Mindre end seks timers søvn om natten deaktiverer gener, som er vigtige for at vores kroppe kan reparere sig selv, skriver The Telegraph.
Vores kroppe er afhængige af gener, som danner særlige proteiner essentielle for kroppens evne til at reparerere sig selv. Men en uge uden tilstrækkelig søvn kan slukke for de gener og dermed stoppe dannelsen af proteinerne.
For at undersøge denne effekt dele forskere fra Surrey University 26 frivillige op i to grupper. I en hel uge sov den ene gruppe ti timer hver nat, mens forsøgsgruppen fik under seks timers søvn hver nat. I slutningen af ugen blev begge gruppe holdt vågne i 40 timer, og der blev taget blodprøver fra dem.
Blodprøverne viste, at i forsøgsgruppen som havde sovet mindre end seks timer hver nat, var funktionen af 711 gener blevet ændret. Blandt de deaktiverede gener er blandt andet enkelte, som er involveret i kroppens reaktion på stress, immunforsvar, stofskifte og inflammation.
De nye fund antyder, at kronisk søvnmangel kan forhindre vores kroppe i at reparere sig selv, og forskerne advarer, at længere tids søvnmangel kan have alvorlige konsekvenser for helbreddet.
Efter en uges regelmæssig søvn, havde forsøgspersonernes kroppe genaktiveret de vigtige gener.
Læs også på Videnskab.dk:
Få dages grovæderi sætter spor i dit DNA