Derfor føles det koldere, når det blæser
Selvom temperaturen ikke er særlig lav, kan det føles meget koldt, når det blæser. Forklaringen får du her.

Video: It's Okay To Be Smart

Video: It's Okay To Be Smart

Når du føler dig kold ved lave temperaturer, så er det faktisk ikke, fordi der er koldt. For 'kulde' i sig selv findes ikke.

Det er nærmere noget i luften, der mangler.

Forvirret? Få hele forklaringen i videoen øverst i artiklen - eller læs med her:

Atomerne i dit skrivebord hopper og danser konstant

Vi er alle lavet af stof. Luft, is, mennesker, alting er lavet af atomer, og atomer bevæger sig konstant. Selvom dit skrivebord står helt stille, så hopper og danser dets atomer hele tiden.

Og temperaturer er i virkeligheden en måling af, hvor meget disse atomer bevæger sig - altså hvor meget kinetisk energi, de skaber. Nogle bevæger sig mere end andre og skaber derved højere temperaturer.

Atomerne i luften bevæger sig mindre, når temperaturen er lav, og de tager derfor mere varme fra os. Da atomerne i vores kroppe bevæger sig hurtigere end atomerne i luften, overfører de kinetisk energi til luften, og vores egen temperatur falder.

Det er det samme, der sker, når du træder ud på et flisegulv med bare tæer. I fliserne sidder atomerne nemlig tæt, og de bevæger sig mindre end atomerne i din krop - og derfor afgiver atomerne i vores varme fødder bevægelse - og dermed varme - til det kolde gulv.

Sådan stjæler blæsten vores varme

Hvis bevægelse giver varme, så skulle man jo netop tro, at blæsten gør det varmere og ikke koldere?

Men atomerne i vores kroppe bevæger sig i forvejen så voldsomt, at en lille smule blæst ikke gør den store forskel.

Til gengæld er blæsten med til konstant at udskifte den luft, som er i kontakt med vores kroppe, så når vi har overført varme til luften omkring os, bliver den hurtigt blæst væk, og en ny omgang luft med sultne atomer kommer for at stjæle vores kinetiske energi.

Derfor bliver vi hurtigere kolde, når det blæser meget - og det er også derfor, det hjælper at puste på din brandvarme kaffe om morgenen.

LÆS OGSÅ: Påvirker 'wind chill-faktoren' også døde ting?

LÆS OGSÅ: Hvorfor fryser nogle mennesker mere end andre?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk