Derfor føles det koldere, når det blæser
Selvom temperaturen ikke er særlig lav, kan det føles meget koldt, når det blæser. Forklaringen får du her.

Når du føler dig kold ved lave temperaturer, så er det faktisk ikke, fordi der er koldt. For 'kulde' i sig selv findes ikke.

Det er nærmere noget i luften, der mangler.

Forvirret? Få hele forklaringen i videoen øverst i artiklen - eller læs med her:

Atomerne i dit skrivebord hopper og danser konstant

Vi er alle lavet af stof. Luft, is, mennesker, alting er lavet af atomer, og atomer bevæger sig konstant. Selvom dit skrivebord står helt stille, så hopper og danser dets atomer hele tiden.

Og temperaturer er i virkeligheden en måling af, hvor meget disse atomer bevæger sig - altså hvor meget kinetisk energi, de skaber. Nogle bevæger sig mere end andre og skaber derved højere temperaturer.

Atomerne i luften bevæger sig mindre, når temperaturen er lav, og de tager derfor mere varme fra os. Da atomerne i vores kroppe bevæger sig hurtigere end atomerne i luften, overfører de kinetisk energi til luften, og vores egen temperatur falder.

Det er det samme, der sker, når du træder ud på et flisegulv med bare tæer. I fliserne sidder atomerne nemlig tæt, og de bevæger sig mindre end atomerne i din krop - og derfor afgiver atomerne i vores varme fødder bevægelse - og dermed varme - til det kolde gulv.

Sådan stjæler blæsten vores varme

Hvis bevægelse giver varme, så skulle man jo netop tro, at blæsten gør det varmere og ikke koldere?

Men atomerne i vores kroppe bevæger sig i forvejen så voldsomt, at en lille smule blæst ikke gør den store forskel.

Til gengæld er blæsten med til konstant at udskifte den luft, som er i kontakt med vores kroppe, så når vi har overført varme til luften omkring os, bliver den hurtigt blæst væk, og en ny omgang luft med sultne atomer kommer for at stjæle vores kinetiske energi.

Derfor bliver vi hurtigere kolde, når det blæser meget - og det er også derfor, det hjælper at puste på din brandvarme kaffe om morgenen.

LÆS OGSÅ: Påvirker 'wind chill-faktoren' også døde ting?

LÆS OGSÅ: Hvorfor fryser nogle mennesker mere end andre?

Videnskab.dk's julekalender

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.