KORT NYT FRA UDLANDET:
Øl-opskrifter ændrer sig med tiden.
Humle, som i dag giver mange moderne øl deres bitre citrus-agtige smag, er for eksempel en relativt ny tilføjelse til drikken, som først nævnes i det 9. århundrede.
Men nu har forskere fundet en ældgammel ølopskrift med en overraskende ingrediens i resterne. Det skriver Sciencemag.org.
Mens de var i færd med at udgrave to huller i det centrale kina, fandt forskerne potte-fragmenter fra potter, tragte og ovne.
De forskellige forme på beholderne tyder på, at de var brugt til at brygge, filtrere og opbevare øl.
Det er måske det første direkte bevis på ølbrygning i Kina, skriver forskerne i studiet, der netop er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.
For at undersøge hypotesen kiggede forskerne nærmere på det indtørrede bundfald i beholderne.
Omkring en tredjedel af stivelsen fra korn hævet, foldet eller forvrænget på en måde, som kan ske under maltning ved ølbrygning.
Størstedelen af kornet kom fra hirse og byg og omkring 10 procent var liljer og yams, der ifølge forskerne har sødet øllen.
Byg var dog et overraskende fund ifølge forskerne, da den blev dyrket i det vestlige Eurasia, og først blev en normal del af føden i det centrale Kina for omkring 2000 år siden.
Derfor mener forskerne også, at byg måske i første omgang ikke blev brugt som mad i regionen, men derimod til at brygge øl.
Læs også:
Franskmænd drak allerede øl for 2500 år siden
Hold dig sund: Drik tre glas øl om dagen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams