Da James Bond, spillet af Roger Moore, i filmen Moonraker fra 1979 blev fanget og kastet rundt i en kæmpe centrifuge, var det med nød og næppe, at han slap ud med livet i behold.
For få dage siden var det Andreas Mogensens tur til at blive slynget rundt i en af de store centrifuger, som findes i Star City ved Moskva, hvor han bliver trænet i at styre det russiske Sojuz-rumskib.
Selv om den danske astronauts ansigt blev lige så forvrænget som James Bonds, mindede centrifugen for Andreas Mogensen mere om en forlystelse i Tivoli end en tortur-maskine.
»Vildt sjovt! En gang til!« skrev han på Twitter umiddelbart efter turen, der godt nok gjorde ham lidt rundtosset.
Centrifugen er til for at afsløre, hvordan astronauterne tackler de enorme g-kræfter, de kan blive udsat for, hvis noget går galt, og de bliver tvunget til at foretage en såkaldt ballistic re-entry – en ballistisk genindtræden i atmosfæren.
Det er en nødlandings-procedure, hvor Sojuz-rumskibet tager en stejlere rute ned gennem atmosfæren end normalt og kun bliver bremset af friktionen i atmosfæren. Det skete senest for et hold astronauter, der var på vej hjem fra Den Internationale Rumstation i april 2008.
Udsat for 8 g – følelsen af at veje 720 kg
Den oplevelse kan efterlignes i centrifugen, som består af en kæmpe metal-arm, der snurrer hurtigt rundt om sig selv. Andreas Mogensen blev under testen placeret i et sæde for enden af armen og udsat for først 4 g – der svarer påvirkningen under en normal landing – og siden 8 g, som en eventuel nødlanding vil udsætte ham for.
G-påvirkning er et udtryk for den belastning, som accelerationskræfter udsætter kroppen for – for eksempel når et fly retter op fra et dyk. 1 g svarer til at blive udsat for tyngdekraften her på Jorden, mens 0 g svarer til at være vægtløs.
\ Fakta
2. september 2015 bliver Andreas Mogensen den første dansker i rummet, når han bliver sendt af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Han er gået gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen kommer han til at arbejde intenst som både forsker og forsøgskanin, når han skal udføre en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand. På Videnskab.dk og Rumrejsen.dk kan du løbende læse om forberedelserne, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg.
Ved 8 g bliver man udsat for otte gange tyngdeaccelerationen, og det opleves som om, at man vejer otte gange sin almindelige vægt. I Andreas’ tilfælde svarede det til 720 kg, så han blev mast godt og grundigt ned i sædet.
Store g-kræfter kan få astronauter til at besvime
Mens Andreas Mogensen snurrede rundt i centrifugen, skulle han samtidig udføre en række tests af blandt andet hans reaktionstid og hans syn. Store g-kræfter kan nemlig få blodet til at løbe bort fra hjernen, og hvis effekten er vedvarende og kraftig nok, kan det betyde, at man mister bevidstheden.
Andreas Mogensen skulle derfor under hele turen holde en knap nede – en såkaldt dead man’s switch. Hvis han besvimede og gav slip på knappen, ville centrifugen stoppe.
Du kan se, hvordan det foregik i videoen foroven, hvor Andreas Mogensen ikke lægger skjul på, at han nød turen i centrifugen.
»Wauw – hvilken utrolig følelse. Jeg kunne bestemt mærke, at det var svært at trække vejret under 8 g-delen af turen. Selvom centrifugen er stoppet nu, føles det stadig som om, at jeg snurrer rundt,« fortæller Andreas Mogensen i videoen.
Kort efter turen i centrifugen lagde Andreas Mogensen de to nedestående billeder op på Twitter. Det ene viser hans ansigt før, han blev centrifugeret, mens det andet viser hans ansigt under 8 g-påvirkning.
»8 g-ansigtsløft takket være Star City-centrifugen! Vildt sjovt,« skrev han på Twitter og afsluttede med hashtagget #onemoretime – en gang til.