Hvor langt kan hovedhår blive?
En læser vil gerne vide, om vores hår er forudbestemt til at kunne opnå en bestemt længde. Læs om verdens længste hår og find ud af, hvorfor vi ikke alle sammen kan få lige langt hovedhår.

Vi er ikke alle født med lige store chancer for at få rekordlangt hår. Evnen til at få langt hår afhænger i høj grad af, hvor længe vores hår er i vækstfase, forklarer to forskere. (Foto: Shutterstock )

Vi er ikke alle født med lige store chancer for at få rekordlangt hår. Evnen til at få langt hår afhænger i høj grad af, hvor længe vores hår er i vækstfase, forklarer to forskere. (Foto: Shutterstock )

Blond, mørk, gulerod eller leverpostej.

Vi bliver alle født med en særlig hårfarve, men en læser er i tvivl om, hvorvidt vi også bliver født med en særlig og forudbestemt maksimal hårlængde.

»Jeg har engang ladet mig fortælle, at vi allesammen har en 'indbygget' max-længde, som vores hovedhår kan nå - altså at alle ikke kan få lige langt hår. Passer det?« spørger Anne Toft i en e-mail til Spørg Videnskaben.

Her på redaktionen har ingen af os opnået Rapunzel-længde på vores hovedhår, men vi kunne naturligvis godt tænke os at vide, om vi alle sammen har muligheden.

Derfor har vi allieret os med to forskere, som har hjulpet os med at besvare Anne Tofts spørgsmål.

Håret har en særlig cyklus

Den første er Mette Deleuran, som er ledende overlæge på dermatologisk afdeling, Aarhus Universitetshospital.

Hun forklarer, at evnen til at få langt hår afhænger af, hvor længe håret vokser. Vores hår  sidder forankret i hårsække i huden, og disse hårsække har en særlig cyklus med perioder, hvor håret vokser, ikke vokser og falder af.

Ifølge Mette Deleuran varer vores hovedhårs vækstfase – også kendt som den anagene fase – normalt mellem to og syv år. 

Herefter går håret over i hvilefasen – den telogene fase -  og efter nogle måneder taber vi hårstrået.

Håret fælder efter hvileperioden

»Hvileperioden varer normalt omkring tre måneder, og i den periode dannes der et nyt hår i hårsækken. Når det nye hår er klar til at vokse op, falder det gamle hår ud.«

»Det kender man fra, når man reder håret, og nogle hår falder ud, uden at det gør ondt,« siger Mette Deleuran.

Hun forklarer, at den afgørende faktor for, hvor langt hår man er i stand til at erhverve sig, er spørgsmålet om, hvor længe vores hår befinder sig i vækstfasen.

Har vi en indbygget hårlængde?

Men betyder det så, at læser Anne Toft har ret i, at vores hår har en indbygget maksimal længde?

»Ja, det kan man godt sige. For hvis for eksempel Anders' hår har en vækstfase på kun to år, er det klart, at han ikke kan få lige så langt hår som Peter, hvis Peters vækstfase varer syv år.«

Fakta

Hos både mennesker og mange dyr har håret en særlig vækstcyklus. Hos mennesket varer vækstfasen for hovedhåret normalt mellem 3-5 år. Herefter følger hvilefasen, og til sidst falder håret af, og et nyt vokser frem. Når det gælder hår på øjenbryn og vipper varer vækstfasen normalt kun omkring tre måneder, mens hvilefasen er længerevarende. Kilde: Mike Philpott

»På den måde, er det rigtigt nok, at vi hver især har en indbygget evne til at gro langt eller kort hår,« siger Mette Deleuran.

Den britiske professor Mike Philpott fortæller, at hårsækkene i vores hovedbund er indrettet så smart, at vi ikke mister alt håret på samme tid.

»De fleste dyr med hår har også en hårcyklus. Hos mennesket er hårcyklussen ikke synkron, så hver enkelt hårsæk er i sin egen fase af cyklussen, og derfor mister vi ikke alt vores hår på én gang,« siger professor Mike Philpott, som er leder af en forskningsgruppe for hår ved det medicinske fakultet på Queen Mary University of London.

Så langt kan vores hår normalt blive

Det store spørgsmål er så, hvor langt vores hår kan blive.

Mike Philpott forklarer, at for de fleste menneskers vedkommende har hovedhåret en vækstfase på tre-fem år. Han tilføjer, at håret »normalt vokser omkring 0,35 millimeter per dag, så det er omkring 130 millimeter (13 centimeter, red.) om året.«

Hvis man har hårsække med en vækstfase på fem år, svarer det altså til, at man normalt højst kan opnå en hårlængde på 650 millimeter – altså 65 centimeter.

»Men det er kun et meget groft estimat,« understreger Mike Philpott i en e-mail til Videnskab.dk.

Så langt er verdens længste hår

At estimatet over den maksimale hårlængde ikke gælder for alle mennesker, kan man blandt andet se i Guinness Rekordbog.

Her kan man læse, at verdens længste, dokumenterede hårpragt gror på hovedet af den kinesiske kvinde Xie Qiuping. Hun havde en hårlængde på 5,627 meter, da håret blev opmålt i 2004.  

»Der er nogle individer, som har  en meget længere vækstfase for håret, og det er disse mennesker, som man ser billeder af med meget langt hår. Grundlæggende er årsagen til, at deres hår bliver så langt, at de ikke har en hvilefase efter 3-5 år. Hvorfor det er sådan, ved vi ikke,« fortæller Mike Philpott.

Send os dit eget spørgsmål

Med disse ord fik vi altså fastlagt, at Videnskab.dk’s læser Anne Toft havde ret i, at vi ikke alle sammen er født med de samme hår-evner som Rapunzel og kineseren Xie Qiuping – for nogle af os ser det simpelthen ud til at være umuligt at få håret til at strække sig ned på den anden side af rumpen. 

Vi siger tusind tak til Anne Toft for hendes gode spørgsmål – og ikke mindst tak til Mette Deleuran og Mike Philpott for deres gode svar.

Skulle du selv have et spørgsmål, som du gerne vil have videnskaben til at besvare, så skynd dig at sende os en e-mail på adressen sv@videnskab.dk
 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker