Et væld af produkter i hverdagen indeholder stoffer, som kan afvise f.eks. vand eller fedt. De såkaldt perflourerede stoffer – eller PFC-stoffer – findes i eksempelvis regntøj, tandtråd og pizzabakker.
Flere og flere studier på, at stofferne er kræftfremkaldende. Alligevel har vi skræmmende lidt viden om, hvor udbredte stofferne er, om alle de produkter de findes i og om, hvordan stofferne præcis påvirker os.
En ny nordisk undersøgelse og kortlægning foretaget af blandt andre DTU Fødevareinstituttet viser på overordnet plan, at et stort antal fluorerede stoffer bliver brugt i de nordiske lande.
Undersøgelsen understreger samtidig, at der er betydelige huller i vores viden om de fleste fluorerede stoffer. Både om deres præcise kemiske sammensætning i de kommercielle produkter, hvor mange der bliver produceret og hvor meget de bruges i Norden, beretter DTU Fødevareinstituttet.
Noget af den manglende viden kan skyldes forretningshemmeligheder i virksomhederne, men det spiller bestemt også ind, at forskerne ikke har fundet en ordentlig måde at måle perflourerede stoffer på.
“I øjeblikket mangler vi de nødvendige metoder til at kunne påvise de fleste af de kommercielt brugte fluorerede stoffer, som kan ende i fødevarer og i miljøet. Derfor er der behov for at udvikle sådanne metoder og behov for bedre at forstå de biologiske mekanismer bag de potentielt skadelige virkninger af de forskellige fluorerede stoffer,” siger kemiker Xenia Trier fra DTU Fødevareinstituttet, i en pressemeddelelse.
I et skridt på vej mod at få mere viden om stofferne afholder DTU Fødevareinstituttet sammen med en række andre tunge, internationale spillre på området en workshop, der skal kaste lys over, hvilken viden vi præcis har i dag og hvor vi mangler.
Workshoppen finder sted i Helsingør fra søndag til tirsdag.
Læs også:
Pizzabakker og chipsposer kan give brystkræft
Forsker: Mindsk eksponeringen for PFC og red børnevaccinerne
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
th