Tirsdag klokken 13.50 dansk tid suser rumfartøjet New Horizon tæt forbi dværgplaneten Pluto.
Selvom forbi-flyvningen går hurtigt, er der tale om et historisk møde med en stort set ukendt verden – det er første gang, at et rumfartøj kommer i nærkontakt med Pluto.
»Det er fuldstændig fantastisk at komme frem til en ny verden, som vi aldrig har set før. Pluto befinder sig et sted i solsystemet, som er helt forskelligt fra andre planeter, vi tidligere har besøgt, og jeg tror vi kommer til at se helt uventede ting,« siger Hans Kjeldsen, som er professor ved Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet.
Du kan se den amerikanske rumfartsorganisation NASA’s live-dækning af det historiske Pluto-møde i videoen ovenfor fra kl 11.30 tirsdag.
Første data formentlig i morgen
Dagens live-dækning af Pluto-mødet vil imidlertid ikke indeholde billeder fra forbi-flyvningen – det tager over fire timer at sende signaler mellem Jorden og Pluto, og i øjeblikket koncentrerer rumfartøjet sig udelukkende om at indsamle så mange data som muligt.
»Jeg er virkelig spændt på at få de første data ned til Jorden og se, hvordan der egentlig ser ud – og hvad der sker på Plutos overflade. Jeg glæder mig virkelig, men vi kommer nok først til at få de første målinger i løbet af i morgen,« siger Hans Kjeldsen.
New Horizons har imidlertid allerede sendt billeder taget fra større afstande ned til Jorden og har afsløret en verden præget af store højdeforskelle, fortæller Hans Kjelsen.
»Det mest fantastiske er, at det ikke bare er en kedelig flad struktur – billederne viser, at der må være høje bjerge og dybe dale, og meget forskellig geologi og sammensætning på overfladen,« siger Hans Kjeldsen.
Første møde med stort objekt i årtier
New Horizons har været knap 10 år om at rejse ud til Pluto, og dagens møde markerer en milepæl i udforskningen af vores solsystem.
»Hvis vi går tilbage i tiden, var sidste gang vi besøgte en ny planet, da Voyager 2 besøgte Neptun i 1989. Pluto er det største nye objekt, vi er ankommet til siden da. Så det er ikke noget, der sker hver dag – specielt ikke helt derude i den ydre del af solsystemet, hvor vi ikke har været før,« siger Hans Kjeldsen.
Videnskab.dk følger New Horizons missionen tæt, og mens vi venter på at få data og billeder ned fra dværgplaneten, kan du læse meget mere om Pluto og New Horizons i denne artikel.