Hønen eller ægget: hvad kom først?
CLASSIC: En kvik læser har fundet en ny tilgang til et klassisk spørgsmål, som afslører en overraskende enkel løsning på et af verdens ældste mysterier: Hvad kom først: hønen eller ægget?

I århundreder har folk spurgt, om hønen eller ægget kom først. Ingen har før nu tænkt på at søge svaret i evolutionsteorien. (Foto: Shutterstock)

I århundreder har folk spurgt, om hønen eller ægget kom først. Ingen har før nu tænkt på at søge svaret i evolutionsteorien. (Foto: Shutterstock)

Bedøm ikke en mand, på de svar han giver, men på de spørgsmål han stiller, sagde Platon.

Det siges også, at de største videnskabsmænd er dem, der kan finde ud af at stille de rigtige spørgsmål.

I så fald må Kasper Løvschall fra Aalborg være en meget stor videnskabsmand, der fortjener en meget flot bedømmelse.

For efter at mennesker i århundreder har spurgt sig selv og hinanden, om det var hønen eller ægget, der kom først, har Kasper Løvschall fundet på at stille spørgsmålet på en måde, så det rent faktisk kan besvares.

ÆG-te evolution

Kasper Løvschall har grublet over nogle af de grundlæggende, eksistentielle spørgsmål i livet og blandt dem også klassikeren om hønen og ægget.

Og i anledning af Darwin-året har han fundet en ny og frisk tilgang til den gamle gåde, for hvem har nogensinde overvejet at søge svaret i evolutionsteorien?

Kasper Løvschall spørger med andre ord, om hønens biologiske forfædre spyttede calcium-containere ud, længe før hanegalene begyndte at lyde ved solopgang, eller om de første høns havde alternative måder at reproducere sig på, som i bedste evolutionære stil blev 'udkonkurreret' af omelet-produktionen.

Læs også: Hvillen ægge-ende kommer først ud af hønen?

Der er ingen tvivl

En forespørgsel hos Statens Naturhistoriske Museum fører til et kontant svar fra Mette Elstrup Steeman, som er postdoc i evolutionær biologi og en af vores faste evolutionsbloggere her på Videnskab.dk:

Nulevende krybdyr lægger såkaldte amniotiske æg, som har en blød eller hård skal, der holder på fugtigheden. (Foto: Colourbox)

»Det er uden tvivl ægget, der kom først. Ægget er noget meget basalt. Fuglene har udviklet sig fra dinosaurerne, der er krybdyr, og alle krybdyr lægger stort set æg; lige fra dinosaurer over krokodiller og alligatorer til skildpadder. Dinosaurerne uddøde for 65 millioner år siden, og hønsefuglene opstod formentlig sidst i Kridttiden (142-65 millioner år siden, red.), altså mens de sidste dinosaurer levede.«

Ole Seberg, professor ved Botanisk Have og Museum under Statens Naturhistoriske Museum, er helt enig:

»Ægget kom først, det er der ingen tvivl om.«

Der er virkelig ingen tvivl: Ægget kom før hønen. Men kan svaret være så enkelt, på et spørgsmål som folk har spekuleret over så længe?

Spørg Videnskaben Classic

Denne artikel er en genudgivelse. Den blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 24. april 2009.

Det kan det selvfølgelig ikke. På Videnskab.dk er der ikke nogen, der får lov til at komme med en påstand, uden også at forklare hvordan den hænger sammen. Og det skal Ole Seberg selvfølgelig også have lov til.

Beslægtede æglæggere

Ole Seberg er ekspert i evolution og fylogeni.

Fylogeni er læren om det evolutionære slægtskab mellem forskellige grupper af organismer.

Og med den videnskab i æggebakken kan han forklare, hvordan fuglenes slægtskab med krybdyrene beviser, at ægget kom først:

Det er uden tvivl ægget, der kom først.

Mette Elstrup Steeman

»Hvis du laver et stamtræ, kan du se, at fuglenes nærmeste slægtninge er krybdyrene. De er en delmængde af krybdyrene, som går væsentlig længere tilbage end fuglene. Fuglene forekommer i tid langt senere end krybdyrene,« fortæller professoren og fortsætter:

»Fuglenes nærmeste søstergruppe er krokodiller og alligatorer, og de lægger æg, og det gør alle andre krybdyr også. Så hvis den fælles forfader til fugle og krybdyr har lagt æg, er der ingen grund til at tro, at der er opfundet en ny slags æg hos fuglene. Fugleægget er en videreudvikling af krybdyrægget.«

Flere slags æg

En videreudvikling? Er æg ikke bare æg? Ikke hvis man spørger Mette Elstrup Steeman. For hende er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt ægget kom før hønen, men hvor længe før:

»Det kommer an på, hvordan man definerer æg: Om det er såkaldte amniotæg, der har en skal til at holde på fugtigheden, eller om de ikke behøver have en egentlig skal. Frøæg og fiskeæg har for eksempel ikke nogen skal, men en membran der holder på indholdet, men ikke på væsken. Derfor er de nødt til at være i vand for at kunne klare sig,« forklarer evolutionsforskeren, og slutter:

»Krokodiller og skildpadder lægger amniotæg med blød skal. De har bedst af at være i meget fugtige miljøer, men de behøver ikke at være i vand. Og dinosaurerne lagde amniotæg med hård skal, ligesom høns gør. Amniotæg kan spores cirka 340 millioner år tilbage, men fiskeæg er endnu ældre.«

Der er ægge så meget mere at diskutere: Takket være Kasper Løvschalls opfindsomhed, er det gamle mysterium blevet spejlet, serveret og fortæret en gang for alle.

Videnskab.dk kvitterer for det æggende spørgsmål med en fin, rød t-shirt, og en stor tak til den nysgerrige læser. Du kan læse flere spørgsmål og svar på Spørg Videnskaben.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk