Taber jeg mig mest i koldt eller varmt vejr?
Er det lettere at løbe dellerne af sidebenene på en kold vinterdag end en varm sommerdag? Spørg Videnskaben finder svaret.
Taber jeg mig mest i koldt eller varmt vejr vinter sommer motion slankekur løbe fedtforbrænding

Sætter det ekstra gang i forbrændingen af energi, hvis man løber i kulde? Eller er det snarere motion i bagende sol, der kan få kiloene til at rasle af? (Foto: Shutterstock)

Sætter det ekstra gang i forbrændingen af energi, hvis man løber i kulde? Eller er det snarere motion i bagende sol, der kan få kiloene til at rasle af? (Foto: Shutterstock)

2019 er for alvor skudt igang, men sporene fra julens fede måltider kan stadig tydeligt ses på kroppen.

Så det er tid til motion. På med hue, handsker og gummisko. Ud og løbe i kulden.

Og imens man løber, er der tid til at tænke.

For eksempel over, om man forbrænder ekstra meget energi ved udendørs motion om vinteren, fordi det er koldt, og kroppen skal holde sig varm?

Eller om sommerløb derimod er mest fedtfordrivende, fordi kroppen i varmen skal bruge energi på at afkøle sig?

Temperaturen har ingen indflydelse

Det spørgsmål er læseren Kenneth P. Hansen fra Viborg løbet ind i.

Han har diskuteret det en del med sin datter. Og da de ikke kunne finde et godt svar, har de af hensyn til husfreden skrevet til Spørg Videnskaben.

Tvivlens banemand sidder parat på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet.

Idrætsforsker og professor Michael Voigt fortæller, at det som udgangspunkt ikke betyder noget for forbrændingen, om man løber i minus 1 eller plus 25 graders varme.

»Om det er koldt eller varmt har umiddelbart ingen indflydelse på, hvor meget energi man forbrænder, når man arbejder eller løber,« siger Michael Voigt.

FRA ARKIVET

Fra tid til anden 'genudsender' vi nogle af de bedste spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev bragt første gang 17. januar 2011.

Sommerløb kan føles mere forbrændende

Han fortæller, at et menneske forbrænder den samme mængde energi, uanset om det løber i kulde eller varme.

Iltoptaget vil nemlig være det samme uanset temperatur.

Og da kroppen så vidt muligt vil udføre et arbejde via forbrænding med ilt, vil omgivelserne ikke have nogen indflydelse.

»Men derfor kan det sagtens føles, som om man forbrænder mere energi, når man løber i varme. Simpelthen, fordi det kan føles hårdere,« siger Michael Voigt.

Dehydrering kan føre til mindre forbrænding

Først hvis man løber i høje varmetemperaturer i flere timer, vil der være en påvirkning.

»Ved længerevarende arbejde i et varmt miljø, vil fysiologien ændre sig på grund af væsketab,« konstaterer Michael Voigt. 

»Der opstår en dehydrering, og det får negativ effekt på blodkredsløbet, så det bliver sværere for kroppen at transportere ilt.«

Manglen på ilt vil gøre det hårdere at løbe, og i sidste ende kan det medføre, at den ophedede løber derfor forbrænder mindre.

Taber jeg mig mest i koldt eller varmt vejr vinter sommer motion slankekur løbe fedtforbrænding

Det kan sagtens føles, som om man forbrænder mere energi, når man løber i varme. Simpelthen, fordi det kan føles hårdere. (Foto: Shutterstock)

Ingen undskyldning for at droppe løb i kulden

Videnskaben har talt:

Det giver ikke mening at udskyde løbeturene til juli, fordi man tror, at kræfterne er bedre givet ud til den tid.

Så der er ingen undskyldning; det er på med løbetrøjen.

Kenneth P. Hansen kan passende trække i den T-shirt, Spørg Videnskaben sender ham som tak for spørgsmålet.

Du kan læse svar på andre spørgsmål i Spørg Videnskaben - eller selv stille andre vigtige spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk.

Eller du kan købe dig til ejerskab af de bedste spørgsmål i Videnskab.dk’s bøger: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?, eller Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet? samt den seneste Hvorfor må man ikke sige neger?

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk