Nogle af de fjerneste klipper i vores solsystem opfører sig på en måde, som antyder, at der er et massivt objekt derude, vi ikke kan se.
Først mente man, det var en planet, og den fik navnet ‘Planet 9’ (eftersom der er 8 andre planeter i Solsystemet: Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun).
Men nu lyder det fra forskere i en ny undersøgelse, at der er tale om et primordialt (oprindeligt) sort hul: Altså, en type lille sort hul, som sandsynligvis blev dannet under Big Bang.
LÆS OGSÅ: Mysterium: Har uopdaget planet tiltet hele Solsystemet?
I et nyt studie, der er blevet offentliggjort på arXiv.org, som er en hjemmeside for forskning, der endnu ikke er peer-reviewed – det vil sige bedømt af andre forskere – antydes det, at Planet 9 måske er et af disse gamle sorte huller.
Ifølge Business Insider er det dog ikke bekræftet, at der findes primordiale sorte huller. Men flere forskere mener, at der er mange af dem, skriver mediet.
Et sort hul er et objekt i rummet, der er blevet presset så meget sammen af tyngdekraften, at det ingenting fylder. For eksempel ville Jorden være lige så stor som en sukkerknald, hvis den havde samme tæthed som et sort hul, har vi tidligere skrevet om her på Videnskab.dk.
LÆS OGSÅ: Hvad er et sort hul?
Tyngdekraften i et sort hul er så stærk, at den fanger alt, der kommer i nærheden: Gas, planeter, stjerner og selv lys.
Fordi sorte huller suger lyset til sig, kan de ikke ses, hvorfor forskere i mange år har kæmpet for at bevise, at de faktisk eksisterer.
I april 2019 lykkedes det dog endelig forskere fra projektet Event Horizon Telescope, EHT, at fange det første billede af et supermassivt sort hul. Det skrev vi om i artiklen: Første billede af et sort hul nogensinde: »Ligner en ring af ild«.
I det nye studie kiggede forskerne på data fra tidligere studier, og de konstaterer, at flere uforklarlige fænomener i rummet kan forklares, ved at Planet 9 er et sort hul.
Men problemet er, at det ikke er et særlig stort sort hul, så forskerne har svært ved at finde det. Derfor vil de nu søge efter bevægelige kilder af røntgensstråler og gammastråler, da de kan hjælpe med at afgøre, om det er en planet eller et sort hul.
LÆS OGSÅ: Hvordan blev verdens første billede af et sort hul til? Få den fascinerende historie
Forskerne forsøger i studiet også at få folk til at tænke kreativt i deres søgen efter uidentificerbare objekter:
»Når du først begynder at tænke på mere eksotiske genstande som primordiale sorte huller, så tænker du på en anden måde,« siger James Unwin, der er lektor i teoretisk partikelfysik på University of Illinois i Chicago og medforfatter på det nye studiet, til Gizmodo.
»Vi går ind for, at vi i stedet for bare at kigge efter i synligt lys måske kigger efter i gammastråler. Eller kosmiske stråler,« siger han.
Vil du læse en mere dybdegående forklaring af, hvorfor forskerne mener, at der kan være tale om et primordialt sort hul, kan den læses hos Business Insider her.
Studiet er offentliggjort på arXiv.org.
LÆS OGSÅ: Dansk forsker: Ny dværgplanet bringer os tættere på Planet 9
LÆS OGSÅ: Rejsen til Planet X
mho