Se de allerførste nærbilleder inde fra Saturns ringe

Rumsonde NASA Cassini Saturn nærbillede af ringe atmosfære mission forskning rumprogram

Aldrig før har vi set Saturns atmosfære så tæt på som på dette ubehandlede billede. Billedet er taget af den ubemandede rumsonde Cassini, der afslutter 20 års mission med at krydse Saturns ringe 22 gange. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Annonce:

De allerførste nærbilleder af Saturns ringe er kommet retur til Jorden fra rumsonden Cassini, meddeler NASA.

Den ubemandede rumsonde afslutter 20 år i rummet, hvoraf 13 har været fokuseret særligt på Saturn, med en række dyk ned gennem Saturns ringe.

Det første dyk blev foretaget 26. april, hvor Cassini dykkede gennem den meget smalle passage mellem selve planeten og dens inderste ring, og resultatet er altså billeder, der er taget tættere på ringene end nogensinde set før.

Billederne viser blandt andet skysystemer, en massiv orkan og et mærkværdigt vejrsystem med sekssidede vortex, der er hvirvler, hvor energi samles.

Risikoen for uheld under denne del af missionen er så stor, at man kun turde placere den i slutningen af Cassinis tid i rummet.

Præcis hvor risikable dykkene er, har Videnskab.dk skrevet mere om i artiklen ‘20 år med rumsonden: Nu begynder Cassinis finale‘, hvor du også kan læse mere om, hvad sidste del af missionen går ud på.

NASA har planlagt 22 flyvninger tæt på ringene – blandt andet i de endnu uudforskede skytoppe, der udgør territoriet mellem Saturn og ringene.

Annonce:

Rumsonden skal fotografere en række små, indre måner og studere planetens atmosfære i forhold til vejr og tyngdekraft for blandt andet at finde kilden til planetens magnetiske felt og fastsætte, hvor hurtigt den roterer.

På grund af de store risici er man hos NASA ikke sikre på, at Cassini kommer til at holde til alle gennemflyvninger.

Hvis alt går efter planen, bliver Cassinis næste dyk foretaget 2. maj og det sidste 15. september. Herefter vil NASA lade rumsonden kollidere med Saturn.

ele

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts