KORT NYT FRA UDLANDET
Rumfartøjet Cassini kan nu gøre os klogere på, hvordan det golde landskab på Saturns is-dækkede måne Enceladus egentlig ser ud.
Det sker efter Cassini den 28. oktober kæmpede sig vej ned gennem den isede tåge, som omgiver Enceladus’ sydpol og tog billedet, du kan se herunder, kun 30 mil fra overfladen. Det skriver Sciencemag.org.
Det ubearbejdede billede viser tydeligt Saturns ujævne overflade fyldt med kratere. En overflade, som forskerne tidlige har fundet frem til gemmer på et globalt hav under isen.
Det er første gang, at rumfartøjet har bevæget sig gennem den is-tåge, som omgiver månens sydpol. Men det er dog ikke det tætteste, Cassini har været på Enceladus.
I 2008 befandt rumfartøjet sig kun 18 mil fra månens overflade, og forskerne forventer, at fartøjets tætteste tilnærmelse vil finde sted den 19. december, hvor Cassini fra en afstand af 3,106 mil skal måle mængden af varme fra Månens indre.
Cassini-projektet, som NASA står bag, blev lanceret i 1997, men rumfartøjet nåede først Saturns kredsløb i 2004. I de kommende dage vil fartøjet fortsætte med at sende ny data til Jorden.
Læs også:
Nye billeder viser mystiske røde striber på Saturn-måne
Saturn ‘føder’ ny måne: »Vi har ikke set noget lignende før.«
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv