt vand eller varmt vand bakterier fjerne snavs

Vandtemperaturen hænger ikke sammen med, hvor effektivt man kan slippe af med bakterier. Men hvis man får olie fra cykelkæden på fingrene, opløser varmt vand det sejlivede fedt og snavs bedre. (Foto: Shutterstock)

For varmt vand kan give eksem

Varmt vand virker altså bedst mod fedt og snavs, så et godt råd kunne derfor være at lade vandet blive godt varmt, inden man vasker hænder.

Helt så enkelt er det dog ikke. Der er nemlig også ulemper ved varmt vand.

Flere studier har nemlig vist, at varmt vand øger risikoen for hudskader og hudirritation. Resultaterne af disse er opsummeret i et metastudie fra 2005.

De viser blandt andet, at temperaturen har en indflydelse på, hvor stor irritation sæbe påfører huden. Desuden hænger høje temperaturer sammen med risikoen for kontakteksem på hænderne.

»Jo varmere vandet er, desto hårdere er det mod huden. Derfor anbefaler vi til landets sundhedspersonale, at vandet skal være tempereret, det vil sige, at det skal føles behageligt,« siger Brian Kristensen og henviser til Statens Serum Instituts nationale infektionshygiejniske retningslinjer til håndhygiejne.

LÆS OGSÅ: Hvordan skal man vaske sig forneden?

Kort og godt om håndvask

Svaret på Jens Sprogøs spørgsmål kan således opsummeres:

 • Vandets temperatur har ingen betydning for, hvor mange bakterier man kan fjerne med håndvask. Man kan dog fjerne bakterier ved at gnide hænderne godt og skylle efter.

 • Varmt vand er mere effektivt end koldt vand mod snavs og fedt.

 • Varmt vand hænger sammen med større risiko for hudskader og irritation.

 • Derfor: Vask hænderne ved en temperatur, der er behagelig. Skru eventuelt op for varmen, hvis hænderne er ekstra snavsede.

Vi takker for det gode spørgsmål og kvitterer med en t-shirt til Jens Sprogø. Hvis du også har spørgsmål om stort eller småt, der undrer dig, så skriv til os på sv@videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Skal underhylere vaskes ved 40 eller 60 grader?

LÆS OGSÅ: Hvor ofte skal man vaske hår?

LÆS OGSÅ: Da håndvask blev en videnskab

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk